Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Norman Norell: Slavni američki dizajner bio je kralj večernjih haljina za visoko društvo i film

Norman Norell: Slavni američki dizajner bio je kralj večernjih haljina za visoko društvo i film

Nakon studija kostimografije u Brooklynu, tijekom 20-tih godina prošloga stoljeća, kreativac je potpisao niz filmskih projekata te nakon toga potpisao kreacije za niz slavnih dama, od Monroe do Jackie O.

VIDEO

Dvadesete godine prošloga stoljeća bile su dekada plesa, promjena u društvu i velikih rezova u odijevanju - doslovno, haljine su postale kraće, kao i kosa, a jaka šminka dio svakodnevice. Američki je mladi kostimograf Norman Norell u svemu tome imao značajnu ulogu, jer se ubrzo svojim talentom i ambicijom istaknuo kao autor kostima na filmovima kao što su A Sainted Devil (1921.) i Zaza (1923.). Osim toga, kreirao je i za burleske, popularnu grupu Ziegfeld Follies te zvijezde vodvilja, bili su to impresivni spektakli uživo.

A takva je trebala biti i odjeća, ne samo elegantna, već i snažno upečatljiva, raskošne teksture koja je plesala pri pokretu. Kostimograf mora osmisliti odjeću koja je idealna za kretanje te je ujedno atraktivna, kako bi je dobro istaknula svjetla reflektora. Ova modna pravila uskoro je Norell odlučio prenijeti i na publiku - od 1924. godine kreće u osvajanje svijeta pret-a-porter mode.

POGLEDAJTE VIDEO: Izložba korzeta

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Izložba korzeta na TTF-u 00:56

Naime, te je postulate o raskošnoj odjeći za ekran primijenio i na kreacije za izlaske, što je očito bila odlična stilska formula. Kroz rad na američkoj sceni proučavao je parišku modu, odnosno radove autora kao što su Coco Chanel, Jean Patou i Madeleine Vionnet. Iako su američki filmovi tog doba bili popularni diljem svijeta, činjenica je da je pariška moda bila svojevrsni centar i vječita inspiracija za brojne autore.

Vesta vesele ružičaste nijanse osvježit će svaku kombinaciju
Vesta vesele ružičaste nijanse osvježit će svaku kombinaciju

Značajan korak u njegovoj karijeri desio se kad se odlučio odmaknuti od europske mode, čime postaje vodeći autor na američkoj modnoj sceni prošloga stoljeća. Donosi ideje koje privlače publiku, njegovo ime prisutno je u mnogim tamošnjim gradovima.

Stižu šezdesete i Norellova karijera postaje zvjezdana - klijentice su mu Marylin Monroe, Lauren Bacall, Judy Garland, Jacqueline Kennedy Onassis, Lady Bird Johnson te brojne druge dame iz svijeta šoubiznisa i visokog društva.

'Lijepa kao lutka': Izložba malih narodnih nošnji koje su spoj raznih svjetskih kultura
'Lijepa kao lutka': Izložba malih narodnih nošnji koje su spoj raznih svjetskih kultura

Iako je blisko surađivao sa zvijezdama, nerijetko je imao suradnje i za film, potpisao je neke od kostima za Doris Day, koja je tada bila ikona filma. Radio je na filmskim projektima That Touch of Mink (1962.) i Sex and the Single Girl (1964.).

Priča o brošu: Mala umjetnička djela, elegantna i ženstvena
Priča o brošu: Mala umjetnička djela, elegantna i ženstvena

Godine 1968. Norell je postao prvi američki modni dizajner koji je predstavio vlastiti brend parfema i to u suradnji s kozmetičkom kompanijom Revlon, u to doba jednom od vodećih na svijetu. Imao je aktivnu ulogu u odabiru nota, a opisao ga je kao - 'cvjetni sa zelenim prizvukom, piše FIT.

Parfem se prodavao po oko 350 kuna te je postao toliko popularan da je zaradio oko 8 milijuna kuna. Danas mnogi Norella smatraju jednim od najmoćnijih autora modne industrije u SAD-u. Uskoro su scenom zavladali drugi dizajneri, poput Billa Blassa i Halstona, no Norellov je rad uvelike obilježio tu eru.

Zanimljiv je njegov pristup inspiracije stilovima - u šezdesetima je na scenu vratio trend dvadesetih - valja znati da vraćanje silueta iz prošlih dekada nije ništa novo. Naime, Norell je započeo u dvadesetima te je njegova fluidna, vrlo elegantna linija bila očita kroz njegov daljnji rad. Tijekom šezdesetih desila se još jedna mala modna revolucija - mlade cure bile su u potrazi za vintage haljinama, a dvadesete su im se svidjele radi udobnosti i kreativnosti.

Rad ovog izuzetnog autora i danas je inspiracija brojnim modnim dizajnerima, naročito kad je riječ o raznim večernjim i svečanim kolekcijama. Inspiriramo se u doba slavlja kreacijama koje su posebne ne samo ljepotom, već i raskošnim retro glamurom, jer on je uvijek u modi, naročito kad želimo naglasiti dobar stil.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara