Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Objavljujete fotke s odmora? To može privući lopove u dom

Lopovi često pregledavaju videosnimke i poruke na društvenim mrežama kako bi doznali koga nema kod kuće. Fotografije je zato najsigurnije objaviti tek kad se vratite

Group of friends taking selfie on the beach
Foto: Shutterstock
1 komentara

Željezničke postaje i zračne luke savršena su mjesta na kojima lopovi doznaju tko su im potencijalne žrtve. Naime, odabiru ih prema oznakama s podacima vlasnika na putnim torbama po kojima lako mogu doznaju čije će kuće neko vrijeme biti prazne. 

- To je razlog zbog kojega oznake ne trebaju slobodno visjeti s kovčega ili putne torbe - kaže Thomas Urban iz njemačke osiguravateljske udruge. Ističe kako bi trebalo izbjegavati naljepnice za prtljagu.

Želite li smanjiti mogućnost da budete opljačkani, dobro je ne objavljivati na internetu kad idete na godišnji odmor.

PROVALJUJU DOK STE NA MORU Zaštita od provale: 'Lažni pas' otjerat će baš svakog lopova...

- Nije neobično da lopovi pregledavaju videosnimke i poruke na društvenim mrežama kako bi doznali koga nema kod kuće - kaže Urban.

Savjetuje korisnicima društvenih mreža da objave fotografije s putovanja tek kad se vrate, bez obzira jesu li bili na dugim ljetnim praznicima ili kratkom putu.

Najčešće greške koje ljudi rade jesu ostavljanje ključa ispod otirača i spuštene rolete. 

Foto: Shutterstock

Ne ostavljajte ključ ispod otirača, u tegli za cvijeće pored ulaza u kuću ili na nekom sličnom mjestu u koje će lopov prvo pogledati kako bi si možda prištedio muku s obijanjem brave. Radije ga ostavite susjedu u kojeg imate povjerenja. Neka povremeno obilazi vaš dom, pali svjetlo i sakuplja poštu kako bi izgledalo da kuća nije prazna.

Ako zateknete provalnika, nemojte se pokušati sukobljavati. U svakom slučaju, pa i ako pobjegne, odmah obavijestite policiju na 192.

Reuters/Pixsell PRIPAZITE! Top 10 stvari koje baš nikad ne smijete stavljati na Facebook

Lani su godine zabilježene 1894 provale u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, u prosjeku 3-4 dnevno u ljeti, a izvan sezone provala, oko dvije dnevno. U policiji bilježe trend smanjenja u posljednjih pet mjeseci za četiri posto u odnosu na 2018. godinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message