Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Opisala kako je shvatila da ima rak u ustima: 'Bilo je kao čir'

Istog dana sam došla kući i popušila sve cigarete dok nisam osjetila da mi je zlo od njih, i nakon toga više nisam pušila. Naravno da mi je žao što sam ikada stavila cigaretu u usta, rekla je

1 komentara

Caroline Stears (32) iz Velike Britanije više neće nikada u životu staviti cigaretu u usta. Kaže da je naučila lekciju i sretna je što je ostala živa. Pušila je dnevno 20 do 30 cigareta i nikada joj nije palo na pamet da bi zbog toga mogla dobiti rak u ustima. Imala je mali čir u ustima, ali nije mu pridavala pažnju. Smatrala je to beznačajnim razlogom za brigu.

Ali, kada su joj liječnici nakon pregleda rekli da ima oralni karcinom u trećoj fazi, osmijeh joj je sa lica nestao, problijedila je. Uslijedila je operacija koja je trajala osam i pol sati pa iscrpljujuća radioterapija od koje joj se, kaže, činilo kao da joj utroba prokuhava.

Posljedica svega su problemi sa govorom i konstantno suha usta, no sretna je što je dobila još jednu šansu i ostala živa.

A Daily Mirror report this morning, tells the story of Caroline Stears, who didn’t realise there was a link between...

Objavljuje Mouth Cancer FoundationUtorak, 9. srpnja 2019.

Počela je pušiti u dobi od 14 godina, a kada se prije postavljanja dijagnoze počela osjećati nekako umornijom nego inače, pripisala je to stresu na poslu. Čir u ustima je pokušala riješiti pomoću lijekova koji se u ljekarni mogu kupiti bez recepta, a kada to nije pomoglo, otišla je liječniku.

- Ni tada nisam bila zabrinuta. Mislila sam da je to neki bezazleni čir. Nikada mi nije palo na kraj pameti da bi ja mogla dobiti rak. Taj čir je tamo stajao oko tri tjedna prije nego sam otišla na pregled. Kada me je liječnik poslao specijalistu, i dalje sam bila bezbrižna misleći da se radi o nečemu što treba izrezati i onda će sve biti u redu - prisjetila se.

BORBA S IMUNODEFICIJENCIJOM Zagrepčanin Hrvoje (45) već deset godina živi bez imuniteta

Četiri tjedna kasnije dobila je vijest koja ju je umalo oborila s nogu od šoka - uzorak tkiva pokazao je stanice zloćudnog tumora.  

- Uvijek sam pušenje povezivala sa rakom pluća, nikada sa rakom usta. Bio je to šok, čak sam isprva mislila da su pogriješili. Otišla sam kući i mahnito pretraživala internet pokušavajući shvatiti što se događa. Prošla sam kroz pet faza - poricanje, ljutnju, cjenkanje, depresiju i prihvaćanje - dodala je.

Foto: Dreamstime

Tijekom operacije kirurzi su joj morali odstraniti žlijezdu slinovnicu i mnoštvo limfnih čvorova iz vrata od kojih se pet pokazalo kancerogenima.

- Operacija je trajala osam i pol sati jer su morali uzimati tkivo i slati ga u laboratorij na analizu, da bi vidjeli je li kancerogeno, i tako dok nisu došli do nekancerogenog tkiva. Tumor je bio veličine dva sa četiri centimetra, a protezao se od kraja mojeg jezika do dna u ustima - ispričala je.

Sada je njezina bolest u remisiji, što znači da nema tumorske aktivnosti. Svakih šest tjedana mora u bolnicu na kontrolu, a ti posjeti liječnicima će se prorjeđivati u narednih pet godina. Ako sve bude u redu, nakon tog perioda može odahnuti.

Dreamstime DIJAGNOZA ZA 7 MINUTA Uskoro u primjeni? Testiraju uređaj koji otkriva rak u dahu

Ispričala je što je prvo napravila nakon dijagnoze.

- Istog dana sam došla kući i popušila sve cigarete dok nisam osjetila da mi je zlo od njih, i nakon toga više nisam pušila. Naravno da mi je žao što sam ikada stavila cigaretu u usta, ali razgovarala sam s mnogim ljudima koji nisu pušili, a dobili su rak. Postoje i drugi uzroci poput alkohola i pretilosti. Savjetovala bih svima da odu na pregled i provjere usta, posebno ako su zabrinuti zbog nečega. Bolje otići liječniku i da se ispostavi da je to nešto beznačajno, nego ne znati i pustiti raku da se širi - rekla je, a prenosi Mirror.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

'Svakim dimom u tijelo uđe oko 4000 kemijskih spojeva'

- Svaki pušač udisanjem duhanskog dima na jedinstven način istodobno unosi u tijelo oko četiri tisuće različitih kemijskih spojeva. Oni djeluju na više načina: podražajno, toksično, kancerogeno, psihoaktivno. Među četiri tisuće kemikalija najmanje 63 prouzročuju rak djelujući kao potpuni ili nepotpuni kancerogeni čimbenici - upozoravaju dr. Nevenka Blažić-Čop i dr. Veljko Đorđević u knjižici 'I vi možete prestati pušiti'.

- Osim raka pluća, pušenje prouzročuje rak usnice, jezika, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i bubrega. Pogođeni su gotovo svi važni organi. Oštećujući pojedine organe i organske sustave, pušenje razara tjelesno zdravlje i postupno dovodi do ovisnosti - dodali su.

U knjižici 'I vi možete prestati pušiti' se nalaze detaljnije činjenice o cigaretama i pušenju te odlični savjeti kako se riješiti te loše navike, a možete je pronaći OVDJE.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message