Lifestyle

Komentari 17

Nosimo ih svakodnevno: Ove frizure mogu naštetiti vašoj kosi

Nosimo ih svakodnevno: Ove frizure mogu naštetiti vašoj kosi

Koliko često nosite konjski rep, punđu ili si pravite pletenice? Jeste li znali da tako brze i jednostavne frizure mogu na određene načine dovesti do lomljenja kose? Pročitajte više u nastavku

Vjerojatno ste dobro upoznati da stvari poput neprestanog bojanja kose, pretjeranog četkanja i čestog korištenja pegle za kosu mogu ozbiljno oštetiti vašu kosu. Jeste li znali da i neke frizure mogu oštetiti vašu kosu? Govorimo o uobičajenim frizurama, onima koje se nose svaki dan. Saznajte koji stil frizure može oštetiti vašu kosu i zašto.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Konjski rep

To je nedvojbeno najproblematičniji i najpopularniji stil frizure.To vrijedi osobito ako svoj rep stalno vežete i stavljate na isto mjesto na glavi, što uzrokuje redovitu napetost i povlačenje istih dijelova kose. Ono što je još problematično je gumica za kosu koja uzrokuje puno trenja i dovodi do lomljenja kose. Ako imate posvijetljenu ili blajhanu kosu, razmislite o tome da svakodnevno mijenjate mjesto gdje vežete konjski rep i prijeđite na trake za kosu od elastina.

2. Punđa

Punđu možemo nositi svaki dan jer je vrlo lagana za napraviti i dobro izgleda. Slično visokom konjskom repu, ovdje je problem u tome što se kosa izuzetno čvrsto uvlači u isti dio kose, što dovodi do oštećenja i lomljenja. U idealnom slučaju, spustite punđu da ne bude točno na vrhu vaše glave i neka vam bude što labavija. Neka punđa ne bude toliko čvrsta, učvrstite je mekanom gumicom ili s nekoliko kopčica.

3. Preuske pletenice

Pletenice su izvrsna frizura, ali pogrešno ispletene mogu imati suprotan učinak. 

- Preuske pletenice mogu nanijeti veliku štetu vašoj kosi i vlasištu. Pletenice vas ne bi trebale boljeti nakon što ih ispletete. Ako ne možete dobro spavati jer vas vlasište previše boli, to nikako nije dobro - kaže stilistica Brittany Johnson. Ona predlaže da se ostavi malo kose oko rubova i da pripazite da pletenica nije previše stegnuta. 

4. Ekstenzije

Bez obzira jesu li ekstenzije ušivene, zalijepljene ili su na češljiće, nastavci koji su nepravilno napravljeni stvaraju napetost na previše točaka glave pa možete oćelaviti na nekim točkama. Ako su to ekstenzije koje planirate nositi više od nekoliko sati, pobrinite se da posjetite stručnjaka. Preporučuje se i pranje jednom ili dva puta tjedno i oslanjanje na suhi šampon između toga. 

5. Oblikovanje mokre kose

To nije frizura, ali oblikovanje mokre kose recept je za oštećenje. Kosa je u najslabijem stanju kad je mokra, mnogo je manje elastična i puno vjerojatnije će puknuti i slomiti se. Pokušajte sušiti kosu ručnikom od mikrovlakana i pustiti da se osuši na zraku do kraja prije nego što je krenete oblikovati. Prije oblikovanja nanesite sredstvo za zaštitu kose od vrućine, piše Real Simple.

Najčitaniji članci