Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Nisam najzabavnija mama na svijetu. I to mi je skroz u redu'

'Nisam najzabavnija mama na svijetu. I to mi je skroz u redu'
1

'Najgora stvar koju možete raditi kao roditelj je pokušati forsirati zabavu kad vam zapravo nije do toga. A ako se previše trudite kršiti pravila, prestajete biti roditelj'

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČUDO OD DJETETA: STELIOS (7) JE SAM SKLADAO 'IZOLACIJSKI VALCER'

Kolumnistica Jessica Grose napisala je za New York Times kako joj je stalni boravak kod kuće s mužem i djecom zbog pandemije korona virusa otvorio oči i da je shvatila da ona nije zabavniji roditelj. Njezin muž je, kako kaže, sposobniji se spustiti na dječji novi i zabavljati ih.

Donosimo njezinu ispovijest: 

Mali je dio mene pomalo ogorčen jer je situacija s izolacijom zbog pandemije korona virusa otkrila kako ja u svom domu i sa svojim kćerkama nisam 'ona koja je zabavna'. Ne jedem čips za doručak, dok moj suprug govori da je 'čips povrće'  a nisam ni netko tko će danima slagati puzzle ili se tući s jastucima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ja sam ta koja sprema obroke, brine imaju li djeca čistu odjeću i tko posprema nered nakon borbe s jastucima. I svjesna sam kako to sad nije najveći problem, ali me ipak muči.

POGLEDAJTE VIDEO o roditeljstvu:

Pokretanje videa...

01:30

U heteroseksualnim vezama 'zabavni' se roditelj ne određuje prema spolu, kaže direktorica fondacije New America, Brigid Schulte. A kog će djeca doživljavati kao zabavnog ima veze s njihovim specifičnim interesima i usklađivanjem njih s vašima.

Mnoge se mame trude i vrijeme provode gradeći kartonske utvrde, a i očevi su danas u prosjeku mnogo više uključeni u brigu o djeci nego prije, rekla je Schulte. Kod nas doma suprug je s djecom preuzeo vodeću ulogu u 'školovanju naše djece na daljinu, no intenzivni organizacijski i emocionalni zadaci uglavnom više padaju na majke.

Postoje istraživanja o heteroseksualnim parovima koja pokazuju kako će se tate vjerojatnije uključiti aktivno u igru ​​s djecom nego mame. Mame će više mijenjati pelene, kuhati i kupovati djeci odjeću, pokazuju studije.

Doktorica znanosti i izvanredna profesorica sociologije Leah Ruppanner sa Sveučilišta u Melbourneu rekla je da 'emocionalno i organizacijsko upravljanje s obitelji može biti jako intenzivno, a da su obično mame te čiji se radni dan stalno prekida u situaciji kad oba roditelja rade od kuće.

- Tko je u kuhinji, a tko u uredu? Kog djeca zovu za sve što trebaju? - pita se ona i kaže da, 'ako brinu o obitelji i o poslu, mamama malo vremena ostaje da budu i zabavne. 

Kada vam djeca 'odgovaraju' to ne znači da vas oni ne poštuju
Kada vam djeca 'odgovaraju' to ne znači da vas oni ne poštuju

Pitala sam psihijatra dr. Jacoba Toweryja je li to što je moj suprug bio 'zabavniji' roditelj utjecalo na moj odnos sa djecom.

- Ne mislim da ijedan roditelj treba uvijek biti uzbuđen oko skejtanja ili vožnje na biciklu s djetetom niti treba biti 'duša' svake dječje zabave. Za djecu je zdravo da barem jedan roditelj smanjuje razigranost - rekao je dr. Towery.

Family and Kids Playing Building Blocks, Parents with Children P

Ako se s partnerom svađate oko podjele odgovornosti u kućanstvu, nemojte samo sjediti, piti i ljutiti se - rekla je licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Sinead Smyth. Preporučila je da si svaki dan odvojite 20 minuta bez djece da se povežete i komunicirate s partnerom i pokušate popričati o onome u čemu se ne slažete. Smyth dodaje i da bismo trebali svako malo pohvaliti partnera, jer smo sad svi pod velikim stresom.

Super mama ostavu za igračke preuredila u mini kafić za kćer
Super mama ostavu za igračke preuredila u mini kafić za kćer

- Ako ne zastanemo i ne potražimo dobro u sebi i u drugom roditelju, nećemo to ni vidjeti - kaže Smyth.

I ja pokušavam biti bolja prema sebi, a želim se i igrati sa svojom djecom i pružiti im radost sad dok im je normalan život poremećen. No moguće je i napraviti sve što treba u kući i s njima ispeći kolače, čitati ili slagati puzzle, čak i ako nisi 'najzabavniji' roditelj.. 

Happy mother and child in kitchen

Najgora stvar koju možete učiniti kao roditelj jest pokušati forsirati zabavu kad vam zapravo nije do toga. Kolumnistica i autorica Drew Magary kaže da, ako se previše trudite zabaviti se i kršiti pravila, prestajete biti roditelj.

- Vi ste onda ujak koji vodi djecu da zapale prvu cigaretu - rekla je Magary. A nitko ne želi biti taj tip.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: DJECI SU DOSADILE SVE IGRAČKE? KUĆNI PREDMETI ĆE IH ZABAVITI 

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje