Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Noćno znojenje: Evo zašto se to događa i kako si možete pomoći

Noćno znojenje: Evo zašto se to događa i kako si možete pomoći

Svakako valja prvo razgovarati s liječnikom opće prakse ako vam se redovito javlja noćno znojenje kako biste provjerili postoji li neko stanje u vašem tijelu koje bi to moglo uzrokovati

VIDEO

Ako vam se često dogodi da uđete u topli krevet u udobnoj pidžami spremni za dobar san, ali se probudite usred noći i osjetite kako vam curi znoj s lica, niste jedini. Naime, s noćnim znojenjem se bori velik broj ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto se znojimo?

Pokretanje videa...

Znojenje 01:59

To remeti san, što može imati trenutne zdravstvene posljedice. U nastavku saznajte zašto se javlja noćno znojenje i kako ga zaustaviti. Odgovore na ta pitanja dali su educirani stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što uzrokuje noćno znojenje?

Za početak, sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vjerojatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem ljeti, ono zapravo može postati problematičnije zimi.

insomnia and nightmare in bed at night

- Temperature naglo padaju i počinjemo se umotavati u slojeve, pojačavamo centralno grijanje i smotamo se u svoj teški poplun što u nekim slučajevima neizbježno dovodi do jakog znojenja ispod pazuha tijekom spavanja, ostavljajući posteljinu vlažnu - objašnjava dr. Baldeep Farmah, estetski liječnik i osnivač Dr Aesthetica.

Trikovi za mladolik izgled kože iz cijelog svijeta: Od Kine, preko Meksika i Indije do Francuske...
Trikovi za mladolik izgled kože iz cijelog svijeta: Od Kine, preko Meksika i Indije do Francuske...

No, noćno znojenje postaje problem kada ono postane pretjerano (natopljena odjeća i znojne plahte) i događa se čak i kada nije toplo.

Mogući uzroci su:

  • menopauza (valovi vrućine)
  • stres i tjeskoba
  • nizak šećer u krvi
  • hiperhidroza (pretjerano znojenje)
  • upotreba alkohola i droga
  • lijekovi (antidepresivi mogu uzrokovati prekomjerno znojenje)

Kako liječiti noćno znojenje?

Valja razgovarati s liječnikom opće prakse ako vam se redovito javlja noćno znojenje kako biste provjerili postoji li neko zdravstveno stanje koje bi to moglo uzrokovati.

Ako liječnik misli da je noćno znojenje nuspojava lijekova, onda može preporučiti alternativu. Za žene koji prolaze kroz menopauzu, liječnik može preporučiti i hormonsku terapiju.

No, ako noćno znojenje nema očiti uzrok, postoji nekoliko mogućnosti liječenja za olakšanje stanja.

- Liječnik opće prakse može propisati jači antiperspirant koji sadrži aluminij klorid heksahidrat, a u ekstremnim slučajevima, neki se oboljeli mogu odlučiti za liječenje niskonaponskom električnom strujom poznatom i kao iontoforeza ili čak operaciju za uklanjanje ili onesposobljavanje žlijezda znojnica. Tablete koje sadrže propantelin također su dostupne preko liječnika opće prakse - objasnio je dr. Baldeep.

Popularan lijek za prekomjerno znojenje je uporaba botoksa, koji djeluje tako da blokira živčane signale i na taj način smanjuje aktivnost žlijezda znojnica u određenim područjima.

Na što sve morate misliti prije nego nabavite psa i je li bolje uzeti mužjaka ili ženku
Na što sve morate misliti prije nego nabavite psa i je li bolje uzeti mužjaka ili ženku

Plastični i estetski kirurg dr. Aoife Turner objašnjava kako se botoks koristi dugi niz godina za liječenje prekomjernog znojenja.

- Tretman uključuje nekoliko bezbolnih injekcija botoksa, koje traju samo nekoliko minuta, ubrizgavaju se samo u površinsko područje gdje su žlijezde znojnice i tamo smanjuju njihovu aktivnost. Tijelo će nastaviti prirodno samoregulirati svoju temperaturu, samo će se ono neugodno, iritantno i ponekad neugodno noćno znojenje znatno manje pojavljivati - navodi.

Dr. Baldeep napominje da s ponovljenim tretmanom žlijezde znojnice počnu proizvoditi manje vlage, tako da ne biste trebali uzimati botoks jako često.

Noćno znojenje možete smanjiti i kod kuće izbjegavanjem okidača kao što su stres, alkohol, začinjena hrana, pušenje i teški pokrivači. Pokušajte nositi pidžamu od prozračnih tkanina, poput pamuka ili svile, i noću ugasite centralno grijanje, piše Metro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje