Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Odnos s bratom ili sestrom je daleko dublji i važniji nego što većina nas može i zamisliti

Odnos s bratom ili sestrom je daleko dublji i važniji nego što većina nas može i zamisliti

Kada djeca odrastu, moraju sama izdvojiti vrijeme za njegovanje odnosa s braćom i sestrama. Tada im trebaju pristupiti s osjećajem znatiželje, posebno kada postoje razlike u osobnosti

VIDEO

Život nam je prepun odnosa različitog vijeka trajanja. Prijatelji dolaze i odlaze, supružnici se ponekad i rastanu, a roditelji na kraju umiru. Ali odnos između braće i sestara obično se pokazuje najtrajnijim - na početku i dugo nakon što roditelji odu. Također, odnos s braćom ili sestrama je najvažniji odnos u našim životima.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka ima 11-ero djece

Pokretanje videa...

Imaju 11-ero djece 01:32

Istraživanja pokazuju kako je odnos braće i sestara presudan za emocionalnu dobrobit. Harvardska studija pokazuje da je bliska veza s bratom i sestrom tijekom fakultetskih godina najpouzdaniji pokazatelj emocionalnog zdravlja u 65. godini - utjecajniji od bliskosti s roditeljima u djetinjstvu, razvoda roditelja, braka i karijere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, što vezu između braće i sestara čini zdravom?

Juha od špinata u pet koraka
Juha od špinata u pet koraka

- Zdrav odnos braće i sestara, kao i svako snažno prijateljstvo, karakteriziraju ljubav, poštovanje, briga, dosljednost i uzajamnost - tvrdi Fern Schumer Chapman, autorica knjige 'Braća, sestre, stranci: Otuđenje braće i sestara i put pomirenja'. Braća i sestre bi trebali očekivati ​​sukobe, ali u zdravom odnosu znaju da će doći do pomirbe i oprosta, kaže Chapman.

Podrška i bliskost između braće i sestara rezultira s manje usamljenosti, nižim razinama depresije i većim životnim zadovoljstvom, pokazuje Chapmanino istraživanje. Ipak, ono je otkrilo i kako trećina ljudi opisuje svoj odnos s braćom ili sestrama nategnutim i napetim.

Što nude bliski odnosi braće i sestara?

Blizak odnos s bratom i sestrom pruža zajedničku obiteljsku povijest koje se uvijek rado iznova prisjećaju. 

- Puno se puta može dogoditi situacija da jedan od braće ili sestara kaže: 'I ja sam to prošla. Sjećam se te faze u našoj obitelji'. To vam može pružiti različite perspektive i raznolikost zajedničkog iskustva - rekao je Ali-John Chaudhary, psihoterapeut koji vodi web stranicu Sibling Estrangement.

Zdrave veze između braće i sestara olakšavaju roditelji koji stvaraju kulturu poštovanja i otvorene komunikacije. Ako roditelj između braće i sestara vidi borbu za moć, intervenira i u njima pokušava potaknuti osjećaj suradnje i inkluzivnosti, tada njeguju zdrave odnose dajući svojoj djeci vještine u rješavanju sukoba. U tim slučajevima braća i sestre nisu favorizirani i djeca se nikako ne uspoređuju u ponašanju, intelektu ili izgledu.

Kada djeca odrastu, moraju sama izdvojiti vrijeme za njegovanje odnosa s braćom i sestrama. Trebaju razviti potrebu da svojoj braći i sestrama pristupe s osjećajem znatiželje, posebno kada postoje razlike u osobnosti.

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje i koliko je treba staviti
Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje i koliko je treba staviti

- Zapravo se radi o osjećaju poštovanja jednih prema drugima te stvaranju prostora za sebe, što potiče taj osjećaj emocionalne intimnosti. Jednom kada upoznate svog brata i sestru, saznate koji su njihovi interesi i počnete prepoznavati što im je važno, to postaje odnos davanja i primanja - objasnio je Chaudhary.

Kada se braća i sestre svađaju?

Nekoliko čimbenika može dovesti do pogoršanja u odnosima braće i sestara. Veliki dobni jaz između djece može spriječiti braću i sestre da imaju zajednička iskustva, što je važan dio vezivanja. Obiteljske traume, razlike u političkim pogledima, ovisnosti i borbe s mentalnim zdravljem također mogu izazvati loše odnose kod braće i sestara. Svađe se također mogu dogoditi kada se brat ili sestra ne ponašaju u skladu s obiteljskim identitetom, kao što je vjenčanje s nekim koga obitelj ne odobrava.

Chapman tu ukazuje na princa Harryja, koji priznaje da je njegov odnos s bratom, princem Williamom, zahladio zbog raznih obiteljskih problema.

Braća i sestre često prolaze kroz razdoblja udaljenosti

Budući da su odnosi između braće i sestara među najtrajnijim odnosima, oni će se tijekom desetljeća mijenjati.

- Bit će perioda kada ćete biti bliski ali i perioda udaljenosti - rekla je Chapman.

Chapman je napomenula da postoje razdoblja kada je odnos braće i sestara posebno ranjiv kada članovi obitelji redefiniraju svoje uloge. To se može dogoditi tijekom adolescencije, kada se postavljaju nove granice. Kad god brat ili sestra stvore novi identitet - kad odu na fakultet ili novi posao, postoji rizik od razdvajanja. Kad je njezin brat otišao na fakultet, rekla je Chapman, progonio ju je duboki osjećaj napuštenosti.

Brak je također faktor rizika za bliskost braće i sestara. Novi šogor ili šogorica će možda htjeti ograničiti ili kontrolirati druženje para s jednom stranom obitelji.

Znate li kada treba promijeniti madrac? Nakon 10 godina ili ako primjetite ove znakove
Znate li kada treba promijeniti madrac? Nakon 10 godina ili ako primjetite ove znakove

Rođenje djeteta također može biti teško. Brat ili sestra počinju se fokusirati na svoju novu obitelj, pa se drugi brat ili sestra mogu osjećati napušteno ili izdano. Postoje i slučajevi kada se braća i sestre počinju natjecati jedni s drugima kroz svoju djecu, posebno za naklonost baka i djedova. Bolest ili smrt roditelja, posebno kada je nasljedstvo u pitanju, također može biti vrijeme sukoba, jer se tada braća i sestre natječu za novac, moć ili ljubav.

Udaljavanje braće i sestara je bolno, a pomirenje zahtjevan posao

Kada se braća i sestre otuđe ili udalje, posebno kada jedan od njih još uvijek želi biti blizak, to može dovesti do velike tuge, rekao je Chaudhary. Naime, Chapman 40 godina nije imala gotovo nikakav odnos sa svojim bratom. Vidjela bi ga u sobi na sprovodu i osjećala se kao da gleda stranca. Postalo je toliko loše da nije bila sigurna hoće li ga prepoznati na ulici.

- Ovo je jedinstveno bolno iskustvo. To nije poput smrti, o kojoj se ne može pregovarati. U ovom slučaju imate situaciju da je netko za koga ste smatrali da će održavati vezu tijekom cijelog vašeg života, donio odluku da više ne želi imati veze s vama - objasnila je.

Neki odnosi s bratom i sestrom su previše toksični da bi se popravili, a drugi jednostavno moraju ostati ograničeni. Za otuđenu braću i sestre pomirenje je moguće samo ako se svi članovi obitelji osjećaju sigurno i ako ne postoji rizik od daljnjeg zlostavljanja ili ponovnog traumatiziranja.

Chapman je rekla da razgovore tijekom pomirenja najbolje olakšava terapeut. Braća i sestre će se tada morati slušati bez da prekidaju jedno drugog ili osporavaju međusobne priče te s empatijom priznati povredu ili otuđenost druge osobe te otpustiti bijes.

Odnosi s bratom i sestrom među najvažnijima su za emocionalnu dobrobit, ali su i među najsloženijima. Te veze karakteriziraju stalni napori između topline i neprijateljstva, suparništva i prijateljstva. Raskoli između njih mogu biti najbolniji, a bliskost u njima može biti najisplativija.

- Ta je osoba upoznata s vašom obiteljskom povijesti, s uspomenama koje ste doživjeli, sa stvarima koje ste možda zaboravili. Netko tko zna kroz što ste sve prošli. To je ono što vam preostaje nakon što roditelji odu - izjavio je Chaudhary, piše Yahoo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje