Pravi odabir: Grožđe treba biti čvršće, s debljom korom i s malo ili bez koštica. Neodoljiv okus i miris ima džem ili pekmez ukuhan od pasiranih bobica ‘izabele’
Od crnih i bijelih boba nastaju želei, napici i ledene granite
Sokovima od grožđa odavno pripisuju ljekovita svojstva. Možete ih zamrznuti ili poslužiti za pripremu domaćeg sladoleda, granite, ili ih možete ukuhavati sa šećerom u žele. Bobe je najbolje procijediti u sokovniku ili pomoću pasiralice za rajčice. Želite li sok sačuvati za zimu, dodajte i šećera, ulijte u sterilizirane boce te pasterizirajte na 60°C oko pola sata, kako ne bi došlo do vrenja.
Dobar konzervans je i vitamin C, a stavljate ga pola grama na litru soka. Osim vina, poseban alkoholni napitak je liker od grožđa. Oprane i ocijeđene bobice složite u staklenke i posipajte šećerom. Dodajte začine prema želji; štapić cimeta, vanilije, korice limuna, muškatni oraščić, klinčiće, te zalijte s lozovačom ili nekom drugom rakijom. Dobro zatvorite i ostavite na suhom i hladnome mjestu barem mjesec dana, a zatim procijedite i izlijte u boce. Za slatke kombinacije, grožđe iskoristite za džem ili kompot.
Bijela sangria
Sastojci: limeta, 250 g grožđa, l bijelog vina, 30 dag šećera, naranča
Priprema: Narežite limetu, naranču iscijedite, a grožđe odvojite od stabljike. Sve ulijte i ubacite u veliki vrč te dodajte vino i uspite šećer. Promiješajte i stavite neka se hladi u hladnjaku najmanje tri sata. Poslužite hladno.
U videu u galeriji pogledajte i kako napraviti klasičnu sangriu.
Granita od bijeloga grožđa
Sastojci: 500 g bijelog grožđa, 2 žlice šećera, 3 žličice soka od limuna, žličica meda, ekstrakt vanilije
Priprema: Operite grožđe, odstranite peteljke, a bobe sameljite u blenderu ili strojem za mljevenje mesa. Propasirajte grožđe kroz sitnu cjediljku. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i limunov sok. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Ulijte u posudu za zamrzavanje, poklopite i stavite u zamrzivač. Tijekom zamrzavanja nekoliko puta promiješajte smjesu.
Domaći sok od grožđa
Sastojci: 2 1/2 kg grožđa, 375 g šećera, l vode
Priprema: Očistite grožđe, odstranite peteljke i operite ga. Sameljite bobice grožđa, dodajte vodu i propasirajte. Dodajte šećer i ugrijte sok kako bi se šećer otopio. Ulijte sok u boce i zatvorite ga. Pasterizirajte ga pola sata u zagrijanoj pećnici na 75°C. Drugi način je da grožđe dobro izgnječite i procijedite u sokovniku. Punite ga u plastične boce od litre i zamrznite. Nije potrebno dodati šećer.
Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastro magazina Skuhatćute