Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slijepe žene otkrivaju rak dojke kod drugih žena, prije liječnika

U Kolumbiji žene koje imaju oštećeni vid rade kao medicinski taktilni ispitivači te koriste pojačani osjećaj dodira kako bi ranije otkrile rak dojke kod pacijentica

VIDEO

Kao dijete, Francia Papamija (36) počela je postupno gubiti vid zbog odvajanja mrežnice. Danas je sve tamno za Franciju - osim posla koji obavlja u klinici u Caliju, u Kolumbiji, gdje doprinosi ranom otkrivanju raka dojke.

Papamija je medicinski taktilni ispitivač (MTE), uloga koja je stvorena posebno za žene koje su slijepe i imaju veću osjetljivost u svojim rukama.

Prema dr. Frank Hoffmannu, ginekologu koji je stvorio Discovering Hands za poboljšanje ranog otkrivanja, žene s oštećenjem vida mogu otkriti oko 30 posto više promjena tkiva od liječnika. Štoviše, te promjene mogu biti 50 posto manje od onih koje medicinari obično identificiraju.

Papamija dnevno pregleda oko 10 žena u svojoj ordinaciji u zdravstvenom centru La Rivera. Vjeruje da je njoj, kao slijepoj ženi, lakše stvoriti opušteniju atmosferu s pacijentima 'jer se osjećaju manje nervozno kad otvoreno razgovaraju o osjetljivim pitanjima'.

Papamija prstima istražuje ženske grudi, pazuhe i vrat tijekom 45-minutnog pregleda. Vodi se prema pet ljepljivih traka označenih na Brailleovom pismu tako da gdje god pronađe kvržicu, može javiti liječniku točnu lokaciju. Nijedan centimetar nije zanemaren.

Ako otkrije ikakve kvržice, Papamija dogovori sastanak s liječnikom kako bi ugovorila više testova, ona ne postavlja dijagnozu.

Solarij može pokrenuti genske mutacije koje vode melanomu
Solarij može pokrenuti genske mutacije koje vode melanomu

Papamija je jedna od tri žene s oštećenjem vida koje već dvije godine rade ovaj posao u nekoliko zdravstvenih centara u Caliju, u jugozapadnoj Kolumbiji. Osposobljavanje za profesionalnu ispitivačicu traje devet mjeseci. One su trenutno jedine medicinski taktilne ispitivačice u ovoj zemlji, gdje njihov rad podupire Development Bank of Latin America. Meksiko je nedavno pokrenuo slični program.

- One imaju dar u svojim prstima. Ako se obuče, njihova invalidnost može postati talent, snaga, i može se koristiti za pomaganje drugim ljudima. Noduli su prvi simptom raka. Što ih brže pronađemo, brže ćemo imati utjecaj na projekciju bolesti, a to može značiti i spašavanje života - kaže dr. Luis Alberto Olave, kirurg koji koordinira projekt.

Lani je od raka dojke umrlo 627.000 žena

Globalno, svake godine više od dva milijuna žena dijagnosticira se rak dojke, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. 2018. godine umrlo je 627.000 žena.

U Kolumbiji se svake godine dijagnosticira više od 8.000 novih slučajeva. Stručnjaci kažu da se stopa smrtnosti od ove bolesti povećava jer se mnogi novi slučajevi dijagnosticiraju prekasno.

- Naše stope raka dojke nisu tako visoke kao u razvijenim zemljama, ali imamo ogroman nedostatak - ne uspijevamo ga rano otkriti - kaže Olave, koji želi da se program MTE-a počne provoditi u cijeloj zemlji.

Pet razloga zbog kojih nam je sunčeva svjetlost neophodna
Pet razloga zbog kojih nam je sunčeva svjetlost neophodna

Preventivna mamografija je još uvijek najbolja metoda provjeravanja, ali je skupa i nudi se samo ženama starijima od 50 godina, iako se povećava broj slučajeva raka dojke kod mlađih žena.

- Sveobuhvatna skeniranja slijepih ispitivača dostupna su svim ženama koje dolaze na papa test i ta metoda ne zamjenjuje mamografiju, ona je samo dopunska. Iako mnoge žene dolaze bez ikakvih simptoma, ovi testovi služe kao korisna obrazovna svrha jer djevojčice počinju učiti o tome koliko je važna samo-njega oko raka dojke - kaže Paubla Lucumi, glavna sestra programa raka dojke u La Riveri.

Svakog dana klinika Meléndez u južnom Caliju je puna žena koje čekaju da ih Leidy Garcia (27) pregleda, slabovidna ispitivačica koja je pregledala više od 2.500 pacijentica. Nakon što je pretrpjela cerebralnu trombozu prije osam godina, ona više ne vidi na lijevo oko, a na desno može samo razabrati zamagljene oblike.

Oprez, opasna bakterija razara rožnicu i može jako oštetiti vid
Oprez, opasna bakterija razara rožnicu i može jako oštetiti vid

- Ovaj posao mi daje veliko samopouzdanje. Sada se osjećam slobodno, neovisno i korisno. Mogu doprinijeti zajednici. Za osobe s invaliditetom, tako je teško naći posao zbog pristranosti i granica unutar tvrtki, tako da je ovo odlična prilika temeljena na našem talentu. To je također dobar način da se promijeni način razmišljanja društva, koje se obično ponaša zaštitnički prema slijepim ljudima, misleći da nismo u stanju učiniti mnogo stvari - kaže Garcia i dodaje da je gubitak vida bio traumatičan, ali da rad kao MTE osnažuje.

📌Stichtag! Ein für viele Menschen sehr wichtiger Mann wurde heute vor mehr als 200 Jahren am 4. Januar 1809 geboren. Ihm...

Objavljuje discovering handsČetvrtak, 4. siječnja 2018.

Garcia vjeruje da je zbog posla ljudi sada vide prema onome što radi, a ne prema onome što joj nedostaje.

Ona cijeni kako se to počelo mijenjati kod njezinih pacijenata, kao što je Maria, koja nije oklijevala kada joj je ginekolog ponudio pregled dojke od strane MTE-a. 

- Njezina sljepoća nije problem: svaka osoba ima sposobnosti. Nije važno koji invaliditet ima. Ako ona zna kako to učiniti, a ona radi još bolje, super je za sve nas - rekla je Maria, piše The Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku