Lifestyle

Komentari 0

Nevjerojatna priča: Odjednom je prestao vidjeti brojeve, a mozak ih je oblikovao u crteže

Nevjerojatna priča: Odjednom je prestao vidjeti brojeve, a mozak ih je oblikovao u crteže

Čovjek ima rijedak degenerativni poremećaj mozga i ne može vidjeti ni prepoznati znamenke od dva do devet. Ako mu pokažu sliku broja osam i traže da naslika što vidi, rezultat je dječji crtež

Ipak, čovjek bez problema prepoznaje slova i druge simbole te brojeve jedan i nula, piše IFLScience.

POGLEDAJTE VIDEO: Uz vježbu i san mozak bolje pamti

Znanstvenici koji se bave kognitivnim sposobnostima proučavali su njegov slučaj na John Hopkins Sveučilištu, a rezultate studije su objavili u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Science. Iznenadilo ih je, navode u studiji, koliko je ljudski mozak sposoban procesuirati kompleksne podatke, a da toga nismo ni svjesni.

Pacijent kojem su objavili samo inicijale RFS imao je na početku studije 60 godina i po zanimanju je inženjer geologije. Krajem 2010. godine počeo je primjećivati neobične simptome poput epizoda strašnih glavobolja, naglog gubitka vida i zaboravnosti. Do kolovoza 2018. godine nije mogao prepoznati, upamtiti, kopirati i uopće razumjeti znamenke od dva do devet, bez obzira na koji način su mu ih predstavili.

RFS je ustvrdio kako je svaki put kad bi mu pokazali brojeve on vidio neki novi apstraktni crtež koji je predstavljao špagete, a iz iskrivljenih linija koje je uočavao jednostavno nije mogao prepoznati brojeve.

- Problem je za RFS prilično frustrirajući. On je vrlo uporan i pametan čovjek i pronašao je alternative kako bi se priviknuo na svoj problem. Liječnici mu ispočetka uopće nisu vjerovali, pa se nada da će ova studija ljudima pokazati da čak i najnevjerojatnije teškoće imaju znanstveno objašnjenje - pojasnila je voditeljica studije Teresa Schubert iz Laboratorija kognitivne neuropsihologije na Sveučilištu Harvard.

Video kako se RFL nosi s objašnjavanjem broja osam pogledajte OVDJE.

Tijekom istraživanja RFL su podvrgnuli elektroencefalografiji, metodi kojom su bilježili njegove moždane valove. Otkrili su kako mozak sam procesuira podatke kojih RFS nije svjestan. Zatražili su od njega da pogleda brojeve uz koje su pridružili fotografije ljudskih lica. Iako nije prepoznao ljude koje su pridružili znamenkama, njegov je mozak prepoznao prisustvo tog lica. Dapače, moždana aktivnost bila je jednaka kao kad bi mu prikazali fotografiju lica bez ikakvih brojeva.

U drugom eksperimentu, RFS su prikazali fotografije brojeva s pridruženim riječima. Iako nije bio svjestan riječi, njegov ih je mozak svejedno prepoznavao. Sve je to vrlo intrigantno za znanstvenike jer su ranije pretpostavljali da je vizualna svijest usko povezana s jednakom neurološkom aktivnošću. No slučaj RFS sugerira da kompleksni procesi prepoznavanja lica i riječi ili bilo koji drugi vizualni stimulansi nisu nužno povezani s nečijom sviješću.

- Kako biste bili svjesni da nešto vidite morate proći najmanje dva koraka. Vaš mozak to mora detektirati, a zatim odraditi dodatnu analizu koja će to što ste detektirali uklopiti u vašu svijest. Za RFS ovaj drugi dio procesa jednostavno ne radi kad su u pitanju brojevi - pojasnila je Schubert.

- Ključno je u ovoj studiji razumjeti ono što se čini kao paradoks: Kako RFS može vidjeti znamenke, i to samo znamenke, kao špagete? Ako mozak prepoznaje znamenke dovoljno jasno da ih predstavi u drugom obliku, ne bi li RFS trebao prepoznati brojeve? No mi smo otkrili da to što mozak prepoznaje znamenku, lice ili riječ, nije dovoljno da biste vi taj predmet zapravo vidjeli - zaključila je.

Najčitaniji članci