Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Od nekadašnjih gusara i pirata do suvremenih razbojnika

Od nekadašnjih gusara i pirata do suvremenih razbojnika
1

Pazi kud ploviš Za razliku od gusara, koji su služili vladaru, pirati su pljačkali za sebe, a i danas haraju Adenskim zaljevom i napadaju brodove te traže otkupninu

VIDEO

Ljubitelji ruma s papigom na ramenu i povezom preko oka obično su prva asocijacija na spomen gusara. Kapetan Kuka, najveći neprijatelj Petra Pana, te kapetan Jack Sparrow najpoznatiji su pomorski pljačkaši, naravno, fiktivni.

No oni nisu gusari nego pirati. Gusarstvo je bilo legitiman oblik borbe na moru te su gusari služili državi, a pirati su pljačkali iz vlastitog interesa što i danas čine primjerice u Adenskom zaljevu. I naši srednjovjekovni gusari radili su za vladare. 

Neretvanski i omiški gusari, a poslije i senjski uskoci napadali su najviše venecijanske brodove. Sukobi su obično završavali tako da su platili danak za mirnu plovidbu. Piratstvo se razvilo u antičko doba na Mediteranu, no brzo se širilo svijetom, a Karibi su bili najveći centar, i to u 17. st. Ondje su mnoge europske zemlje imale kolonije, a njihovo je suparništvo često uzrokovalo ratove.

Na početku 17. st. odmetnici i izbjeglice gotovo svih europskih nacija, većinom Francuza, doselili su se na otok Hispanioli. Nazivali  su se bukanirima i bili su lovci na divljač. No željni brze zarade, na moru su napadali španjolske brodove okrenuvši se piratstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako su bukaniri, iako su zadržaliime, postali pirati, a najpoznatija su im sjedišta bila otok Tortuga, u današnjem Haitiju, i Port Royal na Jamajci, poznat kao Sodoma Novog svijeta. No 1687. Jamajka zabranjuje piratstvo pa su mnogi smaknuti, a ostali se sele na Bahame. U 18. st. počinju upotrebljavati crnu zastavu s lubanjom i dvjema prekriženim kostima, tzv. Jolly Roger, a tada djeluju i najpoznatiji pirati.

John Rackham - Calico Jack

Bio je poznat prema svijetloj odjeći, a i zbog oga što su u njegovoj posadi bile dvije žene - Anne Bony i Mary Read. Obješen je 1720. g

Bartholomew Roberts

Crni Bart bio je najuspješniji pirat svog doba opljačkavši stotine brodova 1719. - 1722. Iako je prisilno počeo, brzo je postao kapetan.

Neustrašiva Anne Bonny

Bila je Rackhamova ljubavnica i među najboljim mu borcima. Kad je uhićen i osuđen, rekla je: “Da si se borio kao muškarac, ne bi te objesili kao psa”.

Kapetan William Kidd

Počeo je kao lovac na pirate, no posada ga je primorala da se počne baviti piratstvom. Vratio se u Englesku osvjetlati ime, no objesili su ga.

Opasna Mary Read

Odvažna i opasna razbojnica, a jedanput je starog pirata izazvala na dvoboj kako bi spasila mladića koji joj se sviđao, i pobijedila.

Kapetan Henry Morgan

Englezi ga smatraju gusarom i junakom, a Španjolcima je prava lopovska piratčina jer se obogatio pljačkajući njihove luke i brodove 1668. - 1671.

Henry Avery - pirat s plijenom

Pobunio se na brodu Engleza koji su se borili za Španjolsku, postao pirat, oplovio pola svijeta i dočepao se blaga velikoga mogula Indije.

Howell Davis - pametni pirat

Radije se služio lukavstvima i prijevarama nego sudjelovao u bitkama. Odgovoran je za početak piratske karijere Crnog Barta.

Nikad pokajnk - Charles Vane

Uporno je odbijao kraljeve amnestije, a ako bi i prihvatio, odmah se vraćao piratima. Pucao je na fregatu Kraljevske mornarice.

Edward Teach - Blackbeard

Crnobradi je harao Atlantikom 1717./18., dok ga nisu ubili. Stavljao je fitilje u kosu i bradu te ih palio da u bitci izgleda poput vraga. Bio je poznat prema svijetloj odjeći, a i zbog toga što su u njegovoj posadi bile dvije žene - Anne Bony i Mary Read. Obješen je 1720. g.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...