Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nije do skupih sorti i aparata - ovo je ključno za dobru kavu

Nije do skupih sorti i aparata - ovo je ključno za dobru kavu

Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda potiču otpuštanje aroma iz zrna kave zbog čega ni najskuplja kava ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi

VIDEO

Zaboravite luksuzne aparate za kavu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike miješanja, jer u dobrom okusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazalo je studija britanskog Sveučilišta Bath. U njoj je kemičar Christopher Hendon analizirao točan sastav kave koju je prethodno dao volonterima na testiranje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

dalgona kava 01:12

Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kava može imati potpuno drugačiji okus ako se skuha u različitim vodama iz slavine, zaključili su znanstvenici. Ono što najviše utječe na dobar okus kave je relativno tvrda voda, koja ima veći udio magnezijevih iona i potiče na otpuštanje aroma iz zrna, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trik za ukusniju tursku kavu - što vam je sve potrebno

  • hladna voda
  • turska kava: razlika između turske i bilo koje druge mljevene kave je u tome što je turska finije mljevena. Iako uz mlinac za kavu mješavinu možete pripremiti i sami, danas se može kupiti već gotova na većini tržnica
  • bakrena džezva
  • šalice za kavu
  • šećer

Kako skuhati kavu?

Za kuhanje kave ne treba vam neka posebna vještina sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvijek koristite hladnu vodu, a za točnu količinu potrebne kave odmjerite broj šalica za kavu. Kada je u pitanju omjer vode prema turskoj kavi, pravilo je jedna i pol "šalica" vode po šalici. Pritom je šalica ona u kojoj ćete kavu poslužiti, a ne uobičajena mjerna šalica.

Kava i šećer: Za svaku šalicu kave treba vam čajna žličica mljevene kave. Ako pripremate kavu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. No ako netko od vaših gostiju ne voli slatku kavu, skuhajte je bez šećera i prelijte u šalicu, a u ostatku kave u džezvi dodajte šećer za druge goste i promiješajte.

Volite kavu? Ovo su znakovi da je ipak previše pijete u danu
Volite kavu? Ovo su znakovi da je ipak previše pijete u danu

Dakle, postavili ste džezvu s hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad zakipi dodali ste kavu. Pričekajte da se smjesa podigne. To će potrajati par sekundi, pa dobro pripazite. Kako se kava zagrijava, na vrhu se stvara tamna pjena. Običaj je tursku kavu servirati s pjenom na vrhu. Zato prije nego što tekućina ponovo uzavre, čajnom žličicom dio te pjene prebacite pojedinačno u svaku šalicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kava zakipi, prelijte tekućinu do pola šalice preko pjene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuhajte ostatak kave još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šalice do vrha.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru