Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Niste vozili auto neko vrijeme? Tad provjerite 7 stvari na njemu

Niste vozili auto neko vrijeme? Tad provjerite 7 stvari na njemu

Bez obzira radite li od kuće ili izbjegavate društveni kontakt, velika je vjerojatnost da vam je automobil češće u garaži. No to ne znači da ga ne morate redovito popravljati ni brinuti o njemu

VIDEO

Kao što činjenica da ste automobilom prešli puno kilometara označava da je vrijeme za posjet servisu, jednako vrijedi i ako je automobil stajao i niste ga uopće vozili, piše Local21.

POGLEDAJTE VIDEO: Upute kako staviti lance na gume

Pokretanje videa...

01:06

Postoji čak sedam različitih područja na vozilu na koja valja obratiti pažnju kako biste sljedeći put kad sjednete za volan biti sigurni.

1. Motor

Naravno, želite da vaš automobil besprijekorno radi opet budete spremni za vožnju. Bez ispravnog motora to nije moguće. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne trebate pokretati motor ili ga pustiti da radi u praznom hodu dulje vrijeme prije nego što počnete voziti.

Dovoljno je da radi onoliko dugo koliko vam treba da zakopčate sigurnosni pojas, brisačima očistite vjetrobransko staklo i uključite radio. Prije nego što sjednete u auto, pogledajte ispod poklopca motora i provjerite da nema ispucalih dijelova ili curenja nastalog zbog hladnoće.

Evo što prevrtljive zimske temperature mogu učiniti vašem automobilu
Evo što prevrtljive zimske temperature mogu učiniti vašem automobilu

2. Gume

Promjene temperature mogu utjecati na tlak zraka u gumama. Prije nego što parkirate automobil na dulje vrijeme, svakako posjetite vulkanizera kako se ne bi ispuhale tijekom stajanja. Kad želite ponovno koristiti automobil, provjerite tlak u gumama kako biste bili sigurni da ih ne morate napuhavati do preporučene razine.

car service, repair, maintenance and people concept - happy smiling auto mechanic man at workshop

3. Akumulator

Ne morate se brinuti hoće li vam žarulje pregorjeti jer nisu korištene. Međutim, izvor napajanja za vaša svjetla treba posebnu pozornost. Akumulator vašeg automobila može se isprazniti ako se ne vozite nekoliko tjedana. Razmislite o kupnji punjača za period kad ne koristite vaše vozilo.

Pad potražnje za automobilima u Hrvatskoj gotovo dvostruko veći od prosjeka Europske Unije
Pad potražnje za automobilima u Hrvatskoj gotovo dvostruko veći od prosjeka Europske Unije

4. Ispušna cijev

Male životinje koje traže sklonište od hladnog vremena mogu se zavući u sve otvorene cijevi. Razmislite o prekrivanju ispušne cijevi ako planirate neko vrijeme ostaviti vozilo u stanju mirovanja. Također, prije ponovne vožnje bilo bi dobro lagano kuckati po automobilu kako biste upozorili mačke koje su odlučile spavati ispod vozila radi očuvanja topline.

5. Spremnik benzina

Ako planirate objesiti ključeve na neko vrijeme, prije spremanja vozila obavezno napunite spremnik za gorivo. To će spriječiti nakupljanje vlage u praznom spremniku. Ako vozilo koristite jedanput do dvaput na tjedan, pokušajte da je spremnik većinu vremena pun.

6. Ulje i druge tekućine

Prije nego što spremite vozilo, napunite ulje, tekućinu za kočnice, rashladnu tekućinu motora, tekućinu za mjenjač, ​​antifriz i tekućinu za brisače. Kad budete spremni za ponovno vožnju, provjerite je li sve onako kako ste ostavili, a kao posebnu mjeru predostrožnosti možda ćete htjeti ponovno promijeniti ulje kako biste bili sigurni da u njemu nema prekomjerne vode zbog kondenzacije.

Mali trikovi kako da se stakla na automobilu ne zamagle
Mali trikovi kako da se stakla na automobilu ne zamagle

7. Sitnice

Svi remeni, crijeva i žice u vašem vozilu zbog dugotrajnog skladištenja sklon su oštećenjima kao i ostali dijelovi. Gumeni remeni mogu postati suhi i pucati. Crijeva i žice mogu sažvakati glodavci.

Bez obzira koliko je vaše vozilo novo ili starijeg datuma proizvodnje, svejedno trebate uložiti nešto novca i vremena da ga pravilno pokrenete nakon dugog stajanja. Uz ove mjere predostrožnosti, zahvalit ćete sebi i novčaniku kad ponovo sjednete za volan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu