Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

‘Ostaci nakon šiljenja moje olovke dobra su hrana za bilje’

‘Ostaci nakon šiljenja moje olovke dobra su hrana za bilje’
1

Olovka Fabula trenutačno se izrađuje ručno, a na crowfounding platformi njezina autorica Mateja Kuhar (25) upravo skuplja sredstva za izradu stroja

VIDEO

Olovkom Fabulom možemo crtati ili zapisivati dobre ideje, ali i aktivno pridonositi prirodi hraneći biljke, govori Varaždinka Mateja Kuhar (25) objašnjavajući koncept ekološkog dizajna svoje olovke. Projekt je započela u kućnom laboratoriju, a za razvoj proizvoda su joj trebale dvije godine. 

- Kao i moja baka, oduvijek sam hranila biljke ostacima od kave i čaja. U radu se još služim olovkom, kao i moj prijatelj dizajner, pa sam jednog dana naprosto povezala te dvije stvari te pomislila zašto ne bih napravila olovku od organskih ostataka čaja i kave. Našiljeni otpaci olovke Fabula se ne bacaju. Pognojit će biljke, a kad postane prekratka, iz njezina vrška niknut će nova biljka goji, kamilica ili šumske jagode - govori Mateja. 

Igor Toplak

Kad je vidjela koliko organskog otpada bacaju lokalni kafići i cvjećarnice, ideja je prerasla u poslovni model. Matejin start-up projekt podržali su u inkubatoru Tehnološkog parka Varaždin, a Fabula je dobitnica Zabina natječaja “Moj Zaba Start” te A’Design Award nagrade za zeleni i eko dizajn te proizvode. 

- Pognojit će biljke, a kad postane prekratka, iz njezina vrška niknut će nova biljka goji, kamilica ili šumske jagode.

Fabule se trenutačno izrađuju ručno, a na Indiegogo platformi za grupno financiranje upravo se prikupljaju sredstva za završetak stroja koji će ih proizvoditi u većim količinama. Crowdfunding Academy za Mateju je bila odlična prilika jer je znala da u rukama ima potpun projekt, ali da joj, kao i mnogim mladim poduzetnicima, nedostaje početnih sredstava za realizaciju. Za crowfunding su idealni inovativni projekti, posebno iz područja zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije te hardverskih i softverskih rješenja.

Igor Toplak

- Na crowdfunding akademiji dobili smo besplatnu edukaciju o razrađenim idejama crowdfundinga. Drago nam je što smo sudjelovali jer nas je program ‘prisilio’ da razradimo Fabulu - kaže Mateja. 

Naučili su i voditi crowdfunding kampanju pa su projekt postavili na Indiegogo, najznačajniju platformu za grupno financiranje, koja traje do 23. prosinca. 

 - Cilj nam je prikupiti 15.000 dolara, a sredstva ćemo uložiti u finalizaciju stroja za proizvodnju Fabule - kaže. Olovku su predstavili i novac za taj projekt sakupljaju OVDJE.

Sad smo na više od 50 posto traženog iznosa. Zahvalni smo svima koji nas podržavaju. Općenito, Hrvati nisu upoznati s ovakvom realizacijom projekta, no mi se trudimo to promijeniti - kaže Mateja.

Igor Toplak

Kvalitetni grafit je prikladan za djecu

Fabula je u potpunosti izrađena od prirodnih materijala. Odlično je didaktičko sredstvo kojim se kolege ili djecu upozorava na brigu za okoliš te ih se potiče na kreativno promišljanje. Kao pisaći pribor, Fabula sadrži visokokvalitetni ekološki grafit te je prema standardima sigurnosti prikladna za djecu.

Od 30 kila otpada do 3000 superolovaka

U izradi olovke koriste se iskorišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kilograma otpada mjesečno. Taj se otpad može reciklirati i ponovno iskoristiti za proizvodnju 3000 olovaka. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena, uslijed čega savršeno leži u ruci, priča Mateja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'