Lifestyle

Komentari 5

Odlična metoda za kvalitetniji san je vježbanje tijekom dana

Odlična metoda za kvalitetniji san je vježbanje tijekom dana

Mnogi prije spavanja gledaju u ekrane, listajući društvene mreže ili gledajući videozapise. U posljednjih nekoliko godina ovisnost o pametnim telefonima postala je sve češća

Loši obrasci sna mogu potaknuti stres koji doprinosi tjeskobi, depresiji i sposobnosti usredotočenja. Loš san također ometa sudjelovanje u aktivnostima koje podržavaju emocionalno blagostanje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Razvoj boljih navika spavanja je jedan od najbržih i najučinkovitijih načina za poboljšanje mentalne dobrobiti pojedinca ili obitelji, kaže terapeut John Duffy i otkriva kako poboljšati navike spavanja.

Ostavite uređaje 

Mnogi prije spavanja gledaju u ekrane, listajući društvene mreže ili gledajući videozapise. U posljednjih nekoliko godina ovisnost o pametnim telefonima postala je sve češća. Ovisnost o njima može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, osobito kada se koriste kasno noću, prema nedavnoj studiji studenata objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychiatry.

Duffy potiče svoje klijente da mobitele ostave izvan spavaće sobe, a umjesto njih čitaju knjigu, meditiraju ili slušaju smirujuću glazbu. Vježbe svjesnosti također mogu biti korisne, čak i za djecu.

Razvijajte dobru higijenu sna

Obitelji uglavnom imaju iste navike spavanja. Dakle, možete modelirati dobar san za ostatak svoje obitelji, kaže terapeut. Ako želite vidjeti djecu ili supružnika kako bolje spavaju, odredite jasno vrijeme za spavanje njima i sebi. Učinite isto i za vrijeme buđenja. 
Dosljednost će svima pomoći da brzo razvijete zdrave navike spavanja, ali nemojte se previše obeshrabriti ako ova promjena potraje.

Možda najmoćnija metoda za poboljšanje sna je vježbanje tijekom dana. Istraživanje koje je provela Nacionalna zaklada za spavanje izvijestilo je da je kod ljudi koji redovito intenzivno vježbaju gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će imati kvalitetan, redovan san.

Na vrijeme idite spavati

Mnogi problemi sa spavanjem postaju očigledni na početku školske godine. Budući da djeca obično počinju školsku godinu s loše reguliranim snom, pomicanje vremena za spavanje u malim koracima može brzo riješiti probleme sa spavanjem, dodaje Duffy, a piše CNN.