Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Nije darovitost: Uzrok ranom čitanju može biti poremećaj

Prijevremenu sposobnost čitanja i nevjerojatno pamćenje često prate drugi problemi. Ponekad hiperleksična djeca kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina

Foto: Dreamstime
9 komentara

Dvogodišnjak koji čita uvijek će izazvati puno pažnje, a iako mnogi misle kako se radi o darovitoj djeci, ovaj rijetki poremećaj zove se hiperleksija ili “poremećaj pametnog djeteta”.

Hiperleksiju karakteriziraju prijevremena sposobnost čitanja i nevjerojatna sposobnost pamćenja, ali i značajne poteškoće u razumijevanju i korištenju verbalnog jezika te u socijalnim interakcijama, piše portal miss7mama.

NE SLUŽE NIČEMU Riješite se nereda: Pobacajte iz kuće ovih 60 stvari i uživajte

Većina hiperleksične djece ne razumije značenje riječi te kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina, a često imaju opsesiju slovima i brojevima.

U znanstvenom članku dr. Darold A. Teffert razlikuje tri tipa hiperleksije.

Tip 1: Iznimno bistra djeca koja počinju čitati jako rano, ali ih se na procjenama ne kategorizira kao darovitu. Obično ih s vremenom vršnjaci sustignu.

Tip 2: Djeca imaju nevjerojatne vještine pamćenja i čitanja, ali i govorne, socijalne te bihevioralne vještine karakteristične za djecu s autizmom.

Tip 3: Ponekad su, uz odlično pamćenje i rano čitanje, napredni i u drugim područjima. Iako im je ponašanje slično autističnom, društvena su i bliska s obitelji, ali rezervirana s vršnjacima.

RANO OTKRIVANJE JE KLJUČNO Prepoznajte podmukle znakove raka debelog crijeva na vrijeme

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message