Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

O prevari ne mislimo isto ako smo prevareni mi ili naši bližnji

O prevari ne mislimo isto ako smo prevareni mi ili naši bližnji
1

Žene lakše opraštaju preljub od muškaraca jer nisu zabrinute da li je potomstvo njihovo, a drugačije promatramo preljub ako se dogodi nama, prijatelju ili braći

VIDEO

Za izdaju, varanje i preljub drugih sudimo prema sebi i svojem razmišljanju, ali prvenstveno prema tome tko je prevario, tvrdi psihologinja i ljubavna savjetnica, Andrea Bartz.  Ako smo prevareni, normalna je reakcija tuga i bijes, tvrdi Bartz. Ipak, naglašava da postoje razlike u tome kako se muškarci i žene osjećaju nakon prevare.

Prevareni ste

Muškarci su iznimno ljuti nakon što saznaju da ih je prevarila partnerica, u glavi vizualiziraju scene nje s drugim muškarcima. Nakon prevare pretpostavljaju da ih ona više ne voli te se zaljubila u drugoga.

Ženama prevara jako djeluje na samopouzdanje i prvenstveno zamišljaju svoga partnera kako izjavljuje ljubav drugoj, a ne toliko sam fizički čin prevare. Žena je razočarana i povrijeđena i često u prevari traži svoju grešku.

Evolucijski psiholozi tvrde kako žene lakše opraštaju preljub od muškaraca iz čistih bioloških razloga. Naime, ona je uvijek sigurna da njeni potomci imaju polovinu njenih gena, pa ju prevara partnera manje boli nego muškarca. 

Ako nam je bližnji prevaren

Ako je naša sestra ili brat prevaren, bit ćemo jednako uzrujani, neovisno radi li se o emocionalnoj ili fizičkoj prevari. Znanstvenici tvrde budući da braća i sestre dijele polovicu naših gena, nagon za održavanjem zajedničkih gena uvjetuje ljutnju prema onome tko je prevario. Na taj se način poistovjećujemo s prevarenim članom obitelji, dijelimo njegovu tugu i bijes te se zalažemo za prekid odnosa.

Blizak prijatelj ili prijateljica

Ako djevojka prevari našeg muškog prijatelja, više ćemo se uzrujati prevari li ga seksualno nego emocionalno. Što se tiče prevare ženskih prijateljica, više će nas boljeti emocionalna prevara njenog partnera, nego što bi nas "dirala" isključivo seksualna prevara.

Znanstvenici objašnjavaju da bliske prijatelje doživljavamo kao braću i sestre, samo su kod njih uzorci razmišljanja o prevarama obrnuti. Također, tu primjenjujemo standardne stereotipe da je ženska seksualna nevjera neprihvatljiva jednako kao i muška emocionalna, odnosno da je normalnije da muškarac fizički vara, a žena emocionalno.

Varalice opravdavaju

Ljudi koji su varali u prošlosti ili sada varaju, govoriti će kako je varanje partnera česta pojava i sastavni dio života, jer je ljudima jako teško dugoročno živjeti u monogamnoj vezi.

Oni koji se kaju zbog toga što su prevarili, šutjet će u razgovoru sa sestrom ili prijateljicom koja je prevarena, jer će se i sami osjećati krivima. Onaj tko je saznao da ga je prevario partner kojeg je i sam varao, steći će uvjerenje da je opravdano postupio, jer je osjetio da veza ne funkcionira, dapače okrivit će drugog partnera za krah odnosa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje