Osam znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji: Posljedice mogu trajati cijeli život... | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Osam znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji: Posljedice mogu trajati cijeli život...

Osam znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji: Posljedice mogu trajati cijeli život...

Ravnodušnost roditelja prema osjećajima njihove djece može imati ozbiljne negativne posljedice. Kao rezultat toga, djeca se počinju kritizirati, osjećaju se bespomoćno i imaju problema u društvenom životu

VIDEO

1. Bojite se manipulacije

Često se događa da toksične obitelji manipulacijom upravljaju ostalim članovima obitelji. Svakodnevno ovo ponašanje nije normalno i pretvara se u emocionalno zlostavljanje. Zbog toga možete imati problema s vjerovanjem drugim ljudima, a to će vam pak otežati započinjanje ljubavnih veza. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

2. Imate problema s društvenim interakcijama i povjerenjem

Ako netko odraste u napetoj sredini u kojoj doživljava manipulaciju i ostale vrste mentalnog zlostavljanja, to mora ostaviti traga. 

Kasnije u životu teško se otresti tog osjećaja da stalno morate biti na oprezu, a zbog toga je teško i vjerovati drugima te im se otvoriti.

Dolazi i do problema s vezivanjem, jer ako je netko odrastao u sredini punoj fizičkog i mentalnog zlostavljanja, stvorit će u sebi percepciju da tako odnosi i trebaju izgledati.

Prosječna obitelj u tjedan dana baci čak šest vreća smeća
Prosječna obitelj u tjedan dana baci čak šest vreća smeća

3. Teško se nosite s neuspjehom

Djeca koja su odrasla u toksičnoj obitelji mogu cijeli život imati osjećaj da nisu dovoljno dobri ili da su bezvrijedni.

Moguće je da su roditelji imali visoka očekivanja od takve djece, a onda su ih krivili ili kažnjavali ako ih nisu ispunila.

Tako su djeca razvila nisko samopouzdanje i samopoštovanje, a zbog toga ih čak i najmanje greške mogu 'izbaciti iz takta'.

4. Imate problema sa slikom o sebi

Man shadow attack   to terrified student with a fist

Pozitivna podrška u obitelji važan je element kada pričamo o mentalnom zdravlju. To je jednako važno kao i osjećaj da smo voljeni i da pripadamo.

Ako je odnos između djeteta i roditelja zlostavljački, tada dijete može početi razvijati probleme sa slikom o sebi i samopoštovanjem. To može dovesti do tjeskobe i depresije.

5. Često se kritizirate

Ako dijete zbog toksičnih roditelja ima nisko samopoštovanje tada se može osjećati kao da je glupo, bezvrijedno i da ne zaslužuje dobre stvari.

Takva djeca se često kritiziraju, oklijevaju i predomišljaju. Prihvatili su da su lošiji od drugih, zbog čega pate, ali to ne mogu promijeniti jer ne dobivaju potrebnu mentalnu podršku.

Obitelj obnovila stari kombi i pretvorila ga u raj na kotačima
Obitelj obnovila stari kombi i pretvorila ga u raj na kotačima

6. Vaše emocije su zadnje na listi prioriteta

Ako roditelji zanemaruju osjećaje svoje djece, maleni će pokušati na neki način privući pažnju, a zbog toga će možda biti i kažnjeni.

Zbog toga djeca nauče skrivati svoje emocije, a kasnije u životu tuđi osjećaji im imaju prioritet pred vlastitima.

To može dovesti i do problema s vlastitim identitetom, a kasnije u životu može im biti teško shvatiti tko su oni zapravo, kako se osjećaju i što žele.

7. Uvijek se osjećate kao bespomoćno dijete

Toksični roditelji ponekad odbijaju priznati djetetu da je odraslo. Žele zapovijedati i određivati djetetu što da radi, a ako naiđu na otpor ponašaju se uvrijeđeno i nabijaju osjećaj krivnje.

Ukoliko netko nema dopuštenje za donošenje vlastitih odluka, može se razviti tjeskoba, strah od započinjanja novih stvari, a i teže se uklopiti u društvo.

Velika obitelj: Imaju 11 djece i sve sve će ih školovati kod kuće
Velika obitelj: Imaju 11 djece i sve sve će ih školovati kod kuće

8. Često osjećate tjeskobu

Djeca koja dolaze iz toksičnih obitelji često imaju anksiozne poremećaje. To se događa zbog obiteljske nestabilnosti, mentalnog i fizičkog zlostavljanja te nedostatka sigurnosti. Tjeskobna djeca imaju poteškoća s koncentracijom i mogu se osjećati razdražljivo, nemirno, zabrinuto i napeto, piše Brightside

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru
od 14. do 20. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru

Nepovoljan Merkurov utjecaj donosi Djevicama poslovne probleme, a nervozu će prenositi u ljubavne odnose. Pokušajte razgovorom s partnerom riješiti problem, jer će šutnja pogoršati situaciju
Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera
SLOVA GOVORE O VAMA

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera

Neki su temperamentni, neki neorganizirani ili distancirani; ime koje vam je dano rođenjem otkriva više o vama nego što biste mislili, a u značaj imena vjerovali su još od drevnih vremena