Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Okrugla, duga ili divlja - slasna su zrna riže u ljetnim jelima

Okrugla, duga ili divlja - slasna su zrna riže u ljetnim jelima
5

Riža se lako pretvara u podlogu za quiche, punjene pržene okruglice ili jela iz minikalupa, a integralna ili divlja zrna iskoristite za pripremu zdravih salata

VIDEO

Španjolska paella

Sastojci: Luk, 5 žlica maslinova ulja, 2 češnja češnjka, 2 rajčice, 1/2 žličice šećera, prstohvat pimenta, prstohvat soli, prstohvat šafrana, 4 manje lignje, 400 g riže, 750 ml ribljeg temeljca, 250 ml suhoga bijelog vina, 200 g škampi, 150 g dagnja, 1/2 šalice graška, limun, peršin

Priprema: Ugrijte ulje u dubokoj tavi pa prepržite luk i miješajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i rajčice te šećer, sol, piment i šafran. Promiješajte i kuhajte dok rajčice ne puste sok. Umiješajte lignje i kuhajte minutu ili dvije. Dodajte rižu i promiješajte. Skuhajte na pari dagnje. U drugoj posudi ulijte vino i temeljac te pustite da zavrije. Time zalijte rižu pa još malo posolite. Umiješajte grašak. Kuhajte 20 minuta pa preko poredajte škampe i kuhajte još desetak minuta. Nakon toga dodajte dagnje te poslužite uz kriške limuna i posuto peršinom.

Quiche s rižom i povrćem 

Sastojci: Kora: 3 šalice riže, jaje, 2 žlice naribanog parmezana; nadjev: 2 tikvice, 2 mrkve, 4 jaja, 1/3 šalice vrhnja, 150 g naribanog sira, 6 minirajčica, žlica pinjola, 3-4 grančice majčine dušice, sol, papar

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje. Pomiješajte skuhanu rižu, jaje i sir u posudi. Utisnite smjesu u dno lima i pecite 20-ak minuta. Napravite nadjev. Naribajte tikvicu pa ih ocijedite od viška tekućine. Pomiješajte s naribanom mrkvom te dodajte istučena jaja pa sir. Začinite majčinom dušicom, solju i paprom te sve ulijte u lim za pečenje preko kore. Pecite 20-ak minuta, a nekoliko minuta prije kraja pospite pinjolima i preko nadjeva poredajte prepolovljene rajčice. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Talijanski arancini - loptice od riže s mesom

Sastojci: 500 g riže, 800 ml pilećeg temeljca, žlica maslaca, jaje, 3/4 šalice parmezana; nadjev: 200 g mljevene govedine, 3/4 šalice graška, češanj češnjaka, žlica koncentrata rajčice, žlica maslinova ulja, šalica umaka od rajčice, 10 kockica topljivog sira, sol, papar; smjesa za prženje: 2 jaja, 300 g krušnih mrvica, ulje za prženje

Priprema: Napravite smjesu od riže. Otopite maslac u tavi i dodajte rižu pa pržite nekoliko minuta. Polako ulijevajte temeljac. Kuhajte oko 20 minuta. Neka se ohladi pa dodajte istučeno jaje i parmezan te sve promiješajte. Ostavite u hladnjaku na sat vremena. Prepržite meso na maslinovu ulju pa, kad dobije boju, dodajte češnjak i pržite nekoliko minuta. Nakon toga umiješajte koncentrat rajčice i pržite još nekoliko minuta. Zalijte umakom od rajčice, dodajte grašak pa začinite solju i paprom. Neka se krčka 30 minuta, a svako toliko promiješajte. Ostavite da se ohladi. Namočite ruke pa uzmite malo smjese s rižom, poravnajte u krug na dlan pa u sredinu stavite malo smjese s mesom i kockicu sira, lagano zatvorite dlan te napravite kuglicu. Ostavite kuglice 30 minuta u hladnjaku da se stisnu. Uvaljajte arancine u istučena jaja i krušne mrvice. Ugrijte ulje u tavi i pržite loptice nekoliko minuta.

Brza salata od tunjevine i riže

Sastojci: 350 g riže, 80 ml maslinova ulja, 60 ml vinskog octa, 2 rajčice, crvena, žuta i zelena paprika, 1/2 krastavca, avokado, 60 g nasjeckanog bosiljka, 400 g tunjevine iz konzerve, sol, papar, 10-ak maslina, 1/2 luka, sol, papar

Priprema: Skuhajte rižu i ostavite da se ohladi. Narežite rajčice, paprike, krastavac, avokado, a bosiljak nasjeckajte. Sve pomiješajte pa dodajte tunjevinu, masline i narezan luk te sve zalijte uljem i octom. Začinite solju i paprom te poslužite.

Rižot od gljiva

Sastojci: 2 žlice maslaca, 1/2 žličice timijana, 300 g šampinjona, šalica riže, 2 šalice pilećeg temeljca, 3 češnja češnjaka, 1/4 šalice parmezana, sol, papar

Priprema: Rastopite u posudi maslac pa ga pomiješajte s timijanom. Dodajte nasjeckane šampinjone, posolite i popaprite. Kuhajte oko osam minuta dok šampinjoni ne otpuste tekućinu. Dodajte rižu i protisnuti češnjak te, miješajući, ulijevajte temeljac. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sav temeljac. Prije kraja kuhanja umiješajte naribani parmezan.

Tikvice punjene rižom i povrćem

Sastojci: 8 tikvica, 1/4 šalice topljivog sira; nadjev: 300 g graha iz konzerve, šalica nasjeckanoga mladog luka, šalica zelene, žute i crvene paprike, 2 šalice kuhane riže, 1/2 šalice kiselog vrhnja, šalica parmezana, 2 žličice tabasca

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Namastite vatrostalnu posudu. Ocijedite i isperite grah iz konzerve te ostavite sa strane. Izdubite tikvice. Nasjeckajte mladi luk i paprike pa ih pomiješajte s grahom. Dodajte rižu, kiselo vrhnje i sir. Sve pomiješajte te dodajte tabasco. Napunite smjesom tikvice i pecite 20 minuta prekriveno folijom. Nakon 20 minuta maknite foliju, pospite topljivim sirom i pecite još 30 minuta.

Zapečena riža sa špinatom, sirom i jajima

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, luk, 3 češnja češnjaka, 400 g špinata, 3 šalice riže, šalica naribanoga topljivog sira, 1/2 žličice papra, 1/4 žličice soli, 4 jaja, 1/4 šalice mlijeka

Priprema: Ugrijte pećnicu na 220°C. Namastite vatrostalnu posudu. Ugrijte ulje u tavi i prepržite luk pa dodajte češnjak i špinat te pržite minutu. Prebacite sve u veliku posudu pa dodajte rižu, sir, papar i sol. Promiješajte te stavite u vatrostalnu posudu i zalijte mlijekom. Preko razbijte jaja i pecite 25 minuta.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh