Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Volite kavu? Ovo su znakovi da je ipak previše pijete u danu

Volite kavu? Ovo su znakovi da je ipak previše pijete u danu

Kofein nije loš za nas ako ga unosimo u umjerenim količinama. No treba biti oprezan i shvatiti da kava nije jedini napitak u kojem ima kofeina pa trebamo biti savjesni oko toga što pijemo tijekom dana

Istraživanja pokazuju da kofein povećava mentalne performanse i budnost jer blokira kemikaliju u mozgu koja je povezana s pospanošću. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Višestruka ispitivanja proučavala su učinke kofeina u atletici i otkrila da kofein može produljiti izdržljivost i poboljšati performanse - kaže prehrambena stručnjakinja dr. sc. Megan Meyer, ravnateljica u organizaciji International Communications Council. 

S obzirom na to, važno je napomenuti da nam kofein neće donijeti nadljudske sposobnosti ili koristi, već nam može pomoći u izvršavanju zadataka na najvišem mogućem nivou.

- Uz to, umjerena konzumacija kofeina iz kave i čaja također može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Ovi napici također sadrže polifenole i antioksidanse, koji su pokazali da štite od kroničnih bolesti - dodala je.

Može li kofein štetiti vašem zdravlju?

Za većinu ljudi sigurno je unositi do 400 miligrama kofeina dnevno. 

- Prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj knjižnici, ako prijeđete tu količinu, to može uzrokovati zdravstvene probleme poput nesanice, tjeskobe, mučnine, glavobolje, vrtoglavice, nemira ili drhtavice te abnormalnog srčanog ritma - objašnjava Meyer.

FDA navodi da konzumacija oko 1200 miligrama kofeina potencijalno može izazvati nuspojave, poput napadaja. Prema Meyer, ova količina kofeina može se naći u dodacima prehrani koji sadrže čisti ili visoko koncentrirani kofein u velikim količinama. 

Liječnici su otkrili računaju li se šalice kave i čaja kao unos vode
Liječnici su otkrili računaju li se šalice kave i čaja kao unos vode

- Ako koristite ove vrste proizvoda, neophodno je da pročitate deklaraciju i izmjerite sigurnu količinu za sebe - kaže Meyer.

Je li izvor kofeina važan, po pitanju zdravlja?

- Tijelo prepoznaje razliku između prirodnog i sintetskog kofeina. Zapravo, prema istraživanju IFIC-a o hrani i zdravlju iz 2020. godine, Amerikanci su tijekom posljednjih pet godina bili skloni vjerovati da prirodni i sintetski kofein imaju isti učinak - objašnjava Meyer. 

Ono što je najvažnije u oba slučaja jest da ostanete ispod 400 miligrama dnevno, jer ta količina nije povezana s negativnim zdravstvenim učincima kod zdravih odraslih osoba. 

Liječnik užasnuo upozorenjem: 'Vaša šalica kave vjerojatno sadrži samljevene žohare'
Liječnik užasnuo upozorenjem: 'Vaša šalica kave vjerojatno sadrži samljevene žohare'

- Važno je imati na umu da postoje velike razlike u individualnoj osjetljivosti na kofein, kao i u brzini njegove metabolizacije - dodala je Meyer.

Kolika je zdrava količina kofeina?

Prema Meyer, umjerena konzumacija kofeina kreće se u rasponu od 300 do 400 miligrama dnevno. To je otprilike tri šalice kave, oko 148 ml espressa, sedam šalica crnog čaja ili 11 šalica zelenog čaja, piše RealSimple.