Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Od 9. veljače svaki lijek imat će svoj kod za provjeru sigurnosti

Hrvatska je potpuno implementirala sustav kojim svaka pojedina kutija lijeka koji ide na recept od 9. veljače mora imati sigurnosni 2D kod. Liječnici će svaku kutiju morati pojedinačno skenirati.

1 komentara

Carinici Bajakova početkom godine uhvatili su krijumčara sa 150.000 komada tableta Tramadol koje se koriste protiv jakih i srednje jakih bolova, a često ih koriste onkološki bolesnici. Potjecale su iz Indije, procijenjena vrijednost im je 250.000 kuna. Pokušao ih je prokrijumčariti srpski državljanin u duplom dnu prikolice. Dobio je kaznenu prijavu.

POGLEDAJTE VIDEO (kako radi placebo):

Carinici u Pločama prije nekoliko godina spriječili su i krijumčare sa 100 ampula testosterona koji je zabranjen u sportu, a carinici u Gunji prije dvije godine zaustavili su švercere sa 199 komada oralnog gela za erekciju Kamagra i 48 kutija Kamagra tableta.
Napori carinika upućuju na jedno - tokovi krijumčarenja ilegalnih preparata i lijekova prelaze i preko Hrvatske. Nasreću, kod nas niti jednom nije bio slučaj da se krivotvoreni lijek “provukao” u legalni lanac veledrogerija i ljekarni. A od subote, šanse za to su skoro nikakve.

Hrvatska je potpuno implementirala sustav kojim se svaka pojedina kutija lijeka koji ide na recept od 9. veljače mora imati sigurnosni 2D kod. Predsjednica Upravnog odbora Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova Maja Drašković rekla je kako će skeniranjem 2D koda ljekarnici provjeriti porijeklo lijekova u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova. Naš sustav povezan je i s onim u EU, tako da je provjera sigurnosti i autentičnosti lijeka još u veća.

ŽIVOT S EPILEPSIJOM Odgovarali su je od trudnoće, a Maja je rodila krasnog dječaka

Ljekarnici će od sad imati malo više posla jer će svaku kutiju lijeka na recept morati pojedinačno skenirati. Do sad su mogli skenirati bar samo jedne kutije, a pacijentu dati dvije ili tri. Samo bi u blagajni naveli količinu istog lijeka. Sad će svaka kutija imati jedinstveni kod poput otiska prsta pa će morati skenirati svaku kutiju posebno. Po novom, svaka kutija morat će imati i zaštitu od otvaranja. Ako je zaštita oštećena i to će biti znak za uzbunu. U ovaj sustav 2D koda umrežile su se ljekarne, veledrogerije i bolnice. Svi lijekovi koje su do sad proizveli bez 2D koda i dalje će se moći prodavati do isteka zaliha ili isteka roka trajanja.

A u Europskom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, s kojima je i Hrvatska povezana, na godinu se obradi 10 milijardi podataka o proizvodima i pakiranjima lijekova. Iz Agencija za lijekove i medicinske proizvode u RH (HALMED) upozoravaju da se preko interneta u Hrvatskoj ne može kupiti niti jedan lijek koji ide na recept. Ako ga netko prodaje sa sigurnošću možete znati da je ilegalan.

Pixsell/24sata ZBOG NIŽEG PDV-A Lijekovi bez recepta: Očekuju pad cijena za 18 do 19 posto

Na stranicama Gradske ljekarne Zagreb stoje i savjeti kako ‘nanjušiti’ krivotvorene lijekove - prvi je savjet da ih potrošači isključivo kupuju u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama. Preporučuju da se izbjegavaju kupovine lijekova koji se reklamiraju u medijima, pogotovo ako uz izjave da “čudesno” ozdravljaju, da se lijek koristi za veliki raspon bolesti ili da je namijenjen za svakoga. Treba posumnjati i ako je cijena nerealno niska. Najviše je takvih lijekova na internetu, a ako dođu poštom bez recepta, lako je moguće da su ilegalni.

HRVATSKA NEMA ONLINE LJEKARNU
Iako postoji zakonska mogućnost da se i u Hrvatskoj preko interneta prodaju lijekovi bez recepta, kod nas to još nije zaživjelo. Za to se čeka pravilnik koji će regulirati takvu prodaju. Zato, ako se na našoj stranici nudi takav lijek, sigurno je da se radi o podvali. Bolje je kupovati u ljekarni.

SIGURNA ONLINE LJEKARNA SAMO U EU
Kao jedna od mjera borbe protiv krivotvorenih lijekova u EU je uvedena jedinstvena oznaka sigurne ljekarne (logotip). Preko tog logotipa kupci mogu na stranicama nacionalne agencije za lijekove provjeriti legalnost ljekarne i biti sigurni u svoju kupovinu. Kod nas toga još nema jer nemamo ni e-ljekarni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message