Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Oprez! Pretjerivanje s mesom i alkoholom glavni je uzrok gihta

Oprez! Pretjerivanje s mesom i alkoholom glavni je uzrok gihta

RJEŠENJE Oboljelima od gihta pomoći će prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i tanjur s puno povrća, a trebali bi izbjegavati mlijeko, mesne prerađevine, grah i sladoled

VIDEO

Giht je upalna bolest zglobova, hrskavice, vezivnog i potkožnog tkiva. Sve počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. 
Do upale dolazi zbog povišenih vrijednosti urata, tj. urične ili mokraćne kiseline u krvi i urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce. 

- Najveći krivac je prehrana bogata proteinima i bjelančevinama - napominje doktorica Ksenija Krajina Pokupec. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u krvotok uvodi bjelančevine kao aminokiseline, kaže liječnica. 

Bolni, natečeni zglobovi palca

U normalnim okolnostima mokraćna se kiselina razgrađuje u krvi do purina i pirimidina te se eliminira iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (bjelančevina) hranom, organizam počinje proizvoditi povećanu količinu mokraćne kiseline, a ako je još i bubrezi slabije izlučuju iz tijela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline - Acidum uricum u krvi. To povećanje zvano hiperuricemija u početku ne predstavlja neki veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak se mokraćne kiseline počinje pretvarati u kristaliće i odlagati u zglobovima. 

- Kao prvi simptom gihta javlja se podagra, izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline, tofi, mogu se pojaviti i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima uške. Kristalići se mogu sakupljati i u bubrezima te posljedično dovesti do bubrežnog kamena - kaže liječnica. 

Giht se često naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se najčešće razvija kao posljedica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina te alkohola. Bolest će dodatno pogoršati malo kretanja jer uzrokuje slabiju cirkulaciju, tvrdi liječnica. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno piti dovoljno tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre na dan, upozorava Krajina Pokupec i otkriva koji su pripravci najbolji za oboljele. 

Čajevi potiču bolje izlučivanje urina

- Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe, sve ove biljke potaknut će rad bubrega i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi ukloniti i višak urata, tj. mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bol. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama, ova se čajna mješavina prilagođava svakom pacijentu - napominje liječnica. Oboljeli trebaju promijeniti loše životne navike, raditi na gubitku težine, izbjegavati alkohol, gazirana pića, bjelančevine i kavu. 

Zabranjeno je jesti sireve, pašete, mlijeko, grah...

  • Prirodni čajevi - Poželjno ih je ispijati jer imaju protuupalno djelovanje i smanjuju bol. Liječnica upozorava da se receptura čaja i biljnih kapi prilagođava svakom pacijentu i njegovim potrebama. 
  • Zabranjena hrana - Juhe od mesa, mesne prerađevine, majoneza, grah, jaja, paštete, sirevi, punomasno mlijeko, alkohol, sladoled...
  • Dopuštena hrana - Oboljeli mogu jesti mlado meso, ali ne u sva tri dnevna obroka. Dobrodošli su i obrano mlijeko, pirjano povrće, čajevi, mineralna voda te vrlo male količine kave. 
  • Rješenja za bol - U zglobove treba dva puta dnevno utrljati tonik, gel ili kremu protiv gihta na bazi ljekovitog bilja koje će smirivati upalu i bol te pojačati prokrvljenost.

Top 5 najboljih čajeva za ublažavanje gihta

Preslica - Ova biljka je poznata kao snažan diuretik prepun vitamina. Pojačava eliminaciju vode iz organizma, ujedno čuva zdravlje urinarnog trakta i pročišćava krv.  

Kamilica - Osim što smiruje želudac, kamilica pomaže i kod probave, a time i lakšem probavljanju proteina. Na taj se način mokraćna kiselina rastapa i ne skladišti u zglobovima.

Vrijesak - Od davnina se koristi za čišćenje krvi, liječenje bubrežnih kamenaca i gihta. Sadrži polifenole, triterpene i ursoličnu kiselinu, sastojke koji imaju antioksidativni učinak. 

Zečji trn - Zečji trn je jedan od najpoznatijih diuretika. U ljekovite svrhe najčešće se koristi korijen, koji je vrlo djelotvoran kod gihta, urinarnih infekcija, čisti sol iz organizma i potiče rad bubrega. 

Maslačak - Dobar je za liječenje, ali i sprečavanje gihta jer potiče rad bubrega i bolje izlučivanje urina. Poboljšava razmjenu tvari u cijelom organizmu i pročišćava krv. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...