Obavijesti

Lifestyle

Komentari 199

Od Zagreba do Suska: 'U gradu smo imali sve, ali nismo imali nas. Sad živimo na svjetioniku'

Od Zagreba do Suska: 'U gradu smo imali sve, ali nismo imali nas. Sad živimo na svjetioniku'

Obitelj Perović danas živi u svjetioniku i budi se uz cvrkut ptica. Priznaju da rijetko znaju koji je dan u tjednu... Prije četiri godine su unajmili kuću na plaži pa saznali da svjetioničar na Susku ide u mirovinu...

VIDEO

Svi smo drugačiji, imamo različite prioritete i život na ovako malom otoku nije za svakog pa smatram da nije bitno gdje tko živi dok god se osjećate dobro. Problem je možda jedino u tome što ljudi. općenito jako malo rade na sebi i slušanju svojih osjećaja. No jedan je život i važno je slijediti snove ne obazirući se na ono ‘tko će što reći’. Sreća prati hrabre i nekad treba zatvoriti jedna kako bi se otvorila druga vrata. Sve što radimo treba biti iz ljubavi, život je uvijek na njezinoj strani. Ljubav je najjača sila u svemiru i što je više dajemo, to nam se trostruko vraća, kaže obitelj Perović, koja je Zagreb odlučila zamijeniti srećom na otoku Susku.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj Perović živi u svjetioniku na Susku

Pokretanje videa...

Svjetionik 01:25

Naime, na jedinom u potpunosti pješčanom jadranskom otoku, istoimenog naselja od svega 150 stanovnika, davne 1881. sagrađen je svjetionik.

U njemu danas živi ova mlada obitelj - tata Davor, mama Tijana, Paola (8) i Josip (6), sa svoja tri psa, mačke i papagajem. Na ovaj “izolirani” otok, gdje Davorovi roditelji već 43 godine imaju vikendicu, mlada obitelj doselila se prije tri godine i tu počela graditi svoje snove. U gradu su, kažu, imali apsolutno sve što su si materijalno mogli priuštiti.

- Super skupi stan (penthouse), super auto, vlastiti fitness klub i stalni posao na HRT-u, ali nismo imali nas. Tamo sve toliko brzo prolazi i onda shvatiš da novcem ne možeš kupiti izgubljeno vrijeme pa zastaneš i odlučiš koji su tvoji prioriteti. Naši su bili da svoje vrijeme više ne želimo davati materijalnom svijetu i da želimo živjeti život ispunjen drugim vrijednostima. Sreća, ljubav, mir i veselje, uz cijelo vrijeme ovoga svijeta da budemo ono što želimo - prisjećaju se supružnici Perović.

Do selidbe je došlo neplanirano, jednom “običnom” odlukom početkom 2016. godine. No tad mjesto svjetioničara nije bilo slobodno. Pričalo se tek da bivši svjetioničar planira u mirovinu pa su unajmili kuću na plaži.

- Nema riječi kojima možemo opisati ushit koji nas je obuzeo kad smo mjesec dana nakon preseljenja saznali da se radno mjesto svjetioničara otvorilo - prisjećaju se Tijana i Davor. Svjetionik je smješten na najvišoj točki otoka, kilometar udaljenoj pješačkim, tj. 3 km transportnim putem od sela bez supermarketa, pekarnica, ljekarni, sa samo jednom prodavaonicom s najosnovnijim životnim potrepštinama.

'U izolaciji smo bar pola života, samo da virus ne čuje i za nas'
'U izolaciji smo bar pola života, samo da virus ne čuje i za nas'

- Svjetionik doživljavam kao bajkoviti dvorac. Okruženi smo čistom prirodom i raznim životinjicama. U zoru se budite uz nježan cvrkut ptica i rijetko znate koji je dan u tjednu. Dok njegova družina spava, otac ustaje prvi, jer ima mnoge svjetioničarske dužnosti, počinjući s jutarnjim javljanjem prognoze na radio stanicu, ali bit u svemu je da smo stalno svi na hrpi. Kći ide u drugi razred osnovne škole, a sin je predškolarac. Nastava se odvija svaki dan od 8 do 12 sati, a ostatak dana odlazi na igru, ples, šetnje, bicikle, pjevanje, kuhanje, pospremanje, maženje - zaključuje Tijana koja, osim što sa suprugom vodi njegov obrt “Sansego”, radi i kao blogerica i vlogerica na svojoj stranici Susak life on The beach, gdje slikama i filmićima dočarava život na otoku.

Bili su robovi riječi ‘trebam’ i ‘moram

U gradu sve nešto kao moraš, od jutra kad otvoriš oči dan je isplaniran, a bit se svede na to da se zaradi više novca, koji na kraju nikad nije dovoljan i troši se na nepotrebne stvari. Svi smo mi zapravo robovi riječi ‘trebam’ i ‘moram’, sve do trenutka kad osjetimo da nas nešto guši, kažu supružnici koji žive na Susku.     

Biševo ima 11 stanovnika. Jedan od njih besplatno ugošćuje ljude na otoku. Bili smo i mi, super je!
Biševo ima 11 stanovnika. Jedan od njih besplatno ugošćuje ljude na otoku. Bili smo i mi, super je!

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NA 24SATA O SITUACIJAMA U FIRMI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa