Naš probavni sustav ne stigne poslati signal mozgu da je sit jer je primio previše hrane u kratkom vremenu, zbog čega se gomilaju kile i povećava rizik od dijabetesa
Oni koji prebrzo jedu imaju dva puta veći rizik od dijabetesa
Trpanje hrane u sebe nije loše samo za probavu, već ta nezdrava navika povećava rizik od šećerne bolesti za dva i pol puta, pokazala je studija litvanskog Sveučilišta zdravstvene znanosti na 700 ljudi. Osim toga, prebrzo jedenje nas deblja i okidač je za druge bolesti povezane s prekomjernom težinom, poput visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola, prenosi Daily Mail.
Znanstvenici su analizom prehrambenih navika ispitanika zaključili da je brzina kojom jedu jedan od važnih faktora rizika koji utječu na dijabetes i nakon što se oduzme njihova težina, pušenje i pijenje alkohola.
Također, otkrili su da oni koji brzo jedu količinski pojedu mnogo više tijekom dana. Naš probavni sustav nema šansu poslati signal mozgu da je pun, jer je dobio previše hrane u kratkom roku, objasnili su istraživači.