Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Odlazak na spavanje za djecu postaje igra moći

Odlazak na spavanje za djecu postaje igra moći
1

Što dulje traje ratovanje oko spavanja, to će djeca više histerizirati pa imajte na umu da se prepirka neće isplatiti već mirna strategija

VIDEO

Djeca najčešće izbjegavaju spavanje jer se boje da će nešto propustiti, zbog straha od mraka, mokrenja u krevet ili zato što su se zaigrala. Ako takve i slične probleme riješite, a dijete i dalje odbija ići u krevet, vjerojatno iskušava svoju moć. Odlazak na počinak za njega će postati još jedna mala arena u kojoj će pokušati prevladati svim taktikama, uključujući plač, histeriju i objašnjavanje, smatra James Lehman, dječji terapeut. On predlaže da takvo ponašanje shvatite kao djetetovo odbijanje i upoznavanje odgovornosti. Roditeljski zadatak je, smatra Lehman, naučiti dijete kako se obuzdati kroz svladavanje odgovornosti, a ne kroz male igrice moći. Mala djeca nezadovoljstvo odlaskom u krevet iskazivat će frustracijom jer se ne znaju kontrolirati, pa im počinak treba učiniti što ugodnijim i smirenijim.

POLA SATA PRIJE NEKA VLADA MIR
Ugodan odlazak na spavanje ne znači slatkorječivost, kaže Lehman, nego uspostavljanje mira. Sve igrice ugasite, a na televiziji odaberite program s lijepim i umirujućim sadržajem pola sata prije odlaska u krevet. Nemojte lupati u kuhinji, popravljati namještaj, a braća i sestre također bi trebali biti tiši.

DJECA MOGU POSTAVITI ALARM
Školsku i vrtićku djecu naučite postaviti alarm na satu ili mobitelu nakon što legnu u krevet. Tako će se postupno upoznavati sa svojim odgovornostima i dizati na vrijeme.

ČITANJE UMIRUJE I DAJE IZBOR
Pola sata prije počinka prigušite svjetla. Djeci do 11 godina prije spavanja možete dozvoliti i čitanje. To će ih umiriti, koncentrirati na sadržaj i smiriti misli od dana na izmaku. Čitanje im također pruža i mogućnost izbora zbog čega će izbjegavati prepiranje. No pazite na sat i na pravovremeni odlazak na spavanje.

STARIJA DJECA MOBITELIMA ODUGOVLAČE SAN
Djeca starija od 11 godina odlaze u krevet na vrijeme, ali se tada nastave zabavljati pisanjem poruka ili zvanjem prijatelja. Problem nastaje ako se ne mogu probuditi na vrijeme za školu.

BEZ ELEKTRONIKE DO JUTRA
Ako je dijete ujutro preumorno i teško se ustaje jer ostaje budno zbog pisanja poruka, igranja igrica i sl., morat ćete mu iz sobe iznijeti svu elektroniku na neko vrijeme. Ne ostavljajte mobitel na polici, nego ga držite u ruci. U suprotnom, možete biti sigurni da će ih “prokrijumčariti”. Vratite ih nakon što se dokažu.

PROVJERA, ALI NAKON KUCANJA
Poželjno je provjeriti stariju djecu nakon što odu leći. Pokucajte i pitajte možete li ući. Ako kažu “ne”, recite da ćete se vratiti za pet minuta. Tako ćete im pokazati da vas brine kako provode vrijeme te da vam je stalo do njihova zdravlja i sigurnosti. Čitanje i lagana glazba također mogu pomoći da lakše zaspu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe
TAJANSTVENI SU

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe

Određene karaktere privlače neke mračnije priče, dio je to njihovih osobnosti koje su sklone otkrivanju priča koje imaju neki misteriozni i zlokobni karakter

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti
PROMJENA VREMENA I TLAK

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića
Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica
POSTOJI VIŠE NAČINA

Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica

Alkoholni ocat je jeftino, a prirodno sredstvo protiv korova. Nekoliko dana zaredom njime špricajte korov. Vrlo brzo će se početi sušiti. Periodično ponovite postupak kad vidite da je opet provirio