Lifestyle

Komentari 0

Neke zdrave trendove iz ove godine vrijedi ponijeti u 2021.

Neke zdrave trendove iz ove godine vrijedi ponijeti u 2021.

Mnogi su se tijekom 2021. odvažili na uzgoj dmaće kvasa i kiselog tijesta od njega, ili na uzgoj nekih namirnica na balkonu - riječ je o zdravim trendovima koje vrijedi ponijeti u 2021. godinu

Godina koja je na izmaku najblaže rečeno bila je čudna, zbog dramatičnih promjena koje je donijela u naše živote i činjenice da smo se svemu morali prilagoditi brzo. Proveli smo više vremena kod kuće nego ikad prije, a mnogi su tijekom tog vremena usvojili i neke zdrave navike vezane uz prehranu: Posvećivali smo više pažnje onome što jedemo, vodeći računa da potrošimo što više onog što smo kupili, kako bi bilo manje otpada, mnogi su po prvi puta isprobali neke nove recepte, kušali nove namirnice i slično.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pripremiti dobar kruh od domaćeg kvasca

Zapravo, kad je prehrana u pitanju, puno je toga što vrijedi prenijeti u 2021. godinu,  pa evo barem četiri trenda koja biste trebali zadržati i ubuduće:  

1. Priprema domaćeg kiselog tijesta

Sve ono to ste ove godine proizveli na temelju kvasca koji ste uzgojili sami, od brašna, vode i strpljenja, svakako se isplati prenijeti u novu godinu. Ova je godina definitivno bila godina fermentirane dobrote - od finog domaćeg kruha, browniesa, kolača koje ste radili od tog kvasa. 

Preporuka za iduću godinu je da nastavite eksperimentirati  s novim mješavinama brašna i dodacima  kako biste iz svog omiljenog novog hobija izvukli još više hranjivih sastojaka.

2. Uzgajajte sve ono što raste kod kuće 

Neizvjesnost oko opskrbe namirnicama na početku lock downa mnoge je potaknula da produže životni vijek svježe hrane tako da iskorištavaju sve ostatke, pa čak i uzgajaju pojedine namirnice kod kuće ako je to moguće. Ovo je bila godina kad smo svi počeli uzgajati mladi luk na svojim prozorskim daskama. Iako se ne čini da je to puno, ipak čini razliku. 

U budućnosti nastojte biti jo š malo posvećeniji u svojim vrtlarskim naporima: bez obzira je li riječ samo o uzgoju začina, ili tome da ćete postaviti nekoliko tegli za uzgoj rajčice ili paprike na svom balkonu , ili u dvorištu, ili imate priliku prija viti se za vlastiti vrt u zajednici. .

3. Oslonite se na voće

Mnogi su zaluđeni kruhom od banana, na primjer, no ove godine možete napraviti i korak naprijed: Pire od banana i umak od jabuka može zamijeniti ulje u pečenju. Na primjer, pire od voća dodat će vlagu kiflicama i kolačima bez dodavanja prerađenog ulja ili dodanih masti i može djelovati kao zamjena za dio dodanog šećera. 

Stoga, ulazeći u 2021. godinu razmislite o tome da počnete peći kolače tako da zamijenite ulje i šećer dodatkom pirea od voća. 

4. Budite svoj barista

Bez svakodnevnog putovanja na posao, smanjio se i broj odlazaka u kafić, pa smo se izvještili u tome da kod kuće spravljamo različite kombinacije i vrste kava i napitaka od domaćeg voća i povrća.  Godina koju očekujemo, 2021., dobra je prilika da se još više povežemo s domaćim OPG-ovima i podupirući domaće poljoprivrednike učinimo nešto dobro za sebe, donosi Mind Body Green.

Najčitaniji članci