Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nova studija otkrila koliki teret je bio na majkama tijekom pandemije: Moramo im pomoći!

Nova studija otkrila koliki teret je bio na majkama tijekom pandemije: Moramo im pomoći!

Širom svijeta žene su u prosjeku imale dodatnih 173 neplaćenih sati brige za djecu tijekom listopada prošle godine. To je skoro tri puta više nego je to bio slučaj s muškarcima

VIDEO

Sada kada je pandemija popustila lako je zaboraviti koliko je prošla godina bila teška za majke u cijelom svijetu.

Novi izvještaj Centra za globalni razvoj procjenjuje da su žene u prosjeku imale dodatnih 173 neplaćenih sati brige za djecu tijekom listopada prošle godine. To je skoro tri puta više nego je to bio slučaj s muškarcima.

POGLEDAJTE VIDEO - disanjem protiv stresa:

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

Taj broj dolazi povrh dodatnog posla koji žene već disproporcionalno obavljaju kod kuće. 

- Znali smo da postoji jaz, ali golema nejednakost u tome tko pruža neplaćenu njegu zapanjujuća je. Neplaćeni teret njege i dalje se gomila za žene - rekao je Charles Kenny, stariji suradnik iz Centra za globalni razvoj.

Nejednakost na poslu žene će najviše osjetiti nakon poroda
Nejednakost na poslu žene će najviše osjetiti nakon poroda

Iako je izvještaj pokazao kako je taj teret za žene bio posebno visok u zemljama s niskim i srednjim primanjima, postoje mnogi dokazi da je takav slučaj bio i u razvijenijim zemljama poput SAD-a.

Podaci iz Amerike pokazali su da je prošle zime bilo 1,4 milijuna majki sa školarcima manje zaposleno nego godinu ranije.

Majke koje rade su ili svojevoljno davale otkaze ili su na to bile prisiljene u ogromnom broju. Uzorak zaposlenja u kojem malo radite, a onda ste bez posla postao je dulji i teži za majke tijekom pandemije, stoji u izvještaju s Američke burze rada.

Izvještaj Centra za globalni razvoj također je pokazao kako je sve to negativno utjecalo na emocionalnu dobrobit žena. Kod majki su se povećale depresija i tjeskoba, a neke procjene govore o tome kako je skoro 10 milijuna žena u Americi 'pregorjelo' na poslu tijekom prošle godine.

Najmoćnija poslovna žena na svijetu: 'Žene su u pandemiji bile najviše diskriminirane'
Najmoćnija poslovna žena na svijetu: 'Žene su u pandemiji bile najviše diskriminirane'

Stručnjaci stoga upozoravaju da je vrijeme za sistemske promjene. 

Posljedice će trajati dulje od pandemije

- Neadekvatan pristup povoljnoj dječjoj skrbi ne znači samo kako su mnoge žene rastegnute do svoje točke pucanja ili natjerane na davanje otkaza, nego to također ima utjecaj i na djecu širom svijeta. Procjenjuje se da 35 milijuna djece mlađe od 5 godina ostaje samo na određeno vrijeme zbog pritiska na roditelje da rade i jer im nedostaju opcije za skrb o djeci - upozorio je UNICEF.

Autori novog izvješća upozoravaju da će posljedice ovog dodatnog tereta na majke, tete i sestre koje su se žrtvovale da pruže dodatnu skrb o djeci nadživjeti povratak u normalan život. Žene se ne mogu nužno samo tako vratiti natrag na posao, a emocionalni danak od dodatnog stresa i pritiska je stvaran.

- Vlade širom svijeta trebale bi ulagati u cjenovno pristupačna, dostupna i kvalitetna rješenja za brigu o djeci na sličnoj razini kao kod ulaganja u druge ključne infrastrukture koje omogućuju stvaranje radnih mjesta i gospodarski razvoj. Inače ograničavamo potencijal i mogućnosti njegovatelja širom svijeta, koji su nesrazmjerno žene i djevojke - rekao je Kenny u priopćenju za javnost, piše Huffpost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti