Lifestyle

Komentari 0

Oplemenite svoj dom cvijećem: Naučite složiti predivan buket

Oplemenite svoj dom cvijećem: Naučite složiti predivan buket

Dok ikebana vodi svoj život, zapadnjački stil određen je zrelim cvjetovima koji zure u gledatelja. Poput onih nizozemskih, divljih, a opet nekako formalnih. Upravo je to recept Natasje Sadi

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Pisanjem dnevnika dijete mršavi se dvostruko brže

- Čitav svemir je satkan unutar samo jednog cvijeta – tvrdi majstor ikebane, umjetnik Toshiro Kawase.

Unošenje cvijeća u prostor je ritual kojim oplemenjujemo ambijent. Također priča priče te prenosi poruke i osjećaje. Uz cvijeće, svaka rečenica je suvišna. Biljke i cvijeće govore jezik simbolike kroz razne religije, svete knjige, kulture, obrede, umjetnost. U srednjem vijeku je imalo posebno mjesto u kraljevskim vrtovima i pripisivale su mu se magične moći.

Tijekom vremena vladavine kraljice Viktorije u Engleskoj, poznavanje jezika cvijeća je bio znak da ste jako dobro educirani i dolazite iz visokog društva. Razvio se sasvim novi jezik komunikacije: floriografija.

Cvijeće je također postalo nepresušan izvor inspiracije za umjetnike. Da li ste ikada stajali ispred slika nizozemskih majstora i poželjeli ste ih imati u svom domu? Istu želju imali su i cvjećari Putnam i Putnam iz New Yorka te Natasja Sadi iz Amsterdama dok su ih gledali u muzeju.

Obzirom da su te slike neprocjenjive, a oni su ih željeli ponijeti sa sobom pod svaku cijenu jedini način je bio da ih reproduciraju. Kaotična mirnoća slika mrtve prirode iz 17. stoljeća ponovno je zaživjela putem cvjetnih aranžmana koje stvaraju i po tome su postali globalno poznati.

Pogledajte u videu kako složiti predivan cvjetni aranžman:

Putnam i Putnam – od dnevnog boravka do Voguea

Zaposlenik kreativne agencije pjevača Lannyja Kravitza i njegov partner modni fotograf preusmjerili su dotadašnja zanimanja i pretvorili cvijeće u umjetnost, ali i unosan posao. Interpretacija 'tihog života', kako na jedinstven način mrtvu prirodu nazivaju Nizozemci, postala je prepoznatljiv popis newyorškog dvojca.

Put do zvijezda za njih se odvijao potpuno prirodno, poput cvata. Buket aranžiran na stolu poznate gastro blogerice Elettra Wiedemann, kćerke glumice Isabelle Rossellini, zaplijenio je pažnju modnog dizajnera Adama Lippesa te lansirao anonimni bračni par Putnam na modnu pistu.

Tamo su kako je i sam dizajner rekao, ukrali show. Svi su ignorirali odjeću i fotografirali cvijeće. Ubrzo ih je uočila društvena urednica Voguea, Chloe Malle, a njihov cvjetni editorijal je objavljen na šest stranica. Danas su njihovi klijenti Dior, Cartier, Vogue, Harpers Bazzar, Adam Lippes i Jason Wu. Glumica Gwyneth Paltrow ih je angažirala povodom svog vjenčanja.

Lansirali su knjigu ‘Flower Color Guide’, vodič koji u fokusu ima aranžiranje prema gradaciji boja, od svjetlijih tonova prema tamnijima te aplikaciju za stvaranje virtualnih cvjetnih kreacija.

Amsterdamski aranžmani u keramici iz Delfta

Dok ikebana vodi svoj život, zapadnjački stil određen je zrelim cvjetovima koji zure u gledatelja. Poput onih nizozemskih, divljih, a opet nekako formalnih. Upravo je to recept Natasje Sadi koja je prestala dizajnirati vjenčanice i posvetila se cvijeću.

U svom 'Cake Atelier Amsterdamu' izrađuje torte i vješto aranžira cvijeće u plavu keramiku iz Delfta. Sve izgleda kao na slikama starih nizozemskih slikara Rachela Ruyscha i Marie van Oosterwijck. Rijks muzej u kojemu provodi sate za nju je mjesto nepresušne inspiracije.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Najčitaniji članci