Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nosimo ga baš svi: Zanimljivosti o pamuku, tekstilu koji volimo

Nosimo ga baš svi: Zanimljivosti o pamuku, tekstilu koji volimo

Svaki ormar na svijetu vrlo vjerojatno krije nešto od pamuka, cijenjen je u svim sezonama, bez obzira jesu li vani minusi ili se 'kuhamo'. Cijenimo ga iz niza praktičnih razloga

VIDEO

Pamuk je prirodno vlakno dobiveno iz biljaka pamuka čija je upotreba poznata već tisućljećima te je napravljeno od celuloze, netopljivog organskog spoja ključnog za strukturu biljaka. Po prirodi je mekan i pahuljast, a samoj je biljci potrebno puno sunca i vlage, odnosno uspijeva na kišnim područjima. To je vlakno koje se sastoji od sitnih vlakana raznih duljina. Samo ime tekstila odnosi se zapravo na dio biljke koji raste unutar ljuske, odnosno njezina specifičnog omotača.

Riječ pamuk - engleski cotton - dolazi od arapske riječi 'quton'. Povijesni izvori otkrivaju da je najranija proizvodnja pamuka postala rasprostranjena davno u Indiji, još u 5. tisućljeću prije naše ere. Kroz stoljeća je ovo vlakno baza izrade odjeće za svako godišnje doba jer ga krasi velika izdržljivost te niz drugih benefita i vrlina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prof. Ana Sutlović: Prirodna bojila štite nas od UV zračenja i smanjuju rast patogenih bakterija 03:59

Revoluciju u izradi tekstila omogućio je prvi uređaj za čišćenje pamuka, odnosno alat koji odvaja dlačice pamuka od sjemenki biljke. Izumljen je u Indiji u trinaestom stoljeću, što je uvelike olakšalo proizvodnju i dostupnost. To je ujedno omogućilo porast popularnosti ovog materijala.

Tijekom industrijske revolucije, stižu novi izumi - predionica i okvir za predenje u Velikoj Britaniji, čime ta država postaje jedan od vodećih proizvođača pamuka na svijetu. Napredak strojeva omogućilo je proizvođačima da intenziviraju ponudu pamuka, čime on postaje prisutan u svakodnevnom odijevanju te ga više nije tako teško i skupo nabaviti.

Osvježite tamnu kombinaciju: Dugačke naušnice većih dimenzija u blistavom tonu
Osvježite tamnu kombinaciju: Dugačke naušnice većih dimenzija u blistavom tonu

Novu etapu otvara izum Amerikanca Elija Whitneyja koji donosi mehaničku dezinfekciju pamuka, čime dolazi do povećane proizvodnje tog materijala u Sjedinjenim Državama i Europi. Alat koji je brzo i učinkovito odvajao sjeme od pamuka pomoću snage stroja, napokon je smanjio sate ručnog rada potrebne za proizvodnju bale pamuka sa 600 na samo 12, što je bila još jedna revolucija. Otprilike u isto vrijeme, Amerika, posebice južne države, kreću s pojačanom proizvodnjom vrlo kvalitetnog pamuka, jer su vlakna usred novih načina proizvodnje postala duža, a time i jača.

S nekoliko povremenih promjena u ritmu proizvodnje, uglavnom je SAD i dalje jedan od vodećih proizvođača pamuka u svijetu, odmah nakon Kine i Indije. Ova je biljka posvuda raširena - raste u gotovo svim tropskim i suptropskim regijama diljem svijeta, uključujući SAD, Kinu, Indiju, Uzbekistan, Pakistan, Brazil i Tursku. Jedan od najpopularnijih materijala od pamuka je i traper - nosimo ga u svim prigodama i raznim varijantama već više od stoljeća.

U Sjedinjenim Američkim Državama najveći je proizvođač pamuka Teksas, dok je regija South Plains u sjevernom dijelu države najveće je područje uzgoja pamuka na svijetu.

Kolekcija Visoke mode: Haider Ackermann novi je gost dizajner u kući Jeana Paula Gaultiera
Kolekcija Visoke mode: Haider Ackermann novi je gost dizajner u kući Jeana Paula Gaultiera

Iako je sveprisutan, njegova proizvodnja zapravo nije jednostavna, već je to složeni proces koji ima niz koraka - od sadnje sjemena preko branja uroda pamuka do njegove obrade u stroju za čišćenje. Dok se u ranim danima pamuk brao i odvajao ručno, danas većina proizvodnje pamuka počinje s beračem pamuka koji bere cijelu biljku ili skidačem, koji skida košticu s biljke.

Nakon što se pamuk ubere, slaže se u bale te potom skladišti na poljima. Potom ide u tvornicu, gdje se bale čiste i rašljaju kako bi se materijal odvojio od prljavštine, sjemenki i vlakana. Nakon što se potpuno odvojio od sjemena, sirovi pamuk se sabija i skladišti, čime je spreman za slanje u tekstilne tvornice za potrebe proizvodnje tekstila. Očišćeni i rahli pamuk prolazi kroz stroj za grebenanje, koji dalje čisti materijal i oblikuje kratka vlakna u duge trake koje su zatim spremne za predenje i tkanje.

Postoje četiri različite vrste pamuka, od kojih svaka ima svoje karakteristike, namjenu i kvalitetu.

Pima pamuk smatraju najfinijom vrstom na svijetu, njegova su vlakna iznimno mekana i duga. Porijeklom je iz Južne Amerike i američkog jugozapada te je otporan na blijeđenje, kidanje i gužvanje. Nakon njega tu je egipatski pamuk, koji mu je vrlo sličan. Također je izuzetno otporan te ga uzgajaju u dolini rijeke Nil.

Slobodno se kreativno izrazite - 'ružne božićne veste' dio su zabavnog stila za kraj godine
Slobodno se kreativno izrazite - 'ružne božićne veste' dio su zabavnog stila za kraj godine

Treći po redu je Planinski pamuk koji ima vrlo kratka vlakna te čini oko 90% ukupne svjetske proizvodnje pamuka. Uzgaja se u Srednjoj Americi, Meksiku, Karibima i na južnoj Floridi. Zatim je tu organski pamuk, a to je zapravo svaka ta biljka koja nije genetski modificirana te je uzgojena bez kemikalija. Upravo ta varijanta posljednjih desetak godina postaje vrlo tražena i cijenjena.

Pamuk ima niz prepoznatljivih karakteristika po kojima ga poznajemo - prvo je mekoća. Sama je biljka vrlo mekana i pahuljasta te zato tkanina daje osjećaj podatnosti. Druga velika prednost je sposobnost upijanja, što je moguće radi same stanične strukture biljke - ima puno prostora između vlakana. Osim toga, pamuk je i prozračan te ne provodi struju, stoga nema statičkog elektriciteta.

Svi ga nosimo - podsjetimo se kako se brinuti o tim stvarima. Naime, praktičan je i radi lakog održavanja, peremo ga u perilici bez problema, a može se čistiti i kemijski. No stručnjaci imaju par savjeta, da tamniji pamuk peremo u hladnoj vodi, dok svijetli tonovi idu i na više temperature.

Moguće su i razne kolorističke igre - izbjeljivač će na boji napraviti zanimljive motive, otuda tie-dye uzorak koji je postao mega hit tijekom sedamdesetih, a prisutan je u stilovima i danas. Opće je poznato da se i skuplja, stoga pamuk prije izrade odjevnog predmeta dizajneri i tehnolozi moraju oprati, kako roba na kraju ne bi bila premala.

Pamuk se može sušiti tako da visi ili se sušiti u sušilici. Lako se gužva i skuplja, pa je dobro odmah nakon završetka pranja izvaditi ga iz perilice, predlaže Masterclass.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam