Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Omraženi ban Khuen-Héderváry je Hrvatsko narodno kazalište dao sagraditi 'na kuruzištu'

Omraženi ban Khuen-Héderváry je Hrvatsko narodno kazalište dao sagraditi 'na kuruzištu'

Na današnji dan 1972. Wilt Chamberlain postao je prvi košarkaš koji je postigao 30.000 koševa, i to u 940 utakmica. Dragutin Novak bio je naš prvi pilot koji je poletio 1910. godine s Črnomerca

VIDEO

Dobio je čak i vritnjak

U Budimpešti je na današnji dan 16. veljače 1918. umro jedan od najomraženijih vladara koji su vladali na ovim prostorima, ban Karlo grof Khuen-Héderváry. Bio je hrvatski ban od 1883. do 1903. i ugarski premijer 1903. i od 1910. do 1912. Rođen je u hrvatskoj grofovskoj obitelji Khuen-Belassi iz Nuštra u Slavoniji, u kojemu je odrastao.

Na bansku čast je ustoličen 1883., a njegovo je banovanje okarakterizirano čvrstom rukom i strahovladom, ali i zločinima te otvorenom mađarizacijom. Koliko je bio nepopularan govori i činjenica da je tijekom sjednice usred Sabora, kad se ban prozivao zbog krađe važnih državnih spisa 5. listopada 1885., od zastupnika Josipa Gržanića dobio ''vritnjak".

storyeditor/2024-02-14/800px-A_zagrabi_horvat_nemzeti_szinhaz_zarkovenek_letetele_1895.png

Ipak, u to vrijeme Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija doživjela je nagli kulturni, ali i gospodarski uspon. Osnivaju se banke, osiguravajuća društva, poljoprivredna udruženja, razne tvornice poput Francka, tvornice za proizvodnju žigica Drava - Osijek i mnoge druge. Povećanjem poljoprivredne proizvodnje osnivaju se i parni mlinovi, pivovare, tkaonice... Polako se pokreće i elektrifikacija Hrvatske, ali i gradnja željezničke mreže. Zaslužan je i za odabir lokacije HNK u Zagrebu. Nakon dugotrajne rasprave o njezinoj lokaciji rasprava je završena slavnim riječima: "Na kuruzište!".

Nakon izbijanja velikih nereda 1903. zbog postavljanja ugarskih zastava na željeznici, ban odlučuje nerede ugasiti krvlju, čime izaziva opći ustanak i nezadovoljstvo, koji završavaju njegovim odstupanjem.

Prvi hrvatski pilot

Dragutin Karlo Novak, prvi hrvatski pilot, rođen je u Zagrebu 16. veljače 1892. godine, a avionom je prvi put poletio 22. lipnja 1910. s vojnoga vježbališta na Črnomercu u Zagrebu. Nakon prvog leta avionom, koji je napravio konstruktor Slavoljub Penkala, Novak je još nekoliko puta letio njegovim zrakoplovima, no nakon nesreće 1910. njihova suradnja prestaje. Na istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu teško je ranjen, a nakon oporavka postaje instruktor letenja u vojnoj pilotskoj školi u Bečkom Novom Mjestu. Kasnije se zaposlio u križevačkoj "Munjari" te pokrenuo prijevozničko poduzeće koje se bavilo autobusnim i taksi prijevozom.

Plišani medvjedić Teddy bear dobio je ime po predsjedniku
Plišani medvjedić Teddy bear dobio je ime po predsjedniku

Postigao 30.000 koševa

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Wilt Chamberlain 16. veljače 1972. postao je prvi košarkaš koji je postigao 30.000 koševa, i to u 940 utakmica. Igrač Los Angeles Lakersa bio je jedinstveni fenomen, a sezona 1972. za njega je bila posebna jer je njegova momčad ostvarila rekordni niz od 33 pobjede u NBA ligi i tako osvojila prvenstvo u Los Angelesu.

Više vremeplova pročitajte ovdje

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena