Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Od pivske pjene do 'zelenog' deterdženta za pranje posuđa

Sve veći interes potrošača za bezalkoholnim pivom, nastao kao posljedica globalne svijesti o konzumiranju zdravijih napitaka, rezultirao je problemom za najveću svjetsku pivovaru - imaju višak alkohola

Foto: Dreamstime
1 komentara

Sljedeći put kada budete ručno prali posuđe, mogli biste se do laktova zateći u sapunici deterdženta nastaloj od ostataka alkohola, ako se uspješnom pokaže suradnja između najvećega svjetskog proizvođača piva i tvrtke koja se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih deterdženata.

Sve veći interes potrošača za bezalkoholnim pivom, nastao kao posljedica globalne svijesti o konzumiranju zdravijih napitaka, rezultirao je problemom za najveću svjetsku pivovaru, Anheuser-Busch InBev iz belgijskog Leuvena.

Njezini inženjeri morali su se domisliti na koji način iskoristiti sav alkohol koji preostane nakon proizvodnje bezalkoholnog piva.

Foto: Dreamstime

Uprava AB InBeva je odlučila sklopiti ugovor s belgijskim Ecoverom, brendom ekoloških sredstava za čišćenje bez fosfata koji postoji već 35 godina. Cilj im je smanjiti utjecaj sredstava za čišćenje na okoliš. 

Dvije su se tvrtke dogovorile da će Ecover proizvesti ekološki deterdžent za pranje posuđa čiju će četvrtinu činiti derivat bezalkoholnih piva Leffe i Jupiler pivovare AB InBev. 

- Iz pivovare su nas pitali možemo li nekako iskoristiti preostali alkohol jer ga imaju jako puno i jer im se gomila pa smo odlučili potražiti partnere - kazao je Reutersu direktor za inovacije i tehnologiju AB InBeva za Europu, David De Schutter.

DIJAMANTNI SUNČICA I MIRKO Skupa su 60 godina: Za svađu treba dvoje, ja nisam onaj drugi

Tvrtka je iznijela podatak po kojemu se u njezinu postrojenju u Leuvenu može ekstrahirati alkohol iz 1,2 milijarde litara piva godišnje, a postupak planiraju proširiti i na druge pivovare u svijetu.

Preostala količina alkohola, koja služi kao aktivna komponenta za čišćenje i konzervans ekstrahira se, pročišćuje i šalje Ecoveru za proizvodnju deterdženta koji se prodaje pod nazivom "Too Good to Waste" (Predobro za otpad).

Iz AB InBeva kažu da uvijek traže nove načine ponovne upotrebe otpada koji nastane pri proizvodnji piva. Trenutačno razmatraju mogućnost ponovne upotrebe ostataka ječma.

NESTAŠICA SVINJETINE Čvarci skuplji od 200 kn zbog afričke svinjske kuge u Kini

Veći dio od 1,3 milijuna tona ostataka ječma, koliko se godišnje koristi u pivovarama AB InBeva, kasnije se upotrebljava kao stočna hrana.

Iz tvrtke kažu da imaju potencijalne partnere u plinarskoj industriji te da postoji mogućnost pretvaranja ostataka ječma u biljni nadomjestak mesu u prehrani ljudi. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message