Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Odbojka je osmišljena 1895. da razbije monotoniju vježbanja

Odbojka je osmišljena 1895. da razbije monotoniju vježbanja
1

Halleyev komet je najpoznatiji komet u povijesti čovječanstva, a spada u skupinu sjajnih kometa kratkog perioda. Njegov sljedeći prolazak trebao bi biti 2061. godine

VIDEO

Na današnji dan, 9. veljače 1895., William G. Morgan je predstavio novi sport - današnju odbojku. On je bio voditelj vježbaonice u jednom YMCA centru u Massachusettsu, a osmislio ju je kako bi razbio monotoniju vježbanja. Zanimljivo je kako je u početku ovaj sport nazvan mintonette. Bio je manje energičan i pogodniji za starije članove YMCA, ali je i dalje zahtijevao atletske sposobnosti.

storyeditor/2024-02-08/William_G__Morgan.jpg

Kasnije je Alfred S. Halstead promijenio ime ovom sportu u odbojka (eng. volleyball) jer je poanta igre bila u odbijanju lopte (volley) naprijed-nazad preko mreže. Ovaj timski sport se prilično brzo proširio svijetom i postao olimpijski sport.

Posljednji put viđen Halleyev komet

Geoff Chester /Wikipedia

Halleyev komet je najpoznatiji komet u povijesti čovječanstva, a spada u skupinu sjajnih kometa kratkog perioda. Posljednji put je viđen 9. veljače 1986. i tad su ga izbliza proučavale svemirske letjelice Giotto, Sakigake, Suisei i Vega. Na noćnom nebu prvi put je zabilježen 240. godine pr. Kr. te je tad njegov prolazak zabilježen u Kini.

Astronomi u starom i srednjem vijeku nisu shvaćali da on periodički dolazi u blizinu Sunca i Zemlje, nego su mislili da je ta periodička pojava zapravo dolazak različitih kometa. Tek je britanski astronom Edmond Halley ustanovio da je riječ o jednom kometu i da postoji određeni period u kojem se on pojavljuje. Zato su ga po njemu i nazvali. Njegov sljedeći prolazak trebao bi biti 2061. godine.

Seljačka buna Matije Gupca

Pod vodstvom Matije Gupca 1573. godine dogodila se presudna bitka između plemića i seljačke vojske kraj Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala. Nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodjela stranih plemića, seljaci su u znak prosvjeda prestali plaćati nerazumne poreze.

Tako je jedan od najgorih plemića, Franjo Tahi (Tahy), poslao svoje naoružane plaćenike, ali su ih seljaci s oružjem spremno dočekali. Zbog tog otpora je Hrvatski sabor seljake proglasio izdajicama domovine, na što su oni odgovorili sveopćim ustankom protiv feudalnih gospodara.

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena