Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Od kave, soli i šećera: Pilinzi će proljepšati kožu i smanjiti akne

Od kave, soli i šećera: Pilinzi će proljepšati kožu i smanjiti akne
1

Majstorica kozmetike Petra Kump dala nam je nekoliko receptura za odlične pilinge kojima se pomlađuje koža, ne samo tijela, nego i lica. Pomiješajte kavu i gel za pranje lica i osvježite se u pola minute

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jednostavni glicerin: Genijalni sastojak s niz benefita za kožu

Veliki broj žena, a i dio muškaraca, se i u odrasloj dobi bori s aknama. Naime, stručnjaci procjenjuju da do 40 posto odraslih starijih od 25 godina ima nepravilnosti na koži i kožu sklonu aknama te da su čak 75-85 posto žene. Akne u odrasloj dobi mogu biti posljedica hormonalnih problema, ali veliku ulogu u njihovom nastanku imaju i genetska predispozicija, pušenje, neodgovarajuća njega kože, stres te šminka i nepravilno čišćenje lica, objašnjava nam profesorica i majstorica kozmetike Petra Kump, vlasnica salona ljepote Petra Kump u Zagrebu.

Pokretanje videa...

01:27

Osim što akne mogu biti potaknute hormonskim promjenama, nastavlja, zbog povećane proizvodnje sebuma i to onog gušćeg zbog kojeg dolazi do prekomjernog punjenja pora, kod akni stres također igra veliku ulogu jer podiže lučenje kortizola. To može dovesti do povećanje upala, što može potaknuti i pogoršati akne.

- I određene namirnice također mogu izazvati nepravilnosti i akne na koži. Neka su istraživanja pokazala da bi konzumacija određenih mliječnih proizvoda mogla biti povezana s aknama. Korištenje komedogene kozmetike i šminke (koji uzrokuju akne) također može biti problem, naročito danas kada žene koriste veliki broj preparativnih i dekorativnih kozmetičkih proizvoda - objašnjava nam Petra Kump. 

Pojavljuju se i na tijelu...

Delighted woman moisturizing body in hotel bathroom

Ovaj estetski problem najčešće se vidi na licu, ali može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, leđima, prsima, po nogama, rukama, na stražnjici. Nakon što upalni proces prođe, na tom mjestu ostaje promjena u pigmentaciji, koža postaje tamnija. Prištićima po tijelu također doprinose znojenje, ali i uska pripijena odljeća i umjetni materijali.

Savjeti majstorice kozmetike kako se riješiti akni u zreloj dobi:

  • Redovito čišćenje lica mehaničkim postupcima kod stručnjaka u kozmetičkim salonima, uz kemijski piling AHA kiselinama koje potiču hidratizaciju i obnavljanje kože, smanjuju proširene pore i normaliziraju rad žlijezda lojnica, a čiji pojačan rad uzrokuje pojavu nečiste kože i akni
  • Kozmetčki preparati sa salicilnom kiselinom mogu biti od pomoći jer odčepljuju pore i umanjuju upalu na koži.
  • Benzoil peroksid također ima antibakterijska svojstva i može pomoći u uklanjanju mrtve kože.
  • Retinoidi (derivati vitamina A) također imaju protuupalne učinke i povećavaju brzinu kojom se stanice naše kože dijele, što pomaže bržem zacjeljivanju kože. Mnogi preparati koji se kupuju bez recepta također sadrže retinoide. No treba paziti da se koriste uz zaštitni faktor kad se izlažemo suncu.
  • Tretman LED svjetlom ima ulogu spriječiti daljnje upale na istom mjestu. Naime, svjetlo poboljšava sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju bakterije, a upravo plavo svjetlo vrlo uspješno uništava bakteriju Propion aknes, koja izaziva upalne procese. 
  • Tretman kisikom je izuzetno koristan kod riješavanja akni jer je kisik otrovan za anaerobne organizme, kao što je to bakterija Propion aknes. Zato ima važnu ulogu u sprečavanju i otklanjanju posljedica infekcija, posebno onih izazvanih prisustvom anaerobnih bakterija, a tu spadaju i one koje izazivaju pojavu akni na licu i tijelu. 
  • Redovito i temeljito svakodnevno svakodnevno čišćenje kože lica, dva puta dnevno, važno je za uklanjanje suvišnog sebuma i šminke, te normalizaciju pH faktora kože.

Kako možete kod kuće održavati čistu kožu lica i tijela?

Sapun ili gel za tuširanje neka sadrži sastojke kao što su benzil-peroksid, salicilnu kiselinu ili sumpor, koji usporavaju upalne procese. A nakon tuširanja odlične su kreme i losioni sa sastojcima kao što su bakar, cink ili urea koji će pomoći hidratizaciji i smanjivanju upale i brže će sušiti već nastale. Ljeti more pozitivno djeluje na sušenje upalnih procesa i zatvaranje pora, tako da se smanjuje mogućnost nastanka novih upala. Važno je raditi piling koji skida gornje mrtve stanice i tako spečava začepljivanje pora na koži. 

Facial scrub with salt and thyme oil.

Pilinzi su odlično rješenje kojim ćete ne samo održavati kožu i pore čistima već će ona tako disati punim kapacitetom. Možete ga kupiti ili napraviti u kućnoj radinosti. 

- Hranjive tvari koje će nahraniti stanice prodrijet će duboko, a koža će se pomladiti nakon takvog tretmana, postat će rumena i jedra. Često nakon pilinga klijentice su oduševljene, a drugi ih pitaju "Ajme, što si to radila s licem" - govori majstorica kozmetike Petra Kump. 

Proljetno uljepšavanje kože kod kuće: Možete to napraviti same
Proljetno uljepšavanje kože kod kuće: Možete to napraviti same

Za tijelo:

  • Osnova neka vam budu sol, može i krupnija morska ili šećer, te mljevena kava. 
  • Pomijašajte s uljem, a ono može biti maslinovo ili neko drugo. Njega stavite puno više nego abrazivnog sredstva.
  • Nanesite na kožu i povlačite dugačkim pokretima gore dolje i kružno, te neprestano trljajte odnonso masirajte 1/2 minute. 
  • Isperite s vodom. Poslije tog postupka ne morate više hraniti kožu kremama ili drugim sredstvima. 

Za lice:

  • Birajte za lice ipak malo blaža abrazivna sredstva (sitnija sol..)
  • Umjesto ulja šećer i sol možete miješati s medom ili vašim gelom za čišćenje lica.

Općenita pravila:

Piling radite jedan puta tjedno i lica i tijela. 

Kava ima najveću učinkovitost za poticanje površinske cirkulacije, i nemojte se bojati koristiti ju i na licu, ako vam koža nije izrazito osjetljiva.

Red-haired woman with a scrub applied to her face

Ako imate normalnu kožu piling možete raditi koliko vam dugo paše, čak i do pola sata. Ne treba se bojati i čvršće masaže jer se tako potiče cirkulacija, koža se "probudi" i skidaju se mrtve stanice kože. A ostale se stanice potiču da proizvode sve što im je potrebno za rad. Tu će posebno pomoći grublji i kemijski pilinzi. 

Cijeli život se bori s aknama, a onda joj lice 'spasi' karantena
Cijeli život se bori s aknama, a onda joj lice 'spasi' karantena

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Milom Elegović:

Pokretanje videa...

00:42


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku