Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Osam znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji: Posljedice mogu trajati cijeli život...

Osam znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji: Posljedice mogu trajati cijeli život...

Ravnodušnost roditelja prema osjećajima njihove djece može imati ozbiljne negativne posljedice. Kao rezultat toga, djeca se počinju kritizirati, osjećaju se bespomoćno i imaju problema u društvenom životu

VIDEO

1. Bojite se manipulacije

Često se događa da toksične obitelji manipulacijom upravljaju ostalim članovima obitelji. Svakodnevno ovo ponašanje nije normalno i pretvara se u emocionalno zlostavljanje. Zbog toga možete imati problema s vjerovanjem drugim ljudima, a to će vam pak otežati započinjanje ljubavnih veza. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

2. Imate problema s društvenim interakcijama i povjerenjem

Ako netko odraste u napetoj sredini u kojoj doživljava manipulaciju i ostale vrste mentalnog zlostavljanja, to mora ostaviti traga. 

Kasnije u životu teško se otresti tog osjećaja da stalno morate biti na oprezu, a zbog toga je teško i vjerovati drugima te im se otvoriti.

Dolazi i do problema s vezivanjem, jer ako je netko odrastao u sredini punoj fizičkog i mentalnog zlostavljanja, stvorit će u sebi percepciju da tako odnosi i trebaju izgledati.

Prosječna obitelj u tjedan dana baci čak šest vreća smeća
Prosječna obitelj u tjedan dana baci čak šest vreća smeća

3. Teško se nosite s neuspjehom

Djeca koja su odrasla u toksičnoj obitelji mogu cijeli život imati osjećaj da nisu dovoljno dobri ili da su bezvrijedni.

Moguće je da su roditelji imali visoka očekivanja od takve djece, a onda su ih krivili ili kažnjavali ako ih nisu ispunila.

Tako su djeca razvila nisko samopouzdanje i samopoštovanje, a zbog toga ih čak i najmanje greške mogu 'izbaciti iz takta'.

4. Imate problema sa slikom o sebi

Man shadow attack   to terrified student with a fist

Pozitivna podrška u obitelji važan je element kada pričamo o mentalnom zdravlju. To je jednako važno kao i osjećaj da smo voljeni i da pripadamo.

Ako je odnos između djeteta i roditelja zlostavljački, tada dijete može početi razvijati probleme sa slikom o sebi i samopoštovanjem. To može dovesti do tjeskobe i depresije.

5. Često se kritizirate

Ako dijete zbog toksičnih roditelja ima nisko samopoštovanje tada se može osjećati kao da je glupo, bezvrijedno i da ne zaslužuje dobre stvari.

Takva djeca se često kritiziraju, oklijevaju i predomišljaju. Prihvatili su da su lošiji od drugih, zbog čega pate, ali to ne mogu promijeniti jer ne dobivaju potrebnu mentalnu podršku.

Obitelj obnovila stari kombi i pretvorila ga u raj na kotačima
Obitelj obnovila stari kombi i pretvorila ga u raj na kotačima

6. Vaše emocije su zadnje na listi prioriteta

Ako roditelji zanemaruju osjećaje svoje djece, maleni će pokušati na neki način privući pažnju, a zbog toga će možda biti i kažnjeni.

Zbog toga djeca nauče skrivati svoje emocije, a kasnije u životu tuđi osjećaji im imaju prioritet pred vlastitima.

To može dovesti i do problema s vlastitim identitetom, a kasnije u životu može im biti teško shvatiti tko su oni zapravo, kako se osjećaju i što žele.

7. Uvijek se osjećate kao bespomoćno dijete

Toksični roditelji ponekad odbijaju priznati djetetu da je odraslo. Žele zapovijedati i određivati djetetu što da radi, a ako naiđu na otpor ponašaju se uvrijeđeno i nabijaju osjećaj krivnje.

Ukoliko netko nema dopuštenje za donošenje vlastitih odluka, može se razviti tjeskoba, strah od započinjanja novih stvari, a i teže se uklopiti u društvo.

Velika obitelj: Imaju 11 djece i sve sve će ih školovati kod kuće
Velika obitelj: Imaju 11 djece i sve sve će ih školovati kod kuće

8. Često osjećate tjeskobu

Djeca koja dolaze iz toksičnih obitelji često imaju anksiozne poremećaje. To se događa zbog obiteljske nestabilnosti, mentalnog i fizičkog zlostavljanja te nedostatka sigurnosti. Tjeskobna djeca imaju poteškoća s koncentracijom i mogu se osjećati razdražljivo, nemirno, zabrinuto i napeto, piše Brightside

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'