Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ostaci pečenja pretvaraju se u gozbu od složenaca i tortille

Ostaci pečenja pretvaraju se u gozbu od složenaca i tortille
4

Novi specijaliteti: Od ostataka piletine, svinjetine, janjetine ili govedine možete brzo pripremiti egzotičnu vijetnamsku juhu, slasne tortille, salate, umake ili složence

VIDEO

Od ostataka janjetine napravite pastirsku pitu. Popržite luk i češnjak te dodajte komade ostataka janjetine. Mesu možete dodati ostatke bilo kojeg umaka - ili, ako ga nemate, napravite neki brzinski. Dodajte malo koncentrata rajčice i žlicu, dvije kečapa. Prema želji, ubacite žličicu worcestershirea te podlijte s malo pilećeg temeljca. Kuhajte sat vremena ulijevajući još temeljca ako treba. U međuvremenu napravite pire-krumpir. 

Mješavinu janjetine stavite u vatrostalnu posudu, dodajte pire i zapecite. Ovaj specijalitet možete napraviti i od ostataka pečenja svinjetine. Meso narežite na manje komade, dodajte malo umaka od rajčice te začinite mljevenim kimom i čilijem. Kratko propirjajte da se zagrije i prožme. Napravite pire. Meso stavite na dno vatrostalne posude, prekrijte ga pireom, prema želji pospite ribanim sirom i zapecite. Kako bi ostaci bili sigurni za jelo, pazite da ih čuvate u hladnjaku dva, tri dana.

Unutar tog vremena morate ih iskoristiti. Temperatura hladnjaka trebala bi biti ispod 5°C. Ako imate previše ostataka i znate da nećete to stići pojesti, odmah je zamrznite. Najbolji je način odmrzavanja hrane da je večer prije pustite da “otpusti” u hladnjaku te je zagrijete neposredno pri pripremi obroka. Jedanput odmrznuta hrana ne smije se ponovno zamrzavati. 

Janjetina

Janjetina s kus-kusom 

Zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk. Dodajte crvenu papriku i mahune, koje ste prethodno narezali. Pirjajte još dvije minute. Umiješajte janjetinu i gotovi umak arabiatta, pustite da zakuha i kuhajte još pet minuta. Pripremite kus-kus. Poslužite.

Marokanska salata 

Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte mješavinu začina, mljeveni kim i prstohvat papra. Preostalu janjetinu razrežite na trake, ubacite i zagrijte uz žustro miješanje. Poslužite uz salatu od slanutka, korijandra i zelene salate.

Tortille s janjetinom 

Narežite svježu metvicu, pomiješajte s češnjakom i ribanim svježim krastavcem pa dodajte jogurt. Zagrijte tortille, nadjenite janjetinom i s malo ostataka nadjeva (ili napravite nadjev prema želji). Prelijte mješavinom jogurta i rezanim crvenim lukom.

Složenac od janjetine i povrća

Zagrijte pećnicu na 160°C i zagrijte malo ulja. Kratko pirjajte sitno nasjeckani luk, gnječeni češnjak i narezano povrće (koje god imate u hladnjaku će poslužiti). Dodajte povrtnog temeljca da prekrije povrće i malo šećera. Dobro promiješajte, pokrijte i držite u pećnici dok se ne zgusne. Dodajte janjetinu narezanu na komade i vratite u pećnicu još desetak minuta. Poslužite s pireom.

Svinjetina

Kineska svinjetina

Tanko narežite preostalu svinjetinu pa je premažite mješavinom sojina umaka i sezamova ulja. Pržite da se jako zagrije i poslužite uz kuhanu rižu.

Egzotična juha 

Zagrijte pileći temeljac kojem dodajte malo naribanog đumbira. Narežite preostalu svinjetinu na manje komade i pustite da krčka. Dodajte rezance i kuhajte dok ne omekšaju. Ulijte malo sojina umaka i octa od riže. Poslužite tako da začinite svježim korijandrom. 

Umak za lazanje 

Nasjeckajte ostatak svinjetine i pomiješajte je s umakom od rajčice. Tako dobiveni ragu od svinjetine iskoristite kao nadjev za lazanje. Pospite sirom i zapecite. 

“Pljeskavice” 

Sameljite ostatak mesa i pomiješajte s hladnim pire-krumpirom. Dodajte malo svježega začinskog bilja i jaje. Pomiješajte i oblikujte pljeskavice. Pržite s obiju strana. 

Piletina

Piletina sa šparogama

Narežite piletinu koja vam je ostala od prethodnog obroka i dodajte umak na bazi vrhnja. Šparoge blanširajte i narežite na komadiće te ih dodajte piletini u umaku. Začinite solju i paprom, pospite krušnim mrvicama i zapecite.

Piletina s kus-kusom 

Stavite gotovi kus-kus u zdjelu te umiješajte špinat pripremljen na pari, pržene pinjole, suhe marelice narezane na komadiće i nasjeckanu piletinu. Prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom.

Grčka salata s piletinom 

Pomiješajte ocat, ulje, sušeni origano, češnjak u prahu, sol i papar u velikoj zdjeli. Dodajte zelenu salatu, piletinu narezanu na komade, rajčice, luk i još povrća ako želite te raspolovljene očišćene masline i fetu narezanu na komadiće. Dobro pomiješajte. 

Piletina s tjesteninom 

Kuhajte tjesteninu pet minuta, potom dodajte nekoliko cvjetova cvjetače i kuhajte još četiri minute. Ocijedite i vratite u lonac. U tavi pirjajte luk, dodajte malo bijelog vina i kuhajte još minutu. Pomiješajte malo mlijeka, brašna, soli i papra pa dodajte u tavu uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne. Ubacite šaku ribanog sira, piletinu narezanu na komadiće i žličicu senfa. Kuhajte još dvije minute te pomiješajte s tjesteninom i cvjetačom. 

Sendvič s piletinom i povrćem 

Natrgajte piletinu, narežite mrkvu i pomiješajte ih s majonezom. Pecivo ispunite nadjevom od piletine i dodajte još povrća prema želji.

Govedina

Sendvič 

Kukuruzni baguette premažite maslacem i dodajte malo ribanog hrena koji ste pomiješali s malo majoneze (ili gotovi umak od hrena). Dodajte nekoliko listova zelene salate i tanko narezane kriške govedine.

Salata od govedine i leće 

Pomiješajte maslinovo ulje i ocat pa im dodajte malo senfa. Umak pomiješajte s prethodno skuhanom lećom te salati dodajte govedinu narezanu na kriške i, prema želji, kiselo vrhnje.

Juha na vijetnamski 

Zagrijte litru goveđeg temeljca, dodajte sok dviju limeta, nasjeckanu limunsku travu i ribani đumbir. Pustite sat vremena pa ponovno zagrijte. Dodajte rezance dok ne omekšaju te prelijte preko govedine narezane na kriške, korijandra i čilija.

Govedina iz woka 

Skuhajte tjesteninu. Ocijedite i stavite sa strane. Zagrijte ulje u woku, pirjajte luk, dodajte češnjak, a potom narezano povrće prema želji. Začinite. Dodajte meso, tjesteninu, sojin umak i 100 ml vode. Kuhajte uz miješanje dok se sve ne prožme. 

Brza govedina s rižom 

Na ulju propirjajte sjeckani luk, dvije narezane mrkve i govedinu narezanu na komadiće. Poslužite uz kuhanu rižu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'