Lifestyle

Komentari 2

Novogodišnja vjerovanja: Ova hrana nosi sreću i prosperitet

Novogodišnja vjerovanja: Ova hrana nosi sreću i prosperitet

Lisnato povrće zbog boje i oblika simbolizira obilje, svinjetina znači napredak, a kolač u obliku kruga znak je uspješno završene godine i početak sasvim Nove

Nova godina simbolizira nadu i novi početak. To je vrijeme ostavljanja starogodišnjih briga iza sebe i novih pobjeda. Uz početak nove godine, osim dobre zabave, vezana su i neka praznovjerja poput onih o prosperitetu i blagostanju te dobrom zdravlju. Tako u mnogim državama smatraju da lisnato povrće treba jesti 1. siječnja jer će donijeti više od dobrog zdravlja. Budući da su boja i oblik slični novcu, mnogi jedu povrće poput kelja, blitve i kupusa u nadi da će se u Novoj obogatiti. Zelena boja simbolizira rast i obilje. Amerikanci vole raštiku, u Danskoj je popularno novogodišnje jelo kelj zaslađen cimetom, dok je Njemcima najdraži kiseli kupus. 

Mahunarke

Mahunarke su simbol sreće za Novu godinu, a Amerikanci obožavaju crni grah. Prema legendama, stanovništvo Vicksburga u Virginiji je u Građanskom ratu skoro umrlo od gladi dok nisu našli crni grah. Njihov tradicionalni novogodišnji ručak sastoji se od ćušpajza s grahom, kojeg jedu zajedno s raštikom i kukuruznim kruhom, koji također simbolizira sreću, najvjerojatnije zbog zlatnožute boje. 

Svinjetina

Tradicionalni novogodišnji ručak u europskim zemljama uključuje svinjetinu koja je zbog debljine i masnoće simbol sreće. Osim toga, svinja dok traži hranu ukopa noge i izbaci njušku naprijed nagovještavajući napredak i blagostanje, za razliku od peradi koju svakako treba izbjegavati za Novu godinu. U Španjolskoj, Kubi i Mađarskoj vole svinjsko pečenje, dok su Šveđanima omiljeno jelo svinjski papci. Nijemci vole kobasice, a Amerikanci za dobro zdravlje jedu svinjsku njušku. 

Leća

Zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire zbog čega je poistovjećuju s prosperitetom. Nijemci za novogodišnji ručak jedu svinjske kobasice, kiseli kupus i leću, a Talijani već nakon ponoći Novu započinju lećom i kobasicama. Brazilci najviše vole ćušpajz od leće. 

Rezanci

Za dulji život Japanci jedu rezance od heljde, a prema legendi što je rezanac dulji, to će i životni vijek biti dulji. Obrok se zove toshikoshi, što znači "zatvaranje godine", a komadanje rezanaca, dok ih jedete je loša sreća zato budite oprezni. 

12 zrna grožđa

U zemljama poput Španjolske, Portugala, Meksika i Perua, ljudi jedu dvanaest zrna grožđa dok sat udari ponoć. Naime, dvanaest zrna predstavlja dvanaest mjeseci u novoj godini. Ova tradicija korijene vuče iz 19. stoljeća iz Španjolske dok su vlastodršci natjerali ljude da jedu grožđe kako ne bi propalo. Prema legendi, okus grožđa, sladak ili gorak određuje kakva će biti nadolazeće godina. Osim grožđa, Turcima je nar simbol bogatstva.  

Ribe

Zbog presijavanja ljuski koje podsjećaju na dragulje, ribe su jedan od najprepoznatljivijih simbola sreće za Novu godinu. Kisela haringa je na meniju u Poljskoj, Danci i Talijani jedu kuhani bakalar, a Nijemci čak i nose riblje ljuske u džepu ili u novčaniku za sreću.

Kolači u obliku kruga

Kolači u obliku kruga označavaju godinu na izmaku koja je uspješno završila. Nizozemci i Mađari jedu krafne, a Talijani kuglice posute šećerom u prahu. Prema nizozemskom folkloru, strašna čudovišta otvaraju ljudima želudac, a oni koji su pojeli okrugli desert imuni su na njihov mač. Ponekad deserti također kriju iznenađenja, kao što su kovanice ili male sitnice koje onome tko ih jede donose sreću. Sličnu tradiciju njeguju i Meksikanci te Grci. 

Najčitaniji članci