Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od otrova mojih pčela radim kreme protiv bora i bolova

Od otrova mojih pčela radim kreme protiv bora i bolova
29

Mladi pčelar Tvrtko Matijević (31) inovativnom metodom prikuplja pčelinji otrov ispod plastične kupole, koje nakon toga nastavljaju bezbrižan život u sakupljanju nektara...

VIDEO

Suživot pčela i čovjeka nužan je kako bi priroda ostala u balansu, pa Svjetski dan pčela 20. svibnja obilježavamo zanimljivim podacima o pčelama koje smo doznali od mladog inovatora i pčelara Tvrtka Matijevića.

- Bez pčela bi čovječanstvo izumrlo kroz četiri godine, a oprašivanje biljaka bi bilo do 70 posto manje ovisi o biljnoj vrsti, što ujedno znači i nedostatak hrane. Unutar košnice poštuje se hijerarhija dok svaka pčelica ima svoju ulogu. Matica živi do šest godina, a ljetne pčele radilice do 40 dana, iako zimske, koje griju košnicu prežive i do pet mjeseci - priča Tvrtko. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Pokazao nam je kako nastaje jedna od najdragocjenijih sirovina košnice - pčelinji otrov, te kako ga inovativnom metodom prikuplja ispod plastičnih kupola. Otvorio je košnicu, opisao životni ciklus, ali i pokazao kako živi matica, a onda aktivirao svoj jedinstveni izum, kojeg danas koriste svuda u svijetu. Iz nekoliko košnica od kojih svaka ima 65 tisuća pčela, iziritirane ispuštenim feromonima i titrajućim uređajem do kojeg dolaze, ostave svoje blago na staklu. Inače, kazao je kako se otrov prikuplja oko 25 minuta i to rano ujutro ili navečer. Kad se dovoljno 'bijelog traga' skupilo na staklu, Tvrtko je otrov skupio žiletom i objasnio koja je njegova jačina.

Pčelinji otrov, prema znanstvenim istraživanjima, ubija stanice raka dojke, a koristi se za pomoć kod bolova. Povećava mikrocirkulaciju krvi 200 puta, te ima protuupalna svojstva, u svijetu je još poznat kao prirodni botoks. Stimulira proizvodnju kolagena i elastina u koži, čime vidljivo smanjuje bore, poboljšava čvrstoću i elastičnost kože te joj pruža zdrav i blistav izgled. Melitin, glavni peptid pčelinjeg otrova, primjenom na koži stvara efekt uboda pčele, ali bez boli. 

Top savjeti kako jesti zdravije: Planirajte obroke na osnovu 30 različitih vrsta biljaka tjedno
Top savjeti kako jesti zdravije: Planirajte obroke na osnovu 30 različitih vrsta biljaka tjedno

- Pčelinji otrov služi pčeli kako bi se zaštitila, a nama svojim djelom koji sakupimo pomaže kod raznih tegoba. Pčeli u niti jednom trenutku ekstrekcije pčelinjeg otrova nije nauđeno, te pčela nakon sakupljanja otrova ima dovoljnu zalihu da svoju zajednicu i dalje uspije obraniti, te nastavlja bezbrižan život u sakupljanju nektara i peludi. Pokušavam razumjeti pčele, njihov životni ciklus i važnost, znajući dobro koliko i kako koristiti sirovine koje one proizvode - kaže Tvrtko koji proizvodi kreme BeeVenom touch - za lice, protiv celulita i za masažu, te serum s pčelinjim otrovom u jednoj tvornici u Bistri.

- Počeo sam svoju priču, sad već mogu reći davno, izumom kupole za sakupljanje pčelinjeg otrova. Otrov kojeg ostavljaju u ovom procesu pažljivo skupljam, skladištim u posebnim uvjetima i kao sirovinu stavljamo u sva četiri svoja proizvoda  - objašnjava nam Tvrtko. Kad je o proizvodnji proizvoda za njegu lica i tijela riječ, priču je započeo prirodnom kremom s pčelinjim otrovom koja sadrži čak 70 posto melitina, dok druge kreme na trištu sadre tk oko 50 posto, što ju čini jednom od najpotentnijih ljekovitih krema protiv boova. Potpuno prirodno ubrzava mikrocirkulaciju, prirodno utječe na imunitet i na ublažavanje bolova, a sadrži i mentol koji dodatno hladi.

Vrijedan dar iz prirode: Crvena djetelina blagotvorno djeluje na organizam i štiti od bolesti
Vrijedan dar iz prirode: Crvena djetelina blagotvorno djeluje na organizam i štiti od bolesti

- Prvu seriju krema sam prodao prijateljima, znajući da će kupljeno i probati, a oni su o 'čudu od kreme' pričali dalje što je rezultiralo njezinoj popularizaciji. U drugoj fazi proizvodnje upravo nju sam dao na brojna istraživanja koja su otkrila sve njezine blagodati - kaže Tvrtko. 

Serumu za lice lansiran ovog proljeća s ciljem revitalizacije kože kojoj snaga prirode vraća sjaj, ljepotu i mladenački izgled! Serum sadrži i druge aktivnice koje dodatno pojačavaju djelovanje pčelinjeg otrova, kao što su hijaluronska kiselina, kolagen i ceramidi. Hijaluronska kiselina poznata je po svojoj sposobnosti zadržavanja vlage u koži, čime ju hidratizira i zaglađuje, dok je kolagen protein koji pomaže koži da zadrži strukturu te je odgovoran za čvrstoću i elastičnost. Ceramidi, odnosno lipidi, čine zaštitni sloj kože i sprječavaju gubitak vlage te prodor štetnih tvari u kožu. Formulacija je efikasna i zbog jedinstvene sinergije vegetabilnih ulja makadamije, badema, koštica grožđa u kombinaciji s biljnim ekstraktima zelenog čaja, nevena, zobi, kurkume, aloe vere, gaveza i smilja. Ovaj je serum pogodan za sve tipove kože, a posebno za zrelu, suhu i osjetljivu kožu. Nanosi se kao i većina seruma na očišćeno lice i vrat ujutro i navečer, lagano utapkavajući prstima. Za još bolje rezultate, serum se preporučuje koristiti u kombinaciji s BeeVenom touch kremom za lice.

- Svi su proizvodi iz BeeVenom linije proizvedeni u Hrvatskoj, pod strogim dermatološkim nadzorom i u skladu s europskim standardima. Također je cruelty-free, što znači da nije testiran na životinjama, a ne sadrži ni parabene, sulfate, silikone niti umjetne boje i mirise - kaže Tvrtko te dodaje da se sinergijom svih pčelinjih produkata, poboljšava stanje ljudskog organizma za 75 posto. Primjerice, med za poboljšanje općeg stanja organizma, matična mliječ kao najveća imuno bomba, pelud kao čisti protein, a propolis ima antibakterijsko djelovanje...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom