Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od mirisnog jorgovana možete skuhati čaj, ispeći finu tortu, napraviti sirup i ledene lizalice

Od mirisnog jorgovana možete skuhati čaj, ispeći finu tortu, napraviti sirup i ledene lizalice
9

Jorgovan je poznat po iznimnoj ljubičastoj boji u mnoštvu nijansi i zamamnom mirisu, no jeste li znali da on može biti i sastojak u jelima i pićima? Donosimo vam šest super recepata

Iskoristite sezonu i krenite u berbu jorgovana, ali to nikako ne radite odmah nakon kiše, već pričekajte nekoliko sunčanih dana - okus poslastica koje ćete raditi od njega bit će puno bolji.

Jorgovan cvjeta od sredine proljeća do ranog ljeta, ovisno o vrsti. Od davnina je poznat kao vrlo ljekovita biljka, a u narodnoj medicini se upotrebljava cvijet, list, kora i sjemenke. Primjerice, listovi pomažu da probava bolje radi, a cvjetovi olakšavaju neugodnu nadutost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Valentina: Imam recept star 100 godina ispisan krasopisom za najmekše krafne, isprobajte ga 01:11

Osim za ublažavanje zdravstvenih tegoba, jorgovan je odličan dodatak jelima i pićima. Od njega se može napraviti osvježavajuća limunada, aromatizirana voda, sirup, sladoled, torta, ledene alkoholizirane lizalice...

Aromatizirana voda i limunada

Ako pripremate aromatiziranu vodu, jednostavno cvjetove jorgovana prelijte vodom i ostavite u hladnjaku preko noći. Drugi dan će voda imati okus i miris jorgovana, a ujedno će dobro djelovati na probavni sustav.

Slično se priprema i limunada, samo se u vodu doda malo soka od limuna i šećera.

Sirup od jorgovana

Sastojci: 
*šalica od 240 ml

  • 2 šalice cvjetova
  • 225 g šećera
  • 160 ml vode
  • sok od limuna po ukusu

Postupak:

Zagrijte vodu i šećer, ne mora prokuhati, važno je da se šećer otopi. Uklonite s vatre i dodajte sok od limuna pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu očistite jorgovan od svega što nisu sami cvjetići. Svakako maknite zelene dijelove jer će soku dati gorak okus, a to ne želite. Također, suzdržite se od pranja cvjetova pod vodom jer će tako izgubiti na okusu.

Cvjetove stavite u staklenku i prelijte ohlađenom šećernom tekućinom. Žlicom cvjetove pogurajte prema dnu staklenke i pazite da su kompletno prekriveni tekućinom.

Ostavite u hladnjaku 24 do 48 sati uz povremeno miješanje. Na kraju ga ocijedite tako da cvjetiće malo stisnete žlicom u cjediljki, kako bi što više arome izašlo. Sirup potom ulijte u staklene boce, zatvorite i pasterizirajte, jer će vam tako duže moći stajati.

Od jorgovana napravite sirup, med, marmeladu, fine deserte, ali i ulje za njegu tijela i parfem
Od jorgovana napravite sirup, med, marmeladu, fine deserte, ali i ulje za njegu tijela i parfem

Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki.

Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Čaj od jorgovana

Prelijte žlicu cvjetova od jorgovana s hladnom vodom i ostavite neka stoji dva sata. Nakon toga sve prokuhajte i čaj je gotov. Ovaj napitak dobro djeluje na jetru.

Odličan je i čaj od kore jorgovana koja se s jorgovana skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Usitni se i dobro prosuši na prozračnom mjestu. Ovaj čaj se priprema tako da se u šalicu stavi žličica kore i voda pa to odstoji dva sata. Nakon toga se prokuha i ostavi poklopljen još sat vremena. Osim za obnavljanje jetre, ovaj čaj je odličan i za smirivanje.

Ledene lizalice s džinom

Sastojci:

  • 3 šalice tonika
  • 40 ml džina 
  • svježi sok od limete
  • svježi cvjetovi jorgovana, količina po ukusu

Postupak: 

Pomiješajte sve sastojke pa ih ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati vaše alkoholizirane ledene lizalice za odrasle su gotove.

Sladoled s cvjetovima jorgovana

Sastojci:

  • 1 i pol šalica vrhnja za šlag 
  • 3/4 šalice punomasnog mlijeka 
  • pola šalice šećera 
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • šalica cvjetova jorgovana - što više stavite, okus će biti jači 

Postupak:

Svakako pazite da među cvjetovima ne bude zelenih dijelova stabljike, jer znaju biti gorkog okusa i pokvarit će okus sladoleda. Potom u tavu stavite mlijeko i šećer pa to zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok smjesa ne počne krčkati, a šećer se posve otopi.

Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Nakon toga u tu smjesu umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Stavite je u hladnjak na sat do dva. Potom smjesu prebacite u stroj za pripremu sladoleda koji će od nje napraviti gustu, pahuljastu kremu. U to pažljivo umiješajte i cvjetove jorgovana pa sve stavite u zamrzivač.

Ukoliko nemate stroj za pripremu sladoleda, napravite to ovako: vrhnje za šlag izradite mikserom prije miješanja sa šećerom, mlijekom i vanilijom pa lagano umiješajte, dodajte cvjetove i stavite u zamrzivač.

Torta od jorgovana i limuna

Sastojci:

Krema:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • pola šalice cvjetova jorgovana - dodatno još 3 žlice
  • 3 žlice šećera u prahu

Preljev: 

  • 60 ml sirupa od jorgovana

Biskvit:

  • 150 g maslaca 
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • žličica limunovog soka
  • 2 žličice limunove korice
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 180 g brašna

Dekoracija:

  • pola šalice jorgovana

Priprema:

Krema od jorgovana: U malu tavu dodajte vrhnje i stavite na štednjak neka prokuha. Uklonite s vatre, umiješajte cvjetove i dobro ohladite. Neka krema stoji neko vrijeme u hladnjaku, sve dok vam ne zatreba.

Biskvit: Odvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite dobro bjelanjke sa sokom od limuna tako da dobijete čvrstu pjenu. U drugoj posudi umutite maslac, šećer i koricu limuna tako da smjesa bude svjetla i pahuljasta. Potom u to ubacite jedan po jedan žumanjak.

U to stavite brašno i prašak za pecivo (koje ste ranije dobro zajedno promiješali) pa dodajte i mlijeko. Kad ste to promiješali, lagano umiješajte pjenu od bjelanjaka. Prebacite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 35 do 40 minuta. Napravite test čačkalicom - umetnite čačkalicu u tijesto, a ako izađe čista, biskvit je pečen.

Biskvit izvadite iz i premažite sirupom od jorgovana. Ostavite da se dobro ohladi pa ga izvadite iz kalupa.

U međuvremenu procijedite hladnu kremu kako biste odvojili cvjetove jorgovana i dobro izradite pjenjačom. U to stavite tri žlice svježih cvjetova jorgovana i šećer u prahu pa izmiksajte tako da dobijete čvrstu kremu.

Nakon toga kremu stavite na biskvit i ukrasite sa cvjetovima jorgovana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak