Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Održavajte higijenu zraka: Svoj dom čistite svaka dva dana

Održavajte higijenu zraka: Svoj dom čistite svaka dva dana
1

Ako živite blizu prometnice ili industrijske zone posebno morate paziti na održavanje higijene doma. Skidajte cipele, i brišite pod i prašinu, te često usisavajte...

VIDEO

Onečišćenje u zatvorenom prostoru nekad je i gore od otvorenog prostora.

- Otvaranjem vrata i prozora u zatvoreni se prostor prenose svi vanjski onečišćivači, čemu se pridružuju specifičnim unutarnjim onečišćivačima nastalima zbog kuhanja na visokim temperaturama, primjerice u teflonskom posuđu, ili isparavanja formaldehida iz raznih materijala, ljepila, boja - objašnjava nam Splićanka Inga Kovačić Sindik, stručnjakinja za tehnologiju vode i zraka te najbolja europska i svjetska inovatorica na području pročišćivanja zraka. Njen uređaj iTherapy, koji čisti zrak od virusa, u nedjelju je proglašen za najbolju svjetsku inovaciju na sajmu inovacija ISIF’19 u Istanbulu.

- Prašina, u lebdećoj formi, direktno ulazi u pluća te prodire kroz sluznice, a najblaža posljedica su stalne prehlade i dišne alergije. Ako se zrak redovito ne obnavlja, u prostoru imamo povećanu količinu ugljičnog dioksida, odnosno sniženu razinu kisika, pa eto glavobolja, alergija, smetnji s disanjem, astme i sl. I radon je u svijetu doista ogroman problem, te postoje i nacionalne agencije koje posebno o tome brinu, izvještavaju nacije o stanju sa preporukama o postupanju - kaže Inga.

Pokretanje videa...

01:52

Svaka prostorija je na svoj način onečišćena u trenutku intenzivnog korištenja. Ako dođemo doma, otvorimo vrata, a vjetar prostruji kroz stan jer je paralelno otvoren prozor te unese sve sa zajedničkog hodnika ili pijesak iz vani, tada je cijeli stan - onečišćen. 

- Najčešća preporuka za prirodno pročišćavanje je ipak provjetravanje, no zbog lutajućeg onečišćenja to je problem čak i na selima gdje nema direktnih zagađivača. Biljke pomažu pročistiti prostor prirodnim procesom fotosinteze, što znači da su kapacitiranije one biljke koje imaju više pora i čije lišće ima više ‘nabora’ - kaže Inga.

U Japanu u stanovima imaju po dva pročistača zraka, no kod nas to još nije potrebno. Ipak, najbolji postupak je tzv. razrjeđivanja onečišćivača, što bi značilo u prostoriji koju se najviše koristi (poput dnevnog boravka) redovito pročišćavati zrak mehaničkim putem uređajima za filtriranje zraka, a u ostalim prostorijama održavati ‘zračnu higijenu’, primjerice, ne ulaziti u odjeći izvana, skidati cipele, brisati prašinu i pod, otvarati i zatvarati prozore ujutro i navečer, paziti da djeca ne trče po cijeloj kući, usisavati, posebno tapisone.

Znači primijeniti sve one poznate starinske metode o kojima su se nekoć brinule naše bake. Ako živite pored ceste ili blizu industrijske zone, to treba raditi svaka dva dana, prije nego se prašina slegne na pod i zapravo je uočimo.

Povećava se broj bakterija i virusa

Određene tvari koje su sastavni dio zraka dokazano je da imaju negativne učinke na ljudsko zdravlje i okoliš u cjelini.

- Loš zrak iz vanjskog okoliša se u potpunosti prenosi u zatvorene prostore, gdje se u svakom trenutku prisustvo bakterija i virusa povećava, što dovodi do značajnog porasta raznih vrsta viroza i upalnih procesa. Također, zbog ekstremno povišenih količina prašinastih tvari oko nas, odnosno smoga, donesenih zračnim strujanjima, zbog blizine lokalnih cesta, povećanog broja vozila, blizine parkinga i slično, svjedoci smo ogromnog porasta alergijskih oboljenja na prašinu i grinje - kaže Inga. 

Promjena klime uzrokuje onečišćenje

Klimatske promjene i zagađenja zraka su povezani kao kokoš i jaje: iz jednog stanja izlazi kokoš a iz drugog jaje i to u beskrajnom ciklusu ponavljanja. Dok se jedno stanje nečim ne promijeni, ovaj ciklus izmjene stalno će biti isti. Pored svega upravo svjedočimo i ekstremnim promjenama klimatskih uvjeta, a one također značajno pridonose onečišćenju zraka. 

-  Sve učestalije pojave elementarnih nepogoda, na području Hrvatske, najčešće u obliku suša i poplava. Nekoć tek vjetrovi, sada prerastaju u orkanske jačine koji svugdje po svijetu raznose čestice prašine od požara i vulkana, pustinjski pijesak, radioaktivnost te općenito raznovrsna onečišćenja i polutante zraka koji dolaze s drugog kraja zemaljske kugle - kaže Inga. Dodaje da niti jedno područje svijeta nije izolirano, niti se može izolirati. 

- Što prije to svi shvatimo i prihvatimo, prije ćemo se izboriti za kvalitetna rješenja - kaže.

Ozon i crni ugljen

FILE PHOTO: Vehicles drive through the smog in New Delhi

Europska agencija za okoliš (EEA) ističe nekoliko onečišćivača zraka koji su komponente lebdećih čestica te istovremeno pojačavaju klimatske promjene, a to su ozon i crni ugljen, organski ugljik, amonijak, sulfati i nitrati, zbog čega se pitanja onečišćenja zraka i klimatskih promjena moraju rješavati istovremeno i zajedno. Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. izvještava o kvaliteti zraka, a zadnjih godina posebno upozorava na povezanost onečišćenja zraka s preuranjenom smrti od srčanih i moždanih udara, plućnih bolesti i raka. Kratkoročna i dugoročna izloženost onečišćenju zraka kod djece i odraslih može dovesti do smanjenja funkcije pluća, respiratornih infekcija i astme te drugih zdravstvenih poteškoća, pri čemu su najopasnije lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon.

Zamirišeš, a onečistiš

Molekule koje se sprejanjem otpuste u prostor zagade taj zrak. Izloženi smo u tom trenutku 1000 puta većoj količini organskih isparenja nego što je dobro za naše zdravlje.

- Nisam pobornik osvježivača zraka i sličnih proizvoda makar ih i sama ponekad koristim jer volim da mi prostor miriše. Međutim, naša ispitivanja su pokazala da naš senzor odmah pokrene sustav pročišćavanja. Zato, domaćice oprez pri štrcanju! - kaže Inga. 

Zagađenje je opasno za život!

* Zagađenje zraka u zatvorenom prostoru godišnje odnosi dva milijuna života, što iznosi oko 3 posto svih umrlih i uzrokuje 2,7 posto svih registriranih bolesti - alergija, respiratornih infekcija...

* Izloženost zagađenom zraku u zatvorenom prostoru drugi je najveći čimbenik rizika po zdravlje, iza kombinacije nečiste vode i loših sanitarnih uvjeta.

* Diljem svijeta zagađen zrak u zatvorenom prostoru uzrokuje 21% svih smrtnih slučajeva od infekcija donjih dišnih putova, 35 % smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća i tri posto smrti od raka pluća.

* Povećani broj zdravstvenih problema prouzrokovanih izloženosti lošoj kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima (razne vrste alergijsko-astmatičnih oboljenja, pad imunološkog sustava, oboljenje respiratornog trakta, kardiovaskularne bolesti, itd.). Dugotrajna izloženost takvim uvjetima dovodi do pada produktivnosti, opadanja koncentracije, a time i samog poslovnog učinka.

* Dugotrajna izloženost dovodi do akumulacije teških metala,virusa, bakterija u organizmu što uzrokuje mogući nastanak raznih vrsta oboljenja kao što su oštećenja imunološkog, neurološkog i reproduktivnog sustava, nastanak niza bolesti respiratornog sustava, sve do malignih promjena i smetnji reprodukcije.

* Procjenjuje se da je između 3 i 14 posto svih karcinoma pluća uzrokovano radonom (ovisno o prosječnim vrijednostima radona u pojedinoj državi).

Radon uzrokuje karcinom pluća

lungs

Radon je, poslije pušenja, najvažniji uzročnik karcinoma pluća. Procjenjuje se da je između 3% i 14% svih karcinoma pluća uzrokovano radonom (ovisno o prosječnim vrijednostima radona u pojedinoj državi). Koncentracija radona u zraku koji udišemo na otvorenom je malena (između 5 i 15 Bq m-3) i općenito ne predstavlja zdravstveni problem, ali može biti visoka unutar zatvorenog prostora u kojem živimo i/ili radimo (od deset do više tisuća Bq m-3, a u ekstremnim vrijednostima i do milijun Bq m-3).

Disanjem, radioaktivni elementi ulaze u dišni sustav gdje radioaktivnim raspadom mogu oštetiti DNA i potencijalno uzrokovati karcinom pluća. Što je koncentracija radona u kući manja, manji je i rizik od nastanka karcinoma pluća uzrokovanog radonom, no valja naglasiti da ne postoji najmanja vrijednost pri kojoj izlaganje radonu ne bi bilo povezano s rizikom.

Osjećaj kao da ste u šumi

Zrak obogaćen antioksidansima u obliku kisika i negativnih iona, koji daju biljke, ali i Ingin uređaj iTherapy, daju osjećaj ne samo da je zrak čist nego i zdrav za svoga korisnika, a daje osjećaj bivanja u šumi, među zelenilom. 

U pročišćavanju je više od 20 godina

Motivacija za iTherapy uređaj nastala je prirodno uslijed povećanja problema onečišćenja zraka na globalnoj razini čemu svjedočimo svaki dan i to najčešće u obliku posljedica klimatskih promjena.

Ideja se stvorila još 2016. i moglo bi se reći u trenutku ali je bilo potrebno dvije godine da bi ona urodila stvarnim proizvodom koji smo plasirali 2018. kao model prve generacije koji je onda nazvan iTherapy M1. Ideja je zapravo u promjeni paradigme kako koristiti već postojeće tehnologije te ih povezati s novim i koristiti ih sve zajedno na funkcionalniji način.

Naime, poznavajući i prateći tehnološka zbivanja, uočila sam i svjedočila kako se najčešće pojavom neke nove tehnologije, najčešće odbacuju one stare, zanemarujući pri tome dobra i funkcionalna rješenja koja su već prisutna na tržištu. Ono što je ključno u tehnologiji iTherapy je upravo povezivanje 11 različitih metodologija koje sinergijski djeluju u pročišćavanju i modifikaciji zraka unutarnjih prostora, kaže Inga, koja se ovime bavi već više od 20 godina, a posvećena je specijalizaciji iz područja tehnologija vode i zraka. U posljednjih nekoliko godina intenzivirala je svoj fokus u smjeru iznalaženja naprednijih tehnologija za pročišćavanje i obradu zraka. 

Kako radi uređaj iTherapy?

Osnovna mehanika uređaja je zasnovana na detekciji najčešćih onečistača u prostoru, od prašine, organskih isparenja do raznovrsnih alergena, nakon čega se pokreće automatski rad pročišćavanja i dekompozicije uz mogućnost sterilizacije prostora. Istovremeno se u prostor ubacuju antioksidansi, kisik i negativni ioni. Uređaj posjeduje komunikaciju bojama te se u ovom prvom modelu, to odvija putem led lampica koje obavještavaju o stanju kvalitete zraka promjenom boje, od crvene do zelene koja označava stanje čistog zraka.

- Model Hybrid pripada drugoj generaciji i značajno je napredniji model te je on taj koji je osvojio svijet kako svojim tehnologijama tako i zgodnim izgledom U prilog tome, znamo reći da je 'lijep kao slika' budući na prednjem panelu ima ugrađen veći displej panel na kojem se odvija komunikacija promjenom slika u bojama (crvenim, žutim i zelenim), a u ovisnosti o kvaliteti zraka - kaže ova Splićanka.

Hybrid je zapravo ekološki sustav i za njega se ne može reći da je samo uređaj. To je sustav koji pored pročišćavanja i modifikacije (kao i model 1) obavlja u realnom vremenu detekciju, automatsko mjerenje i programsku regulaciju te šalje rezultate na udaljeno mjesto u korisnikovu bazu podataka. Na taj način, svaki korisnik ima mogućnost potpune kontrole nad svojim prostorom tj. njegovim zrakom, što je zgodno u situacijama kada se ostavi npr. otvoren prozor, kada se puši u stanu, kada dođe do čudnog povećanja vlažnosti ili povećanja temperature, itd.

Nagrade za pamćenje

Struka je prepoznala kvalitetu iTherapy-a te su mu tijekom 2018. i 2019. dodijeljene razne nagrade, medalje i povelje sa različitih dijelova svijeta.Većinom su to zlatne medalje za najbolju inovaciju. Od svih njih ipak bih istakla tri koje mi posebno znače a to su povelja za doprinos u pročišćavanju zraka od strane Kraljevskog sveučilišta Jeddah, meni osobna nagrada za najbolju-eg inovatora(cu) Europe te ova od prije par dana za najbolju svjetsku inovaciju WIPO-a, kaže Inga. 

Ove nagrade, dodaje, doista su fantastične jer predstavljaju priznanje kako struci tako i golemom uloženom trudu te predstavljaju podršku brendiranju nove tehnologije i uređaja koji iz nje proizlaze. Isto tako pridonose povećanju svijesti i pažnje javnosti prema problemu onečišćenja zraka što Ingi i osobno predstavlja veliki značaj.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku