Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Od kofeina je dijete u majčinom trbuhu živahnije i razdražljivije

Trudnice sporije izbacuju kofein iz organizma pa su količine koje cirkuliraju tijelom sve veće, a učinak je jači i kod majke i kod ploda, rekla nam je dr. Branislava Čilić

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Istraživači sa Sveučilišta Dublin napravili su istraživanje na 941 paru majki i njihovih beba rođenih u Irskoj, a na osnovu rezultata su zaključili da kofein ograničava dotok krvi u posteljicu i tako utječe na rast bebe. Tvrde da su trudnice, koje popiju oko dvije šalice instant kave na dan ili tri šalice čaja koji sadrži kofein, pod većim rizikom od preuranjenog porođaja ili rađanja djece niže porođajne težine. 

ZA DAN PUN ENERGIJE Evo što sve možemo piti ujutro umjesto kave - da nas razbudi

Istraživanje je vodio dr. Ling-Wei Chen. On smatra da svakih dodatnih 100 mg kofeina (oko pola šalice kave) popijenih tijekom prva tri mjeseca trudnoće smanjuje porođajnu težinu djeteta za prosječno 72 grama. Osim toga, kofein je, tvrde, skratio vrijeme trudnoće te smanjio opseg glave beba, prenosi Daily Mail.

U ovom istraživanju pokazalo se da trudnice najčešće piju čaj, češće od kave. Kavu je redovito ispijalo njih 40 posto njih. One koje su unosile najviše kofeina rađale su djecu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga unosile najmanje, tvrde istraživači.

Foto: Dreamstime

- Preporučili bi ženama koje su trudne ili žele zatrudnjeti, da barem ograniče unos kave i čaja koji sadrži kofein. Osim toga, kofein može lako prijeći posteljicu i pojaviti se u fetalnom tkivu - pojasnio je dr. Ling-Wei Chen.

Stručnjaci kažu kako mnogi ljudi nosu svjesni kofeina u crnom čaju te da jedna šalica sadrži između 23 i 110 mg kofeina. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje trudnicama konzumiranje manje od 300 mg kofeina na dan, dok stručnjaci sa Američkog fakulteta opstetričara i ginekologa (American College of Obstetricians and Gynecologists) savjetuju manje od 200 mg.

Međutim, najnovija istraživanja sugeriraju da je i to previše. Stoga mnogi stručnjaci savjetuju trudnicama 'što manje kofeina, to bolje', a potpuni prestanak unosa kofeina tijekom trudnoće bio bi, kažu, najbolja opcija.

Prema istraživanju iz 2008. godine, provedenom na 1063 trudnice u San Franciscu, pokazalo je da one koje unose najmanje 200 mg kofeina dnevno su pod 25 posto većim rizikom od pobačaja - u usporedbi sa onima koje su ga izbjegavale (kod njih je rizik 12 posto).

Foto: Dreamstime

Mišljenje hrvatske liječnice

Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba, kaže kako treba naglasiti da službeno nije pronađen niti jedan dokaz da uzimanje kofeina ima pozitivan ili negativan utjecaj na intrauterini razvoj djeteta, kao ni posljedice nakon rođenja.

- Provedena su istraživanja o gore navedenom, pa su tako izvedeni zaključci o tome da trudnice koje konzumiraju veće količine kofeina od 200 miligrama dnevno rađaju djecu niže tjelesne mase kao i istraživanja da djeca čije su majke uzimale više od 200 miligrama kofeina nakon rođenja dobivaju više na tjelesnoj težini pa sve do pretilosti od djece čije majke nisu konzumirale kofein ili u količini manjoj od 200 miligrama na dan - objasnila nam je Branislava Čilić dr.med.

REKLI DA MU NEMA SPASA 'Naše čudo': Isključili aparate, a beba je nastavila sama disati

- Sva ta istraživanja je teško provesti jer je neetično eksperimentirati na trudnicama pogotovo sa supstancama koje mogu loše utjecati na razvoj djeteta i možebitne negativne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje djeteta i majke. Kada govorimo o utjecaju kofeina na organizam, treba naglasiti da je kofein simpatikomimetik koji djeluje na vegetativni živčani sustav i ubrzava puls, djeluje na glatke mišiće krvnih žila sužavajući njihov opseg čime podiže krvni tlak koji ukoliko je previsok u trudnoći nije poželjan, pogotovo ako trudnica od ranije ima hipertenziju ili joj je dijagnosticirana u trudnoći - dodala je.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Branislava Čilić dr.med.

Od kofeina je dijete u trbuhu živahnije

- Kofein prolazi kroz placentu i ulazi u krvotok djeteta te ima isti učinak kao u tijelu majke dakle ubrzava rad srca, podiže krvni tlak, čini dijete razdražljivim, intrauterino su pokreti djeteta živahniji, a k tomu se u tijelu djeteta kofein dulje zadržava jer se sporije eliminira zbog još 'nezrelog' metabolizma – simbolično rečeno. Ali i trudnica sporije eliminira kofein iz organizma od žene koja nije trudna pa svakodnevna prekomjerna količina kofeina se iz dana u dan kumulira pa su cirkulirajuće količine kofeina sve veća a učinak sve jači i kod majke i kod ploda - pojasnila nam je dr. Čilić.

- Dakle kava, čaj i drugi napici koji sadržavaju kofein nisu organizmu neophodni i bez njih se može te ih pogotovo u trudnoći treba konzumirati u razumnim količinama. Pri tom ne smijemo zaboraviti na takozvanu 'kavu bez kofeina' koje je sve, ali nije bez kofeina, s tim da ga ima manje nego u običnoj kavi i na količinu takvog napitka treba paziti - upozorila je liječnica.

Foto: Dreamstime

Kofein se ne nalazi samo u kavi i crnom čaju

Ovaj stimulans skriva se i u čokoladi, a što je tamnija, odnosno ima više kakaa, to je više i kofeina u njoj. Naime, kofein se prirodno nalazi u zrnima kakaa. Kola i energetski napici, također, sadrže kofein, a pronaći ga možete i u nekim analgeticima. Na primjer, pojedine tablete za migrenu znaju sadržavati čak 130 mg kofeina.

Prema nekim istraživanjima, kofein se skriva i u beskofeinskoj kavi, ali u puno manjoj količini. Na primjer, u šalici kave može biti oko 100 mg kofeina, a u beskofeinskoj i do 20 mg.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message