Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
34 komentara

Nećete vjerovati koliko brzo se hrana kvari u automobilu ljeti

Ako ljeti hranu ostavite u automobilu, ona će se ‘kuhati’ na 40 stupnjeva, a tako riskirate trovanje bakterijama što može imati čak i smrtne posljedice - pazite!

Foto: Dreamstime
34 komentara

Tijekom velikih ljetnih vrućina ne preporučuje se namirnice ostavljati u automobilu jer se na visokim temperaturama stvaraju pogodni uvjeti za rast bakterija. 

U zatvorenom automobilu ljeti temperature mogu narasti i do 40 stupnjeva, a to hranu ostavljenu u autu dovodi u veliki rizik od kvarenja, napominje nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz udruge nutricionista Definicija hrane. Ako hranu morate ostaviti u automobilu, obavezno je stavite u kabinski dio, auto sparkirajte u hladovinu, otvorite prozore i imajte na umu da je već pola sata dovoljno da se hrana pokvari. 

- Preporučuje se da se namirnice odmah nakon kupnje spreme na hladno, tamno i suho mjesto. Najbolja opcija su prijenosni hladnjaci koji mogu poslužiti za prijenos namirnica od trgovine do doma jer niže temperature ne pogoduju opasnim bakterijama - kaže nutricionistica Šoštarić.

Savjetuje i da hladnjak koji nosite na piknik ili na plažu ne ostavljate na direktnom suncu pa će namirnice biti sigurne i do nekoliko sati, a punjivi hladnjaci koji rade na izvor energije mogu znatno dulje osigurati primjereno čuvanje hrane. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Pripremate li se za piknik, hranu dobro higijenski pripremite kod kuće i termički ih obradite neposredno prije jela. Ovisno o vanjskoj temperaturi, ne preporučuje se hranu držati na otvorenom dulje od dva do četiri sata, a pri temperaturama od 30 stupnjeva preporučuje se maksimalno sat vremena, kaže nutricionistica Šoštarić te upozorava kako se bakterije mogu početi množiti već i nakon 20 minuta. 

Glavni uzročnik trovanja su bakterije salmonele, toksoplaze i listerije 

- Simptomi trovanja ovim bakterijama su povraćanje, jaka bol u trbuhu i proljev. Pritom se ne smije zaboraviti na posljedice dehidracije te ako navedeni simptomi traju dulje od dva do tri dana, potrebno je obratiti se liječniku radi nadomjestka tekućine i elektrolita infuzijom - ističe nutrionistica Šoštarić. 

Kaže da se najbrže javljaju simptomi salmonele koji prve znakove “pokazuju” već od 12 do 14 sati nakon što smo pojeli pokvarenu hranu. Također upozorava i da ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja listerijom i toksoplazmom. Zato se inzistira na održavanju higijene prilikom obrade hrane i odvajanju namirnica.

- Trovanje navedenim bakterijama može imati niz neugodnih posljedica, poput dugotrajnih probavnih smetnji, a u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice jer bakterije u nekim slučajevima mogu prijeći u krv i izazvati trovanje koje može dovesti do smrti. Također, dugotrajna dehidracija pri intenzivnom povraćanju i proljevima može imati smrtni ishod ako se na vrijeme ne zatraži pomoć liječnika - naglašava Šoštarić. 

Kao najvažniji preventivni korak u ljetnim mjesecima Šoštarić ističe pijenje probiotika koji će pozitivno utjecati na crijevnu mikrofloru i ublažiti probleme poput proljeva. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Pripazite na ovih nekoliko stvari:

  • Priprema Prvo se pobrinite za meso - isperite ga, narežite i očistite na posebnoj radnoj površini koju nakon toga dobro očistite. Tek onda krenite na povrće, a poželjno je da koristite čiste noževe i daske kako bakterije s mesa ne bi došle na povrće. 
  • Higijena Osobna higijena je bitna prije bilo kakvog kontakta s hranom, a to znači da ruke treba temeljito oprati prije i nakon pripreme različitih vrsta namirnica. Poslužiti mogu i higijenske maramice s alkoholom, kaže Šoštarić.
  • Čišćenje Pribor s kojim ste čistili povrće i meso prvo premažite solju i ostavite da djeluje najmanje pola sata. Dobro izribajte pa dodajte malo octa, limunova soka i žličicu soda bikarobne da bakterije u potpunosti nestanu. 
  • Posluživanje Pripremljeno meso i povrće poslužite u manjim količinama, a zalihe držite na suhom i hladnom mjestu. Pečeno meso i salatu servirajte različitim  priborom jer i on može biti prijenosnik bakterija. 
  • Čuvajte se dehidracije Najčešći simptomi trovanja hranom su povišena tjelesna temperatura, proljev, snažna bol u trbuhu, ali tu je i dehidracija pa tijelo treba dodatno opskrbiti vodom ili posjetiti liječnika da bi se nadomjestila izgubljena tekućina, kaže šoštarić. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message