Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Određene promjene u ranom otkrivanju raka su jednostavne i trebale bi biti ekonomične'

'Određene promjene u ranom otkrivanju raka  su jednostavne i trebale bi biti ekonomične'

EU je upravo najavio preporuke o novom pristupu provođenju što više što boljih programa ranog otkrivanja raka u sklopu borbe protiv raka. Pročitajte ekskluzivni intervju s profesoricom Rebeccom Fitzgerald

VIDEO

U ekskluzivnom intervjuu za časopis Horizon prof. Rebecca Fitzgerald – profesorica prevencije raka na Sveučilištu u Cambridgeu i supredsjedateljica radnom skupinom SAPEA koja pruža podršku Mehanizmu za znanstveno savjetovanje EU-a govori o dokazima koji idu u korist što boljem programu ranog otkrivanja raka te njegovim koristima.

POGLEDAJ VIDEO: Rak dojke

Pokretanje videa...

00:17

P: Zašto se ukazala potreba za revizijom programa za rano otkrivanje raka u Europi?

O: Htjeli smo vidjeti možemo li poboljšati programe ranog otkrivanja raka koje imamo – a to su za rak dojke, cerviksa i debelog crijeva.

Primjerice, novi dokazi ukazuju na to da bismo trebali spustiti dob u kojoj počinjemo provoditi probir za rak dojke, s otprilike 45 godina, jer podaci govore da se agresivan rak dojke sve češće javlja u mlađih žena.

Također smo otkrili da jedna vrsta probira ne odgovara svima. Primjerice, neke žene imaju gušće tkivo dojke od drugih pa je kod njih vjerojatno potrebno napraviti i MR i mamografiju.

Također smo pitali podupiru li dokazi nove programe ranog otkrivanja koji se trenutačno ne provode.

P: Koje potpuno nove programe ranog otkrivanja preporučuje Mehanizam za znanstveno savjetovanje?

O: Ovdje je posebno zanimljiv bio rak pluća. Na temelju dvije opsežne studije dobili smo čvrste dokaze da se pri ranom otkrivanju raka pluća može upotrijebiti CT (kompjuterska tomografija) niske doze zračenja u potrazi za rakom pluća, jer sada postoje CT uređaji s niskim dozama zračenja koje ne štete ljudima. Takav pristup preporučujemo za ljude koji su pušači ili bivši pušači. Također smo podržali rak prostate i – u zemljama s visokom učestalošću – rak želuca.

P: Što nam možete reći o zanimljivim novim tehnologijama za testiranje raka na nov način?

O: Mnogo se govori o testovima iz krvi ili daha za otkrivanje raka, možda čak i za otkrivanje više vrsta raka istovremeno. Ta tehnologija napreduje brzo, a dokazi se još uvijek stvaraju te je stoga potrebno redovito preispitivati njihovu prikladnost za provođenje probira.

Rano prepoznavanje simptoma multiple skleroze i liječenje su ključni za usporavanje bolesti
Rano prepoznavanje simptoma multiple skleroze i liječenje su ključni za usporavanje bolesti

Postoji značajna nada da ćemo moći otkrivati DNK koju rak u ranoj fazi pušta u krvotok na način da se uzme samo jedan uzorak krvi od pacijenata koji možda još nemaju ni simptome. No, stručnjaci se slažu da te metode nisu spremne za plasman u [opću] upotrebu, iako pokazuju velik potencijal za budućnost.

P: Koje su prednosti ranijeg otkrivanja raka?

O: Sve više dokaza upućuje na to da ako ranije otkrijete rak, liječenje će biti jednostavnije. Često u tim slučajevima nećete morati primijeniti toksičnu kemoterapiju, nego ćete umjesto nje jednostavno ukloniti leziju (kancerozno tkivo) manjom operacijom ili endoskopskim putem. Iz toga slijedi da će vaša kvaliteta života biti značajno bolja ako se borite protiv raka ranije, nego u uznapredovalom stadiju. Također, ako nešto otkrijete rano, mnogo je veća šansa za izlječenje.

P: U slučaju kojih vrsta raka će nove metode ranog otkrivanja raka biti korisne?

O: U postupku revidiranja razmotrili smo dokaze za provođenje ranog otkrivanja raka gušterače, jajnika, jednjaka i želuca. Neke od tih vrsta raka nisu uobičajene, no također ih se teško otkriva. Primjerice, iz tog razloga pacijenti kojima se dijagnosticira rak gušterače imaju doista loše izglede za preživljavanje. Voljeli bismo da postoje nove metode ranog otkrivanja takvih vrsta raka, no još uvijek nema dokaza kojima bi se podržao takav probir.

Najbolja prevencija bolesti srca i žila je zdrava prehrana: Ovo su navike koje spašavaju život
Najbolja prevencija bolesti srca i žila je zdrava prehrana: Ovo su navike koje spašavaju život

P: Hoće li predložene promjene predstavljati izazovan trošak za države članice?

O: Neke od promjena, poput poboljšanja standarda za rano otkrivanje raka debelog crijeva, relativno su jednostavne za provesti i trebale bi biti ekonomične.

Postoje čvrsti dokazi da će rano otkrivanje raka pluća imati značajan utjecaj i da će smanjiti troškove liječenja jer će se bolest otkrivati ranije. Iako, takvi novi programi ranog otkrivanja raka te širenje programa ranog otkrivanja raka dojke zahtijevat će više uređaja za preglede i jaču zdravstvenu infrastrukturu, što će neke zemlje uvesti lakše od ostalih. Bez obzira na to, novi programi ranog otkrivanja raka trebali bi donijeti korist i biti ekonomični.

Medical Imaging - Male Organs Prostate

Rano otkrivanje raka prostate nešto je diskutabilnije jer rezultati iz studija nisu dosljedni s obzirom na upotrebu prostata specifičnog antigena (PSA). To je protein koji je često povišen u muškaraca s rakom prostate, a testiranje je jednostavno.  Preporuka je da se muškarci u dobi do 70 godina testiraju na razine PSA u krvi.

P: Koje bi praznine u istraživanjima i inovacijama mogla popuniti EU-ova misija za borbu protiv raka kako bi pomogla u ranom otkrivanju raka?

O: Moramo više tehnologija i biomarkera za rano otkrivanje raka dovesti iz faze istraživanja u fazu kliničkih ispitivanja i provedbe. To zahtijeva testiranje na rizičnim populacijama u vidu opsežnih studija. Novi pristupi za visokorizične skupine posebice su potrebni kod vrsta raka s lošim ishodima za koje ne postoje programi ranog otkrivanja.

Ispovijest žene koja je vodila borbu s rakom dojke: Raspala sam se i pitala 'je li ovo kraj'
Ispovijest žene koja je vodila borbu s rakom dojke: Raspala sam se i pitala 'je li ovo kraj'

P: Recite mi, koji su vaši istraživački interesi?

O: Ja sam profesorica prevencije raka na Sveučilištu u Cambridgeu i posebice me zanima upotreba inovativnih tehnologija za ranije otkrivanje raka. Od samog sam početka uključena u ovu reviziju programa za rano otkrivanje raka u kojoj se nismo oslanjali samo na razmatranja na papiru, nego smo sazvali tri radionice stručnjaka kako bismo razradili odgovore na vrlo specifična pitanja.

Stručnjak sam za rak jednjaka, koji ne pripada najčešćim vrstama raka, no nije ni rijedak, a njegova se pojavnost dramatično povećala tijekom proteklih 30 godina. Ishodi su doista loši, osim ako bolest otkrijete rano, kada je rak moguće jednostavno ukloniti endoskopskim putem u ambulantnom okruženju.

Drevni DNK sve je bliže otkriću tajni evolucije modernih ljudi
Drevni DNK sve je bliže otkriću tajni evolucije modernih ljudi

Sa svojim timom razvila sam nešto što se naziva „test citospužvom“, a zapravo je jednostavna pilula na uzici koja se proguta, a potom se raširi poput spužve koju se povlači natrag kroz jednjak kako bi se prikupile stanice koje se potom testiraju laboratorijskim testom nazvanim TFF3 (traže se znakovi faze koja prethodi raku). Dokazali smo da se tim testom može detektirati 10 puta više slučajeva faze koja prethodi raku (naziva se Barrettov sindrom) nego postojećim praksama, a kao nastavak pokrenut ćemo testni program ranog otkrivanja u UK-u kojim ćemo obuhvatiti više od 120.000 pacijenata da vidimo možemo li smanjiti smrtnost od raka jednjaka uz upotrebu tog testa.

- Rebecca Fitzgerald sudjelovat će na Danima istraživanja i inovacija 29. rujna kao govornik u debati o tome kako bolje integrirati istraživanja i inovacije u programe ranog otkrivanja raka Više detalja na poveznici za Detaljni program i registraciju

PLAN ZA BORBU PROTIV RAKA

Jedna od prvih aktivnosti u sklopu Europskog plana za borbu protiv raka i EU-ove misije za borbu protiv raka je poboljšati otkrivanje raka putem boljih programa za rano otkrivanje raka za neke od najučestalijih vrsta raka. 

Donacijama i edukacijom se pomaže zdravstvu kao i onima koji se bore protiv raka dojke
Donacijama i edukacijom se pomaže zdravstvu kao i onima koji se bore protiv raka dojke

Komisija je 20. rujna 2022. predstavila novi pristup EU-a ranom otkrivanju raka utemeljen na najnovijim dostupnim znanstvenim otkrićima i dokazima. Podržat će države članice, osiguravajući da 90 % stanovništva EU-a koje dolazi u obzir za sudjelovanje u programima ranog otkrivanja raka dojke, cerviksa i debelog crijeva dobije poziv za sudjelovanje u tim programima do 2025.

Preporuke Mehanizma za znanstveno savjetovanje (SAM) Europskoj komisiji informacijski su temelj ove inicijative politike. Uloga SAM-a je dati važne znanstvene savjete politici. Konzorcij SAPEA koji se sastoji od europskih akademija u svom je preglednom izvješću istražio situaciju na području znanja vezanih uz rano otkrivanje raka.

Vodeći svjetski stručnjaci za rak raspravljali su o najnovijim znanstvenim postignućima i u svoje zaključke uključili opsežne preglede znanstvene literature i kliničkih ispitivanja.

Na temelju znanstvenih informacija Skupina glavnih znanstvenih savjetnika u sklopu svog znanstvenog mišljenja objavila je svoje preporuke donositeljima politika EU-a kao odgovor na pitanje kako poboljšati rano otkrivanje raka u Europi.

Tijekom 2020. više od 1,3 milijuna Europljana preminulo je s rakom. Svaki drugi građanin EU-a razvit će rak tijekom života, kažu procjene. Ako se ništa ne promijeni, rak će postati vodeći uzrok smrti u EU-u do 2035.

EU-ova misija za borbu protiv raka usmjerena je donošenju konkretnih rješenja za izazove raka putem istraživanja i inovacija.

Na poveznici se nalazi informativni pregled Novi pristup EU-a ranom otkrivanju raka.

Dreamstime

Više informacija:

Na poveznici u nastavku saznajte više o novom pristupu ranom otkrivanju raka u EU-u.

Autor ANTHONY KING

Istraživanja u ovom članku financiraju se putem Europskog istraživačkog vijeća EU-a, a članak je izvorno objavljen u časopisu EU-a za istraživanje i inovacije Horizon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam