Lifestyle

Komentari 27

Odluka je teška, ali većina žena ne žali jer su odabrale pobaciti

Odluka je teška, ali većina žena ne žali jer su odabrale pobaciti

Čak 99 posto žena u jednoj američkoj anketi pet godina nakon pobačaja kaže da vjeruju da je njihova odluka bila ispravna, dok 84 posto žena tvrdi da nema negativnih emocija zbog pobačaja

Većina žena u prvih pet godina od zahvata ne žali zbog odluke o pobačaju, pokazuje studija Sveučilišta u San Francisku, na temelju telefonske ankete kojom je obuhvaćeno 667 žena iz 21 američke države. Žene su prvi puta kontaktirane tjedan dana nakon pobačaja, pa kasnije polugodišnje, sve do protoka pet godina od zahvata. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

To pobija uvjerenje da pobačaj kod žena stvara velike emocionalne probleme, zbog kojeg se traži da žene koje se jave u bolnicu radi pobačaja moraju uzeti vremena za preispitivanje te odluke, kaže voditeljica istraživanja, dr. Corinne Rocca.

Pravo na pobačaj je veliko političko pitanje i u SAD-u, a mnoge države uvele su zakone koji ženama ograničavaju pravo na donošenje takve odluke. Tako bolnice i liječnici koji obavljaju pobačaj u osam američkih država ženama moraju dati  materijale u kojima ih se upozorava da će im taj postupak donijeti i trajnu emocionalnu štetu, dok u 27 država, nakon što podnesu zahtjev, moraju pričekati 24 sata, prije nego što smiju pristupiti zahvatu. 

U Irskoj postoji preporuka trodnevne odgode zahvata, djelomično i zbog toga toga da se ženama da vremena da preispitaju odluku, kako kasnije ne bi žalile.  

Oko polovina žena koje su sudjelovale u anketi izjavile su da im je bilo teško donijeti odluku o tome da će pobaciti, ali pet godina nakon zahvata čak 99 posto njih kaže da vjeruju da je to bila ispravna odluka. Na pitanje o tome kako se osjećaju,  84 posto žena odgovorilo je da su imale uglavnom pozitivne emocije, ili uopće nemaju emocija zbog pobačaja. Ostaje žene priznaju da su njihovi osjećaji  negativni.

Ipak, rezultate ankete treba uzeti s dozom opreza, jer i sami istraživači priznaju da je samo 38 posto žena od kojih su zatražili odgovore pristalo sudjelovati u anketi, a manja je vjerojatnost da će se na to odlučiti žene koje su požalile zbog pobačaja. No, dr. Rocca ističe da su njihovi rezultati slični drugoj studiji u  kojoj su žene odgovarale na pitanja o emocijama neposredno prije samog pobačaja. 

I dr. Rachael Clarke iz Savjetodavne službe za trudnice u Velikoj Britaniji, koja savjetuje i žene koje trebaju pomoć oko odluke o pobačaju, kaže da se ti rezultati podudaraju s onim što govore liječnici na terenu. 

- Čak ni žene koje se prijavljuju za zahvat i tužne su zbog toga u vrijeme uoči zahvata nisu osjećale da je ta njihova odluka pogrešna, kaže. Dodaje kako žena može biti tužna, kao što bi bila i u slučaju prekida braka, na primjer, ali joj se i dalje može činiti da je njena odluka ispravna, piše portal New Scientist.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci