Lifestyle

Komentari 37

Ni oralno nije sigurno: Opasne bolesti koje možete 'zaraditi'

Ni oralno nije sigurno: Opasne bolesti koje možete 'zaraditi'

Nismo ni sigurni koliko se često klamidija prenosi na grlo druge osobe, ali znamo da se to događa, kaže dr. Fortenberry koji upozorava da kod oralnog seksa sa zaraženim partnerom uvijek postoji ta mogućnost

Iako ga se u razgovoru o sigurnom seksu ponekad zanemaruje, i oralni seks nosi određene rizike za zdravlje i postoje mnoge spolno prenosive bolesti koje se mogu dobiti davanjem ili primanjem oralnog odnosa. 

Imajte na umu da je, premda poznavanje nekih njihovih simptoma može biti korisno, posjet liječniku jedini način za pravilno postavljanje dijagnoze i liječenje ovih bolesti.

Ovo su bolesti koje se mogu dobiti na taj način:

Genitalni herpes (može uzrokovati bol ili svrbež)

Genitalni herpes jedna je od mnogih infekcija koju možete dobiti i oralnim seksom, rekao je dr. J. Dennis Fortenberry, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Indiani.

- Postoje dvije vrste virusa herpesa koji mogu uzrokovati infekcije, a jedna je najčešće povezana s ustima i usnama - rekao je Fortenberry za Insider. On kaže kako oralnim seksom zaražena osoba može partneru prenijeti bilo koju od dvije vrste virusa, a jednom zaraženi partner može opet prenijeti infekciju na njih (i tako u krug). Nije zapravo važno tko daje ili prima oralni seks, prijenos može ići u oba smjera. 

Fortenberry napominje kako virus herpesa može uzrokovati svrab i slabiju bol, iritaciju, a ponekad ga prate izbočine i vrlo sitni mjehurići koji se mogu pojaviti u grozdovima (jedna kraj druge).

- Obično će se mjehurići rasprsnuti i pretvoriti u čir, veličine gumice za brisanje - rekao je, a ti se čirevi često vrate kad prođu, i to obično na istom području.

Iako trenutno ne postoji lijek za genitalni herpes, antivirusni lijekovi mogu pomoći u suzbijanju i skraćenju epidemije, navodi CDC.

Gonoreja (ne dolazi uvijek s očitim simptomima)

Dr. Fortenberry kaže kako je gonoreja jedna od najčešćih infekcija koju možete dobiti oralnim seksom. Međutim, uobičajeno je da infekcija ostane neotkrivena. Može uzrokovati i infekciju grla, no nije neobično da nema drugih simptoma.

- Gonoreja se može prenijeti s genitalija na grlo partnera ali, doduše rjeđe, i s grla na genitalije druge osobe - rekao je dr. Fortenberry.

Ako se dijagnosticira dovoljno rano, gonoreja se može liječiti i izliječiti s antibioticima, prema klinici Mayo.

Klamidija (još jedna infekcija koju može biti teško otkriti)

Klamidija je također uobičajena spolna bolest koja se može dobiti oralnim seksom, a Fortenberry kaže kako je i tu infekciju često teško otkriti, budući da osobe ne pokazuju uvijek simptome.

- Nismo ni sigurni koliko se često klamidija prenosi na grlo druge osobe, ali znamo da se to događa - rekao je dr. Fortenberry koji upozorava da kod oralnog seksa sa zaraženim partnerom uvijek postoji ta mogućnost. 

Ako se rano otkrije i pravilno liječi sa antibioticima, većina slučajeva klamidije može se izliječiti u roku od tjedan dana, prema WebMD-u.

Sifilis (može izazvati čireve)

Sifilis se može širiti vaginalnim, analnim i oralnim seksom i vrlo je zarazan, a kad se dobije oralnim seksom može može uzrokovati čireve u ustima.

- Sifilis je uobičajena infekcija koja se može prenijeti s genitalija na bilo koje mjesto u ustima poput usana, desni, nepca i stražnjeg dijela grla - kaže dr. Fortenberry, a može uzrokovati samo grlobolju koja uopće ne boli, iako ponekad može biti neugodna.

Kad je primijećen rano, sifilis se obično može izliječiti lijekovima ali ako se dugo ne liječi, može potencijalno uzrokovati oštećenje na mozgu, paralizu ili sljepoću.

Virus humane imunodeficijencije HIV (može se prenijeti tijekom određenih vrsta oralnog seksa)

HIV se može prenijeti oralnim seksom ako postoji ejakulacija u usta i grlo, što povećava vjerojatnost da se infekcija ostvari - objasnio je liječnik, ali kaže da bez ejakulacije postoji mala vjerojatnost za širenje virusa.

Iako trenutno nema široko rasprostranjenog lijeka protiv HIV-a, određeni lijekovi i načini liječenja mogu pomoći u liječenju simptoma virusa i pomoći onima koji imaju HIV da žive dužim, zdravijim životom.

Hepatitis A, B i C 

Fortenberry kaže da je moguće dobiti sve oblike hepatitisa tijekom oralnog seksa. Hepatitis je inače upala jetre zbog infekcije, a dolazi u nekoliko oblika, uključujući hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C.


- To je zbog toga što gotovo svako izlaganje tjelesnim tekućinama zaražene osobe može biti zarazno - rekao je dr. Fortenberry.

Infekcije hepatitisom A prođu i same od sebe, ali oni koji ga imaju moraju svejedno zatražiti medicinsku pomoć i pažljivo nadzirati svoje simptome. Ni hepatitis B ni hepatitis C trenutno nemaju raširenu terapiju za liječenje i obično zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Trihomonijaza (koju uzrokuje parazitska infekcija)

 Trihomonijaza je infekcija parazita koji se obično nalazi u području genitalija, a dr. Fortenberry kaže da bolest rijetko prolazi iz genitalija u usta, ali je moguće.

- Većina ljudi ne smatra da se može prenijeti putem oralno-genitalnog seksa, no događalo se u prošlosti - upozorio je. 

Prema CDC-u, ova se infekcija obično može izliječiti jednom dozom antibiotika.

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci