Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Osam stvari za koje istraživanja otkrivaju da predviđaju razvod

Osam stvari za koje istraživanja otkrivaju da predviđaju razvod

Nitko ne može sa 100% sigurnošću reći nekom paru kako njihov brak ide u propast. Ali društveni znanstvenici su prilično dobro predvidjeli neke stvari

VIDEO

Časopis Business Insider otkrio je faktore koji značajno utječu na razvod braka. Naravno, ako imate neke od njih, to nije nužno i presuda vašem odnosu, no vrijedi razmisliti o njihovom utjecaju, kako ga smanjiti ili nadvladati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kim podnijela zahtjev za rastavu 01:17

1. Vjenčanje u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kad se osjećate spremno i kad nađete nekoga s kim mislite provesti cijeli život. Ne prisiljavajte ništa, a ni nemojte odgađati. Kada dođe vrijeme znati ćete da ste spremni i da nekome možete reći da kad god vas pita.

Istraživanje koje je proveo Nicholas Wolfinger, profesor sa Sveučilišta Utah tvrdi da su parovi koji se vjenčavaju u tinejdžerskoj dobi i parovi koji se vjenčaju sredinom 30-ih ili kasnije, izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Rizik je posebno velik za one koji se vjenčaju u tinejdžerskoj dobi. Wolfinger je otkrio da se šanse za razvod nakon 32 godine svake godine povećaju za oko 5%.

'Čini se da su kasne dvadesete najbolje vrijeme za ulazak u brak', napisao je.

Drugo istraživanje, objavljeno 2015. godine u časopisu Economic Inquiry, pokazalo je da se šanse za razvod među heteroseksualnim parovima povećavaju s razlikom u dobi između supružnika.

Najmanje vjerojatnosti za razvod imaju vršnjaci i oni koji su jednu godinu razlike dok veću vjerojatnost imaju oni koji su pet godina razlike, a najveću oni od 10 godina, izvijestila je Megan Garber u časopisu The Atlantic.

Ako žena kaže ne seksu jer je umorna, shvatite ju ozbiljno!
Ako žena kaže ne seksu jer je umorna, shvatite ju ozbiljno!

2. Imati muža koji ne radi puno radno vrijeme

Istraživačica Alexandra Killewald istražila je heteroseksualne brakove započete nakon 1975. godine te je saznala da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vrijeme imaju veće šanse za razvod u usporedbi s parovima u kojima je suprug radio puno radno vrijeme. Međutim, radni status žene nije puno utjecao na vjerojatnost razvoda.

Istraživačica zaključuje da je stereotip muškog hranitelja i glave obitelji još uvijek prisutan i može utjecati na bračnu stabilnost.

Djevaca u 30-ima sve je više, a razlozi su strah te slabiji libido
Djevaca u 30-ima sve je više, a razlozi su strah te slabiji libido

3. Ne završavanje srednje škole

'Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude s više obrazovanja. Oni koji su se vjenčali, a nisu ni završili srednju školu imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet', ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih (1979.), koje je proučavalo obrasce brakova i razvoda mladih baby boomera.

To može imati veze s činjenicom da niža obrazovna postignuća predviđaju niži dohodak - što zauzvrat predviđa stresniji život. 

'Ja mislim da je zaista teško imati produktivan, sretan brak kad su vaše životne okolnosti vrlo stresne i kad vaš svakodnevni život uključuje, recimo tri ili četiri autobusne rute da biste došli do svog posla', rekao je psiholog Eli Finkel.

4. Pokazivanje prezira prema partneru

John Gottman, psiholog sa sveučilišta u Washingtonu i osnivač Gottman instituta, određena ponašanja u odnosima naziva 'četiri konjanika apokalipse'. To je zato što predviđaju razvod sa zastrašujuće velikom točnošću:

1. Prezir: Vaš partner je ispod vas (Gottman to ponašanje naziva 'poljupcem smrti')
2. Kritika: Često kritiziranje ponašanja i karaktera vašeg partnera
3. Obrambenost: Igranje žrtve tijekom teških situacija
4. Ignoriranje: Nedostatak komunikacije, zanemarivanje i ignoriranje

Partner je izgovorio ime bivše u seksu? Evo zašto se to događa
Partner je izgovorio ime bivše u seksu? Evo zašto se to događa

5. Pretjerana privrženost

Ako kao mladenci niste skloni zagrliti se, poljubiti i držati se za ruke, to bi moglo predstavljati problem. Ali ako se morate razdvojiti, i to bi mogao biti problem.

Psiholog Ted Huston pratio je 168 parova tijekom 13 godina - od dana njihova vjenčanja nadalje. Huston i njegov tim proveli su višestruke razgovore s parovima tijekom studije.

Evo jednog fascinantnog nalaza iz rada objavljenog u časopisu Interpersonal Relations and Group Processes iz 2001. godine: 'Parovi koji su se razveli nakon 7 ili više godina bili su kao mladenci pretjerano privrženi i priljubljeni jedan uz drugog te su pokazivali oko trećinu više ljubavi nego supružnici koji su bili sretno vjenčani.'

'Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodima jer je takav intenzitet preteško održavati. Vjerovali ili ne, brakovi koji započinju s manje 'holivudske romanse' obično imaju perspektivnije budućnosti', rekla je Aviva Patz za Psychology Today.

Odgovori na dva pitanja mogu otkriti hoće li vaš brak potrajati
Odgovori na dva pitanja mogu otkriti hoće li vaš brak potrajati

6. Dnevni stres

Članak iz 2007., objavljen u Journal of Social and Personal Relationships, proučavao je čimbenike koji su doveli do razvoda u europskim parovima i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova.

Autori su čak otkrili da su nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi potaknuo promjene u privatnom životu.

7. Povlačenje tijekom sukoba

Studija iz 2013., objavljena u Journal of Marriage and Family, pokazala je da muževo povlačenje tijekom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj se zaključak temeljio na intervjuima istraživača s oko 350 novopečenih parova koji žive u Michiganu.

Osim toga, parovi koji tako 'rješavaju' sukobe su manje sretni u odnosima.

8. Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

U jednoj studiji, objavljenoj 2000. godine u Journal of Family Psychology, Gottman i kolege intervjuirali su 95 novopečenih parova, a rezultati su pokazali da ocjene parova na određenim mjerama predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Oni koji su negativno pričali o svom braku i svom supružniku imali su veće šanse za razvod, piše Ifl Science.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...
KOGA ZVIJEZDE 'MAZE'?

Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 24. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje