Ovaj kolač idealna je poslastica imate li starog kruha. Ljudi koji su ga probali prvi put nisu mogli vjerovati koliko je ukusan. Neki su čak priznali da su bili pomalo sumnjičavi
Odličan kolač od viška kruha - vrlo je ukusan i jednostavan
Sastojci:
- stari kruh narezan na šnite (oko 200 grama)
- 50 g omekšalog maslaca
- 4 žlice pekmeza (okus po želji, u receptu je od marelica)
- 60 g grožđica
- 2 žumanjka
- 2 jaja
- 40 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- liker po želji za aromu
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Premažite protvan maslacem. Svaku šnitu kruha namažite maslacem i pekmezom. Poslažite u protvan tako da svaka šnita stoji na dijelu druge (kao niže u videu). Kad ste gotovi s prvim redom, posipajte ga grožđicama pa slažite drugi red kruha. I taj red posipajte grožđicama.
Izmiksajte žumanjke i cijela jaja pa dodajte mlijeko, vrhnje i liker. Tu smjesu prelijte preko kruha, malo ga stisnite prema dolje da upije smjesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.
U videu je varijanta u kojoj se manji protvan s kolačem stavlja u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga. Domaćice koje su iskušale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znat ćete da je kolač gotov kad se krema stisne, a kolač dobije lijepu zlatno rumenu boju.
Nakon što je pečen, premažite ga smjesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.
Pogledajte u videu kako se to radi: