Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Osjećate li mučninu nakon leta avionom postoje tri načina koja vam mogu pomoći da to riješite

Osjećate li mučninu nakon leta avionom postoje tri načina koja vam mogu pomoći da to riješite

Ljudima često zna biti loše ako se u avionu ne prizdražavaju nekih osnovnih pravila. Naime, iznimno je važno da u avionu nosite masku i sredstvo za dezinfekciju te unosite dovoljno tekućine

Postoje čak tri krivca zašto vam nakon leta avionom može biti mučno. Obratite pažnju na njih kako bi to sljedeći put izbjegli.

Krivac broj 1: Ne pijete dovoljno vode

Stručnjaci preporučuju da budete hidratizirani kada idete na putovanje avionom jer bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg se osjećate loše nakon leta.

POGLEDAJTE VIDEO: Frida i Leo žive u Land Roveru

Pokretanje videa ...

Žive u Land Roveru VIDEO

- Kako se zrakoplovi uspinju, kabina počinje imati vrlo nisku vlažnost u zraku. Zbog toga nam se nos i grlo isušuju - kaže doktor medicine Paul O’Rourke.

Ako se pravilno ne hidratizirate, suhoća može doprinijeti razvoju virusnih infekcija s bolovima u grlu ili smanjivanju sluznice koja obično štiti od bakterija, objašnjava dr. O’Rourke. Uz to, ako pijete alkohol u avionu, budite posebno oprezni kako biste bili sigurni da ste hidratizirani dok ste u avionu.

Krivac broj 2: Klice posvuda vrebaju

Dr. O'Rourke vjeruje da će ljudi jednako vjerojatno uhvatiti klice iz zraka u zrakoplovu kao i u bilo kojem drugom zatvorenom prostoru zahvaljujući HEPA filtrima i zraku koji cirkulira, ali zaraziti se mogu i preko ruku. To se npr. može dogoditi ako u avionu jedete grickalice i nemate nemate odgovarajući pribor za jelo. Nošenje maske u avionu - čak i nakon što ste cijepljeni protiv COVID-19 - može pomoći da smanjite širenje klica.

Grudnjak usred vrućina: Tanki i lagani materijali spasit će dan
Grudnjak usred vrućina: Tanki i lagani materijali spasit će dan

Liječnica za zarazne bolesti i medicinska direktorica za prevenciju i kontrolu infekcija na Medicinskom centru Sveučilišta Kansas, Dana Hawkinson, napominje da, iako ste cijepljeni protiv koronavirusa, i dalje ste osjetljivi na druge respiratorne viruse i druge infekcije. Zato je tijekom putovanja posebno važno održavati pravilnu higijenu ruku i ostalih stvari poput nošenja maske i distanciranja.

Iako su zrakoplovne tvrtke od pandemije izuzetno oprezne u dezinficiranju zrakoplova između letova, još uvijek postoje područja s velikim prometom na koja morate posebno paziti, primjerice stol s ladicama i sjedalo. Nužno je da pripazite na ova područja i dezinficirate ruke nakon što ih dodirujete.

Krivac broj 3: Ne brinete previše

Putovanje je samo po sebi stresno. Možda ćete više biti zabrinuti zbog pronalaska gatea prije polijetanja, nego zbog punjenja boce za vodu za višekratnu upotrebu. Isto vrijedi i za dezinfekciju ruku ili brisanje sjedala.

- Tijekom putovanja vjerojatno nećete raditi sve potrebne higijenske prakse - kaže dr. Hawkinson.

Zemlja nije prenapučena: Sve nas je manje i sve smo stariji
Zemlja nije prenapučena: Sve nas je manje i sve smo stariji

No, voda za piće, maska, dezinfekcija i ne dodirivanje očiju ili nosa može vam mnogo pomoći ako se često nekoliko dana nakon povratka kući osjećate loše. I premda je sasvim prirodno prepustiti se odmoru, svakako provjerite svoje tijelo nakon povratka kući.

Kako znati trebate li napraviti COVID test?

Prema dr. Hawkinsonu, većina respiratornih infekcija ne počinje razvijati simptome otprilike tri do sedam dana nakon izlaganja, što uključuje i COVID-19. Čak i ako ste cijepljeni protiv koronavirusa, ali se i dalje osjećate loše nakon leta, možda bi bilo korisno napraviti COVID test samo da biste bili sigurni.

Preporučuje se testiranje svima koji imaju bilo kakve simptome COVID-19, bez obzira na status cijepljenja. Dakle, ako imate groznicu, gubitak njuha i okusa ili kašljete, uvijek je dobro provjeriti o čemu je riječ. Doktor Hawkinson je dodao da oni koji su cijepljeni neće osjetiti učinke COVID-19 toliko jako.

- Ako ste u potpunosti cijepljeni bilo kojim cjepivom, imat ćete manji rizik od razvoja simptoma, ali i manji rizik od duljeg trajanja aktivnog virusa ili aktivne virusne replikacije -  tvrdi. Unatoč tome, predlaže da se ipak napravi test na COVID jer biste mogli doći u kontakt s necijepljenim ljudima i izložiti ih riziku, piše Apartment therapy.