Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Od crnih i bijelih boba nastaju želei, napici i ledene granite

Pravi odabir: Grožđe treba biti čvršće, s debljom korom i s malo ili bez koštica. Neodoljiv okus i miris ima džem ili pekmez ukuhan od pasiranih bobica ‘izabele’

Dreamstime
Foto: Dreamstime
3 komentara

Sokovima od grožđa odavno pripisuju ljekovita svojstva. Možete ih zamrznuti ili poslužiti za pripremu domaćeg sladoleda, granite, ili ih možete ukuhavati sa šećerom u žele. Bobe je najbolje procijediti u sokovniku ili pomoću pasiralice za rajčice. Želite li sok sačuvati za zimu, dodajte i šećera, ulijte u sterilizirane boce te pasterizirajte na 60°C oko pola sata, kako ne bi došlo do vrenja. 

Dobar konzervans je i vitamin C, a stavljate ga pola grama na litru soka. Osim vina, poseban alkoholni napitak je liker od grožđa. Oprane i ocijeđene bobice složite u staklenke i posipajte šećerom. Dodajte začine prema želji; štapić cimeta, vanilije, korice limuna, muškatni oraščić, klinčiće, te zalijte s lozovačom ili nekom drugom rakijom. Dobro zatvorite i ostavite na suhom i hladnome mjestu barem mjesec dana, a zatim procijedite i izlijte u boce. Za slatke kombinacije, grožđe iskoristite za džem ili kompot. 

Bijela sangria 

Sastojci: limeta, 250 g grožđa, l bijelog vina, 30 dag šećera, naranča 

Priprema: Narežite limetu, naranču iscijedite, a grožđe odvojite od stabljike. Sve ulijte i ubacite u veliki vrč te dodajte vino i uspite šećer. Promiješajte i stavite neka se hladi u hladnjaku najmanje tri sata. Poslužite hladno.  

U videu u galeriji pogledajte i kako napraviti klasičnu sangriu. 

Granita od bijeloga grožđa

Sastojci: 500 g bijelog grožđa, 2 žlice šećera, 3 žličice soka od limuna, žličica meda, ekstrakt vanilije

Priprema: Operite grožđe, odstranite peteljke, a bobe sameljite u blenderu ili strojem za mljevenje mesa. Propasirajte grožđe kroz sitnu cjediljku. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i limunov sok. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Ulijte u posudu za zamrzavanje, poklopite i stavite u zamrzivač. Tijekom zamrzavanja nekoliko puta promiješajte smjesu.

Domaći sok od grožđa

Sastojci: 2 1/2 kg grožđa, 375 g šećera, l vode

Priprema: Očistite grožđe, odstranite peteljke i operite ga. Sameljite bobice grožđa, dodajte vodu i propasirajte. Dodajte šećer i ugrijte sok kako bi se šećer otopio. Ulijte sok u boce i zatvorite ga. Pasterizirajte ga pola sata u zagrijanoj pećnici na 75°C. Drugi način je da grožđe dobro izgnječite i procijedite u sokovniku. Punite ga u plastične boce od litre i zamrznite. Nije potrebno dodati šećer.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastro magazina Skuhatćute

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message