Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Organizacija doma moguća je za samo osam minuta na dan

UREDNO ZA TREN Tajna organiziranog života i doma leži u malim projektima koji traju samo osam minuta, ne izazivaju stres, a postupno će se pretvoriti u dugoročne navike...

Texting to boyfriend.
Foto: g-stockstudio
0 komentara

Čarobna formula zen organizacije kreće od eliminacije preko kategoriziranja do organiziranja, kaže Regina Leeds, autorica knjige “The 8 Minute Organizer: Easy Solutions to Simplify Your Life in Your Spare Time”.


- Prvi dio čarobne formule odnosi se na eliminaciju koja je vrlo važna jer najčešće zbog šume ne vidimo drvo. Sve stvari koje više nemaju funkciju, ne trebate ih ili ne želite te vam ne donose sreću, poklonite, donirajte ili jednostavno reciklirajte i bacite. Drugi dio formule je kategorizacija predmeta u određene grupe, primjerice u razne kategorije odjeće, igračaka ili hrane. Kada stvari svrstate po skupinama imate veću kontrolu nad njima, automatski znate kada nešto treba nadomjestiti ili zamijeniti, a s vremenom o svemu krenete razmišljati u kategorijama, od planiranja događaja do poslovnih projekata - pojašnjava autorica te nastavlja kako je tek zadnji dio čarobne formule organizacija. Kad ste svrstali stvari prema kategorijama, vrijeme je da te kategorije organizirate.

- Nema smisla kupovati vješalice i kutije za razvrstavanje kad još ne znate koliko vam ih treba i čemu će točno služiti - napominje.

Tek osam minuta

Druga tajna u jednostavnoj organizaciji doma, života i vremena jest da zadaci koje obavljate ne traju dulje od osam minuta. Oni koji zahtijevaju više vremena od toga razlomljeni su u nekoliko zadataka od po osam minuta.

KNJIGA DANA Zavrtite jaje - ako se brzo vrti, kuhano je! Sirovo se samo njiše

- Pratite svoje vrijeme. Znam da ste jako zaposleni, ali iznenadili biste se koliko vam vremena prođe bez da znate gdje ste ga točno potrošili. Surfate internetom? Otmite surfanju samo osam minuta i obavite kratki zadatak. Osam po osam minuta i vaš će život biti sređen, a nećete se osjećati iscijeđeno, bez obzira odgovara li vam više nekoliko uzastopnih projekata od osam minuta ili pak samo jedan dnevno - kaže autorica.

Važno je krenuti. Počnite s jednostavnim zadacima poput slaganja kreveta svakog jutra. Za to će vam trebati tri do pet minuta. Svakodnevno provjerite kante za smeće i za reciklažu te ih po potrebi ispraznite. Zadatak za koji vam je potrebna minuta. Ključeve ostavljajte uvijek na istome mjestu, a posuđe perite čim ste ga koristili ili ga odmah isperite i stavite u perilicu posuđa. Vrijeme potrebno za obavljanje zadatka je od dvije do osam minuta.

OSOBNO ISKUSTVO Sirovom hranom u svoje tijelo unosite zdravlje i čistu energiju

Usvojite navike

- Ne dozvolite da se čisto posuđe povlači po radnim plohama ili čeka u perilici. Pospremite ga čim je oprano i suho. Čim se svučete, razmislite o sudbini tog predmeta, treba li ga oprati ili ćete ga opet nositi, ali nemojte ga baciti na krevet ili pod. Sve što počnete odmah i završite te lagano usvajajte ove navike - savjetuje.

VIDI OVO! Što vaš WC papir govori o vama?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message