Lifestyle

Komentari 49

Od danas kazne za maske: Pripazite nosite li ih pravilno

Od danas kazne za maske: Pripazite nosite li ih pravilno

Najvažnije pravilo prilikom nošenja maske je da ona pokriva nos i usta, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske

 Nakon višemjesečne borbe s pandemijom Covida-19 stručnjaci su utvrdili kako su maske jedino što, uz izbjegavanje kontakta, može smanjiti mogućnost prijenosa virusa, stoga je njihova uloga danas važna i neizbježna. 

Budući da se od danas uvode kazne za nenošenje maski kao i za krivo nošenje dobro je podsjetiti se koliko dugo i kako treba nositi različite vrste maski. Za fizičku osobu kazna je 500 kuna za nenošenje i krivo nošenje, a za pravnu 10.000 do 40.000 kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: Upute HZJZ-a za nošenje maski

Dobrobiti njihova nošenja potvrđene su brojnim istraživanjima, osobito u okolnostima gdje je nemoguće održavati distancu od najmanje 1,5 metara - primjerice kod čekanja javnog prometa, u vanjskim okupljanjima većeg broja ljudi i slično.

Kako bi to naglasili, ali i dali prave upute koje će donijeti veću zaštitu ljudima, HZJZ je izdao savjete i preporuka oko nošenja maski. Kao najvažnije pravilo nošenja, koje se nažalost često krši, ističu kako bi maska trebala pokrivati i nos i usta, a od njihova nošenja treba izuzeti samo pojedince s određenim zdravstvenim stanjima teškog disanja te mlađu djecu.

Upute za stavljanje, skidanje i nošenje maski za lice

Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih mjera te i tijekom nošenja maske za lice potrebno je održavati razmak između osoba 1,5 metara.

Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.

Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.

Prije prve uporabe maske za lice, poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala ( u slučaju perivih maski).

Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.

Upute o nošenju maski

Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.

Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.

Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.

Navlaženu masku za lice potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratan su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do 3 sata.

Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati te nije preporučljivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.

Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

Tko mora nositi masku?

Tko je izuzet od obaveze nošenja maske?

Najčitaniji članci