Debela zelena zrna voljeli su naći na svom tanjuru i u antičko doba širom Sredozemlja, a danas su omiljena i izvan tog područja jer se odlično slažu s tjesteninom, sirevima, mesom i drugim povrćem
Neodoljivi zeleni bob priprema se s popečcima, tjesteninom...
Kad se na tržnicama pojave, najprije krupne zelene mahune, a potom i debela zelena zrna boba, znamo da se proljeće zahuktalo. Iako je nekad prehranjivao siromašnije obitelji, danas se rjeđe nađe na kontinentalnom stolu. Unatoč tome u Sredozemlju je jednako omiljen i tražen kao u antičko doba, kad su mu Grci i Rimljani ukazali čast i uveli ga u politiku. Koristeći naime crna i bijela zrna te mahunarke glasovali su za ili protiv nečega.
Pritom je bijelo zrno značilo da, a crno ne. Bez obzira na boju suhog zrna, ta se mahunarka odlično kombinira s tjesteninom i ovčjim sirom. Može se pripremati dok je još u mahunama, ali ne bi trebalo pripremati cijele ako su veće od sedam centimetara i ako su tamnije. Mladi bob, pogotovo mahune, potrošite unutar nekoliko dana od kupnje, jer je tada najukusniji.
Najjednostavniji način pripremanja uključuje kuhanje i začinjavanje češnjakom, soli i maslinovim uljem i poslužuje se i kao prilog i kao samostalno jelo. U cijelom se mediteranskom pojasu pojavljuju recepti kojima je jedan od sastojaka slasno zeleno zrno. Ako vam smeta njegova tvrđa kožica, lako ćete je ukloniti ako skuhani bob stisnete palcem i kažiprstom. Sada je zrno osjetno mekše i nježnijeg okusa i možete ga poslužiti na prepečencu koji ste natrljali češnjakom s malo ricotte i maslinova ulja.
Nježan okus bijele ribe odlično će nadopuniti pire od mlada boba. Napravite ga tako da zgnječenim zrnima dodate žlicu, dvije vrhnja i svježe začinsko bilje, kadulju, timijan ili metvicu. Ako pak od tako pripremljena pirea napravite kuglice koje potom uvaljate u sezam i ispržite ih na ulju, dobit ćete predjelo koje će jednako oduševiti izgledom i okusom. Bob i tjestenina se vole pa se u talijanskim restoranima, na primjer, često može naići na raviole s bobom i parmezanom ili neku drugu vrstu tjestenine s pestom od boba. Iako zvuči neobično jer smo navikli na pesto s bosiljkom i pinjolima, jednostavno ga je pripremiti: u blenderu usitnite zrna, dodajte im maslinovo ulje, naribani parmezan, sol, papar, malo češnjaka i peršina. Osim kao umak za tjesteninu možete ga koristiti kao namaz za bruschette.
Bruschette svi vole
Talijani su nas naviknuli na prepečeni kruh s maslinovim uljem i nekim povrćem, koji godi kao predjelo ili užina. S prepečencem se odlično slaže i mladi bob, bilo da je samo kuhan i začinjen, ili je usitnjen sa začinima.
Slana pita s bobom i sirom
Sastojci: Paket lisnatog tijesta, 300 g boba, 1 struk poriluka, 1 mladi bijeli luk, 3 jaja, 300 g svježeg sira, 150 g gaude, 40 g ribanog parmezana, 200 ml kiselog vrhnja, sol, papar
Priprema:
1. Tijesto razvaljajte i obložite njime namašćeni kalup za torte. Nabodite ga i pecite oko pet minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Dvije ljutike nasjeckajte i pirjate u tavici na maslinovu ulju nekoliko minuta. Dodajte sitno nasjeckani poriluk i mladi bijeli luk s perima.
2. Bob očistite i skuhajte, ali ga nemojte raskuhati. Ocijedite i dodajte pirjanom povrću. Povrće maknite s vatre i pustite da se ohladi. Svježi sir protisnite kroz sito i primiješajte ga povrću. Dodajte i naribanu gaudu te kiselo vrhnje.
3. Smjesu posolite i poparite. Ulijte je na tijesto i poravnajte žlicom. Jaja umutite i primiješajte im naribani parmezan te time prelijte nadjev pite. Pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Poslužite kao toplo predjelo ili glavni obrok.
Popečci s bobom
Sastojci: 500 g mladog boba, 1 ljutika, 2 žlice parmezana, 2 češnja češnjaka, 1 jaje, 2 žlice svježe majčine dušice, 2 žlice peršina, krušne mrvice, sol, papar
Priprema:
1. Mladi bob očistite i skuhajte u malo slane vode. Ocijedite ga i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Usitnjenom bobu primiješajte glavicu sitno nasjeckane ljutike i češnjak, te majčinu dušicu i peršin. Posolite i poparite.
2. Umutite jaje te ga primiješajte bobu. Dodajte smjesi naribani parmezan i onoliko krušnih mrvica koliko je potrebno da možete dlanovima lijepo oblikovati popečke. Uzmite u dlan količinu koja bi odgovarala veličini loptice za golf. Najprije oblikujte loptice a potom ih spljoštite među dlanovima i uvaljajte u krušne mrvice s obje strane.
3. Popečke ispecite u tavici na vrućem ulju ili u pećnici na vrući zrak bez dodavanja ulja.
Poslužite vruće ili hladne uz neki osvježavajući umak, na primjer, od jogurta i limunova soka, ili samo uz sezonsku salatu.
Tjestenina s bobom i parmezanom
Sastojci: 200 g boba, 400 g širokih rezanaca, 2 žlice maslaca, 3 žlice maslinova ulja, 100 g parmezana, svježi bosiljak, vezica peršina, sol, papar, 1 žlica pinjola
Priprema:
1. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi tako da u sredini ostane čvrsta. Operite je hladnom vodom i primiješajte žlicu maslaca. Pinjole kratko popržite na tavi. Bob očistite i također skuhajte u slanoj vodi. Isperite ga i veći dio stavite u blender te usitnite, dio zrna ostavite za poslije.
2. Usitnjenom bobu dodajte popržene pinjole, naribani parmezan, maslinovo ulje, bosiljak, peršin te soli i papra prema ukusu.
Sve dobro promiješajte, tako da se svi okusi prožmu. Glatkom umaku primiješajte cijela zrna boba koja ste na početku ostavili sa strane.
3. Pesto od boba sada pomiješajte s kuhanom tjesteninom i zagrijte minutu dvije na laganoj vatri. Poslužite toplo i ukrasite s nekoliko listića bosiljka ili peršina.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!