Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Osam simptoma raka dojke koji nisu kvržice, uočite ih što prije

Samopregled dojki jednaput mjesečno zdravstvena je uputa koja može spasiti život ako žena napipa kvržicu na dojci. Iako je to najočitiji alarm i prvi znak da možda nešto nije u redu, kvržica nije jedini simptom

Foto: Dreamstime
3 komentara

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od raka svake godine u Hrvatskoj umire više od 14.000 ljudi, a otkrije se 22.000 novih pacijenata. Od ukupnog broja oboljelih, 79 posto je onih koji imaju rak dojke. Rano otkrivanje bolesti omogućuje kvalitetnije liječenje i time bolje preživljavanje.

ZAPOSLENE SU U BOLNICI Slijepe žene otkrivaju rak dojke kod drugih žena, prije liječnika

Stoga valja obratiti pažnju na simptome, a onkologinja dr. Martina Bašić Koretić pojasnila je na što bi, osim kvržica, posebno valjalo pripaziti.

Foto: Dreamstime

1. Promjene na koži

Ako ste na koži dojke primijetili pojavu crvenila, ili vam se koža počela nabirati poput narančine kore, potražite mišljenje specijalista jer to može biti jedan od simptoma karcinoma dojke, upozorila je dr. Bašić Koretić.

Foto: Dreamstime


2. Bolnost dojke

Bol u samoj dojci ili bol u području pazuha može se javiti povremeno i ovisi o ciklusu žene, no ako ne prolazi bez obzira na ciklus i konstantna je, možda nešto nije u redu i treba otići na pregled, nastavila je.

KARTA EPIDEMIJE RAKA U HRVATSKOJ Hrvatice najčešće pogađa rak dojke, a Hrvate rak prostate...

3. Iscjedak iz dojke

U slučaju bolesti, upala i promjena, iz bradavice se može pojaviti iscjedak. Ako se pojavljuje samo na jednoj dojci te je krvav ili jantarno žute boje, odmah treba otići liječniku jer postoji sumnja na karcinom, savjetuje dr. Bašić Koretić.

Foto: 123RF

4. Promjene u veličini dojke

Neke se žene rode s asimetričnim grudima, no ako se naglo i iznenada pojave promjene u veličini ili obliku dojke, vrijeme je za hitni posjet liječniku, savjetovala je onkologinja.  

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

5. Promjene na bradavici

U pojedinim slučajevima raka dojke može se i prije pojave prvih simptoma ustanoviti da se promijenio izgled bradavice na dojci, pa se ona ili potpuno izravna ili se krene uvlačiti. I to je simptom koji bi pacijenticu trebao dovesti liječniku, pojasnila je dr. Martina Bašić Koretić.

web | Autor: web Foto: web

6. Ranica

Sumnja na rak dojke može se pojaviti i ako se na bradavici pojavila neka ranica koja nikako ne prolazi i uporno je ondje, ističe liječnica.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

7. Iritacija kože

Crvenilo, svrbež, perutanje ili nagla zadebljanja kože na području dojki mogu voditi do sumnje na rak dojke i u slučaju takvih promjena odmah treba posjetiti liječnika, kazala je ona.

NEKE PLAČU OD SREĆE Tetovira 3D bradavice ženama koje su preživjele rak dojke

8. Opipljivi čvorovi

Limfni čvorovi koji su iznenada zadebljali na području pazuha, vrata ili u tzv. jamici ramena također mogu upozoriti na to da se u organizmu javljaju kancerozne promjene te da hitno treba posjetiti liječnika, zaključila je dr. Bašić Koretić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message